Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

4 cărți de citit la cafea

Unul dintre cele mai plăcute momente de răsfăț din zi este acela în care citești în timp ce-ți bei cafeaua. Dacă ești un pasionat de lectură, cu siguranță îți rezervi des timp pentru cât mai multe ore petrecute în acest fel.

Însă cartea pe care o parcurgi la cafea trebuie să fie pe măsură: antrenantă, vibrantă, cu o intrigă captivantă și un ritm al acțiunii care te face să vrei să dai pagină după pagină, fără să simți cum trece timpul. Pentru că dacă ai o ceașcă de cafea Bristot lângă tine, timpul și spațiul capătă o altă dimensiune.

În acest sens, ți-am pregătit câteva recomandări de lectură pentru câteva ore interesante de răsfăț cotidian. Descoperă-le în cele ce urmează!

1. Ziua în care am învățat să trăiesc – Laurent Gounelle

O carte despre fericire s-ar potrivi perfect cu ceașca ta de Bristot. Cu fiecare pagină pe care o dai, ești martor la o renaștere interioară despre care trebuie să recunoaștem – cu toții avem nevoie.

Jonathan duce o viață constrânsă de griji cotidiene: căsnicia lui cu Angela s-a destrămat, pe fetița lor Chloe o vede rar, pasiunea pentru muncă s-a pierdut pe drum, iar fiecare zi din viața lui nu este cu nimic mai deosebită față de cea de dinainte.

Asta până când într-o dimineață, o ghicitoare îl oprește cu intenția de a-i citi în palmă. Dar ceea ce vede acolo, îi dă viața peste cap lui Jonathan. „Vei muri”. Două cuvinte care au puterea de a-i zdruncina echilibrul emoțional până într-atât încât simte nevoia să se rupă de viața lui obișnuită și să se reconecteze cu mătușa lui, abandonând temporar jobul.

Mătușa lui Jonathan îl ghidează pe o cale a renașterii, presărându-i tot felul de gânduri benefice privind conexiunile umane și legătura puternică pe care o avem cu fiecare lucru din Univers. La reîntoarcerea în orașul său natal, Jonathan este un cu totul alt om. Se bucură mai mult de fiecare clipă, face mici gesturi altruiste pentru oameni necunoscuți, iar toate faptele sale bune sunt filmate în secret și ajung în văzul tuturor, pe un site menit să surprindă, în mod paradoxal, „prostia omenească”.

Este Jonathan un fraier sau un exemplu de bunătate și omenie? Află răspunsul citind cartea.

ziua in care am invatat sa traiesc

2. Copila de Zăpadă – Eowyn Ivey

Mabel și Jack, un cuplu trecut de prima tinerețe, se refugiază în Alaska pentru a scăpa de un trecut mult prea dureros, despre care nu-și prea vorbesc. Încercând să se adapteze la capriciile unui ținut friguros, Jack și Mabel își redescoperă pofta de viață odată cu prima zăpadă, când construiesc împreună un om de zăpadă căruia îi pun fular și mănuși, făcându-l să semene cu o fetiță.

A doua zi, în viețile celor doi își face apariția o fată misterioasă, de 10-12 ani, care arată la fel cu omul de zăpadă construit cu o zi în urmă. În plus, poartă același fular și aceleași mănuși! Tăcută la început, fetița intră și iese din viețile lor fără niciun avertisment, lăsându-i pe cei doi adulți să se îndoiască de realitatea existenței ei.

Dar când fetița devine o certitudine, Jack și Mabel încearcă din răsputeri să o îngrijească și păstreze ca și când ar fi a lor. Acesta este un roman cuminte despre sentimentul părintesc înstrăinat și regăsit, despre maturitate și maternitate, despre adaptare și salvare.

3. Albastru Pur – Tracy Chevalier

Albastrul din vis este luminos. Foarte viu. Dar este luminos și în același timp întunecat. Nu știu termenii tehnici prin care să-l descriu. Reflectă multă lumină. Este frumos, dar în vis mă întristează. Și mă și înalță. E ca și cum culoarea ar avea două fațete.”

La distanță de câteva secole, două femei cu nume asemănătoare își trăiesc destinul care li se înnoadă într-un anumit punct, cu mulți ani în urmă.

Isabelle de Moulin trăiește în secolul al XVI-lea și din cauza culorii roșii a părului ei, este considerată o vrăjitoare în comunitatea din care face parte. Ulterior, se căsătorește cu Etienne Tournier și au 3 copii: Petit Jean, Jacob și Marie.

Ella Turner este o strămoașă a familiei Tournier care se mută în Franța împreună cu soțul ei și care încearcă să se adapteze la viața mondenă de aici. Devine interesată de arborele său genealogic, cu rădăcini în Franța, și începe să investigheze, cu ajutorul unui bărbat față de care începe să dezvolte sentimente puternice de iubire, trecutul strămoșilor ei, descoperind chiar și un verișor distant în viață.

Ella trăiește cu aventură cu bărbatul care o ajută să-și descopere trecutul, în timp ce în plan paralel, Isabelle trăiește o viață nefericită, plină de chin. Din cauza masacrului din Noaptea Sfântului Bartolomeu, familia Tournier este nevoită să fugă în Elveția, unde Isabelle se confruntă cu cel mai mare coșmar al unei mame – acela de a-și pierde un copil.

Care este legătura dintre cele două femei a căror viață ne este prezentată în paralel și de ce final vor avea ele parte, te lăsăm pe tine să descoperi citind cartea.

carti-de-citit-la-cafea

4. Grădina uitată – Kate Morton

Acest roman prezintă povestea a 4 generații din familia Mountrachet, conturând personaje înconjurate de mister și intrigi palpitante. Acțiunea debutează cu introducerea unei fetițe de 4 ani care se ascunde la bordul unei nave, așteptând Autoarea, care-i promisese că o va duce acasă. Dar vasul pornește la drum, din Londra spre Australia, iar Autoarea nu își face apariția…

În Australia, fetița este găsită și luată acasă de unul dintre paznicii portului, iar împreună cu soția lui, o cresc iubind-o la fel de mult ca și pe fiicele lor biologice. Fetița este botează Eleanor, sau Nell, așa cum o cunoaștem pe tot parcursul cărții.

La 21 de ani, Nell află adevărul despre adopția sa, iar criza de identitate pe care o traversează o determină să plece în căutarea rădăcinilor sale. Ajunge în Anglia, unde pas cu pas ies la iveală secretele familiei Mountrachet, din care Nell provenea.

La moartea lui Nell, Cassandra, nepoata ei, reconstruiește căutările bunicii sale în timp ce încearcă să fugă de un trecut mult prea dureros – moartea soțului și fiului ei într-un accident.

Odată cu aventura Cassandrei în Anglia, aflăm și despre relația dintre Eliza și Rose Mountrachet, două verișoare la fel de diferite precum ziua și noaptea.

Cine este cu adevărat mama lui Nell și ce îi rezervă destinul Cassandrei, afli parcurgând pe nerăsuflate această carte, mai ales că vei avea suficientă motivație de la ceașca ta de cafea. Pont: Când credeai că ai descifrat totul, finalul acestei cărți îți va spulbera toate presupunerile, una câte una.

Tu ce cărți ai citit în compania unei cești de cafea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares