Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Topuri si Liste

Cele mai memorabile personaje feminine din literatură

Fie că vorbim de pictură sau literatură, femeile au fost întodeauna întruchiparea muzelor în artă. Autorii celebri din toată lumea au creat personaje feminine puternice care au revoluționat idealul feminin. Sensibile, îndrăznețe, curajoase și de multe ori, ieșite din tipare, ele au impresionat și continuă să impresioneze prin unicitatea lor. 

Iată câteva din cele mai memorabile personaje feminine din literatură:

Elizabeth Bennet (Jane Austen—Mândrie și prejudecată)

628931

Elizabeth Bennet se numără printre cele mai îndrăgite personale din literatura britanică. Eroina romanului ,,Mândrie și prejudecată” este o femeie care iese din tiparele epocii în care trăiește. Inteligentă și frumoasă, cu „o dispoziție vioaie și jucăușă”, ea își dorește să se căsătorească doar din dragoste, în comparație cu restul fetelor care se folosesc de căsătorie doar pentru a se stabiliza din punct de vedere financiar. Jane Austen construiește prin Elizabeth Bennet un ideal feminin, despre chiar autoarea afirmă că „Nu ştiu cum aş putea să-i suport pe cei care nu o plac!”.

Jane Eyre (Charlotte Bronte—Jane Eyre)

41orrotv2kl-_sx346_bo1204203200_

Jane Eyre este unul dintre cele mai complexe personaje feminine și totodată, unul dintre cele mai vechi din literatură. China Miéville o descrie foarte frumos: „eroina lui Charlotte Brontë se ridică deasupra celor din jurul ei, moral, intelectual și estetic; e absolut admirabilă și convingătoare. Niciodată nu cedează, în ciuda barbarismului ce o înconjoară…”.

Scarlett O’Hara (Margaret Mitchell—Pe aripile vântului)

e52a394c-3e20-450f-9b2c-198105cbc7f8

Scarlett O’Hara este un personaj care șochează prin însușirile sale atât de neconvenționale pentru Epoca Victoriană. Este o femeie ambițiosă, încrezătoare și care nu ține cont de nicio regulă. Dacă sunt câteva lucruri pe care orice cititor le poate învăța de la acest personaj feminin unic, acelea ar fi: nu renunța niciodată, fii tu însuți și nu-i lăsa pe ceilalți să îți dicteze personalitatea, acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba și învață ca uneori să fii egoist și vei vedea ca această atitudine te poate salva în anumite situații.

Catherine Earnshaw (Emily Bronte—La răscruce de vânturi)

1048660

Catherine a fost întodeauna o fire răvrătită, căreia nu îi plăcea când cineva îndrănznea să o contrazică. Cu toate acestea, în adâncul ei și-a dorit întodeauna să fie o fată cumine și politicoasă, dar influențele fratelui său, Heathcliff, au transformat-o într-un suflet sălbatic, dornic de libertate. Ea a devenit cu totul de necontrolat odată cu plecarea lui Heathcliff de la Wuthering Heights.

Mary Poppins (P. L. Travers— Mary Poppins)

1046809

Mary Poppins este un personaj feminin admirat de multe mămici. Este un adevărat exemplu în ceea ce privește educația copiilor. Plină de mister, optimism ș umor fin, Mary Poppins este tot ceea ce și-ar putea dori un copil de la o bonă. 

Nataşa Rostova (Lev Tolstoi—Război și pace)

razboi-si-pace-volumul-i-cover_mobil

Nataşa Rostova, din romanul ,,Război și pace”, este considerată unul dintre cele mai puternice personaje ale literaturii universale. Pe tot parcursul cărții se poate analiza parcursul și evoluția acesteia, încă de când avea 12 ani. Este un personaj îndrăgit tocmai pentru că cititorul are șansa de a trăi alături de ea cele mai intense momente din viața: primele iubiri, suferințele provocate de pierderea oamenilor dragi, evoluția spre maturitate.

Maitreyi (Mircea Eliade—Maitreyi)

maitreyi_1_fullsize

Maitreyi este una dintre cele mai memorabile prezențe feminine în literatura română. Plină de delicatețe, naturalețe și feminitate exotică, Maitreyi este un personaj complex și îndrăgit de mulți cititori. Ea nu impresionează doar prin frumusețea ei deosebită, ci și prin preocupările sale intelectuale. Pasiunea ei pentru poezii și folosofie, o pune într-o postură apreciată de cercurile intelectuale bengaleze.

Doamna T. (Camil Petrescu—Patul lui Procust)

patul-lui-procust

Personajul lui Camil Petrescu, Doamna T, este prima femeie intelectuală a literaturii române. Prezența sa este una învăluită în mister datorită pasiunilor sale pentru artă și literatură. Este genul de femeie pe care orice bărbat și-ar dori-o, însă, cu toate acestea, trăiește drama de a fi respinsă de singurul bărbat pe care îl iubește. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares