
7 tipuri de cititori. Tu în care te încadrezi?
Mulți dintre noi suntem uniți de pasiunea cititului, de dorința de a descoperi lumi noi și de a cunoaște caractere, povești, personaje. Cu fiecare carte citită, imaginația noastră crește, depășim limitele realității, pornim pe un drum inițiatic, învățăm și evoluăm alături de persoanje fascinante, trăim emoții care ne fac sufletul să tremure și ne despărțim cu tristețe de ele atunci când citim ultima pagină a ultimului capitol.
Deși setea de cunoaștere ne unește, în clubul cititorilor găsim mai multe tipuri de cititori, cu interese diferite. Fie că mergi într-o librărie, bibliotecă sau pur și simplu îți analizezi propriul cerc de prieteni, vei vedea că fiecare persoană se potrivește în cel puțin una dintre categoriile de mai jos. Fie că este vorba de fanaticii bestsellerurilor, de cititorii loiali ai autorilor preferați sau de iubitorii romanelor YA, îți poți da seama foarte ușor în care tipar se încadrează o persoană numai întrebând ce carte citește în acel moment.
Iată lista cu cele 7 tipuri de cititori selectată de noi:
- The literary snob reader
Din această categorie fac parte ,,cititorii sofisticați”, cei care sunt adepți ai autorilor de renume în filosofie precum Nietzsche, Proust, Aristotel, Schopenhauer sau Machiavelli. Aceștia se delectează doar cu opere ,,de valoare”, așa că nu încerca să le recomanzi ultimul bestseller citit de tine, mai ales dacă este un roman YA. Cel mai probabil nu va fi interesat de ficțiune.
- The re-reader
Ei sunt aceia care odată ce se îndrăgostesc de o anumită carte, o recitesc la nesfârșit. Nu sunt neapărat interesați să caute aventuri noi, le place să rămână în zona de confort și să retrăiască emoția poveștii lor preferate. Dacă vrei să-i convingi să citească o nouă carte, va trebui să depui un efort serios în a-i face o reclamă suficient de bună încât să îi impresioneze.
- The series fanatic
Dacă există un al doilea, al treilea sau al patrulea volum, atunci cu siguranță devin interesați de cartea pe care le-o prezinți. Această categorie de cititori pur și simplu nu se pot opri la un singur volum deoarece povestea s-ar termina prea brusc. Ei au nevoie de o continuare, simt dorința de a evolua, de a crește alături de personajele lor preferate. Cel mai probabil, până la lansarea următorului volum vor sta cu sufletul la gură, recitind volumele actuale.
- The movie adaptation reader
Deși opinia populară este că o carte este mai bună decât un film, unele persoane preferă să citească cartea după ce văd filmul care a fost adaptat după ea. Pentru ei este mai ușor să intre în lumea ficțiunii având deja imaginea personajelor în minte și poate chiar anumite scene ecranizate. Dorința de a citi cartea începe atunci când sunt interesați să afle mai multe despre personajele principale, gândurile lor, motivele din spatele acțiunilor recent văzute. Cartea vine în completarea filmului, un mod mai bun de a-l înțelege în profunzime.
- The physical book only reader
Majoritatea iubitorilor de lectură preferă forma fizică în detrimentul formei electronice a cărților, însă o parte din noi refuză cu desăvârșire să lectureze un roman de pe un e-book sau propriul laptop. ,,Cititorii de modă veche” rămân adepții sentimentului unic de a răsfoi o carte nouă, de a simți mirosul paginilor proaspăt tipărite și a o păstra în biblioteca personală.
- The fiction lover reader
Iubitorii romanelor de ficțiune vor considera întotdeauna că o carte bună este caracterizată de o poveste excelentă care poate fi creată numai de un talentat autor de ficțiune. Ei iubesc să trăiască în lumi imaginare, alături de personaje bine conturate în care se regăsesc pe ei înșiși, trăiesc emoții copleșitoare alături de favoriții lor, momente de suspans, de bucurie, de tristețe, totul pentru a scăpa realității și a gusta puțin din aventurile cuprinse în paginile cărților.
- The partial reader
Oricât ar încerca, unele persoane pur și simplu nu pot să citească o carte până la capăt. Deși își propun acest lucru cu fiecare carte începută, întotdeauna apare un impediment care nu-i lasă să ducă povestea până la final: fie începe să-i plictisească subiectul romanului, descrierile mult prea lungi sau pur și simplu sunt distrași de o nouă carte de care au auzit.
Desigur, categoriile expuse mai sus nu epuizează lista tipurilor de cititori, așa că așteptăm cu nerăbdare să împărtășesti cu noi câteva dintre tiparele pe care le-ai observat și tu până acum.
Tu în ce categorie crezi că te încadrezi?