Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Yann Martel: Viata lui Pi

viataluipi

    „Viaţa este atât de frumoasă, încât moartea s-a îndrăgostit de ea, o    dragoste posesivă care înşfacă tot ce poate.” ( Yann Martel)

          Cheia cărţii.

Scrisă într-un stil foarte simplu, romanul „Viaţa lui Pi” îţi aduce o poveste  fascinantă, care te poartă de pe tărâmul indian până în Oceanul Pacific şi mai apoi în  Mexic. O parabolă modernă despre supravieţuire si credinţă.

    Yann Martel reuşeşte să justifice fiecare gând, fiecare acţiune şi să le descrie  perfect, în detalii fin conturate şi astfel ajungi să te întrebi dacă nu cumva autorul îţi  relatează direct de pe barca din mijlocul oceanului.

Povestea cărţii

Pi Patel, este fiul unui director de gradină zoologică din Pondicherry (India). Acesta are două pasiuni neobişnuite: curiozitatea vie faţă de religie şi dragostea faţă de animale. Atunci când tatăl lui Pi hotărăşte că familia se va muta în Canada, adolescentul nici nu bănuieşte aventura ce urmează să o trăiască. Nava pe care Pi îşi începe călătoria peste ocean, se scufundă. Copilul îşi pierde părinţii, iar singurii supravieţuitori, strânşi pe o barca, sunt cateva animale: o zebră oloagă, o hienă , un urangutan şi Richard Parker, care este un tigru bengalez ameţit de răul de mare, şi desigur, Pi.

Legea junglei şi condiţiile precare ale Pacificului îşi spun cuvântul, iar în final, singurii supravieţuitori, a dificilei aventuri care dureată 227 de zile, sunt copilul indian şi Richard Parker. Ajunsi la ţărm, tigrul dispare fără urmă, lăsându-l pe adolescent cu inima frântă. O poveste aparent realistă, dar care te lasă purtat pe o lume conturata de fantastic, prin detaliile ieşite din comun.

Motive să citeşti.

Pentru că „Viața lui Pi” este o lectură relaxantă și reconfortantă, care te ține legat de evenimentele narate, dar care, la final, îşi dovedeşte complexitatea de care până atunci nu dădea dovadă. Este una dintre acele cărți care, odată terminată, te face să-ți dorești s-o iei de la capăt și s-o recitești cu acelaşi interes şi suspans.

Pentru că romanul lui Yann Martel e o adevarata aventura a lecturii: e cind brutal, cind tandru, cind de un comic dezarmant.” (San Francisco Chronicle)

Pentru că romanul lui Yann Martel te învaţă despre pericolele excesului de rațiune al epocii moderne. Fixându-ne doar pe explicaţiile științifice a lumii, riscăm să nu mai vedem altceva decât concepţiile greşite prin care societatea încearca să afle adevarul, închizându-ne ochii spre mister, pentru miracol, pentru neînțeles… („Știu ce doriți. Doriți o poveste care să nu vă surprindă. Care să confirme ceea ce știți deja. Care să nu vă facă să vedeți lumea altfel, să o înțelegeți pe de-a-ntregul. Doriți o simplă poveste. O poveste obișnuită. Vreți fapte aride și concrete”.

Cine este autorul?

Yann Martel ( 25 iunie 1963 în Salamanca, Spania) este un scriitor canadian.

La vârsta de 27 ani, după terminarea facultății, se decide să lucreze ca scriitor. Prima sa carte The Facts behind the Helsinki Roccamatios, apare în 1993. Va fi ecranizată în 1994. Pe urma apare în 2004 filmul Manners of Dying.
La începutul anului 1996 apare în Canada a doua sa operă, romanul Self (în română Însuși).

În prefața următorului său roman (Life of Pi) (în română Viața lui Pi), Martel întrebuințează experineța sa negativă cu romanul său Self.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Self, We ate the children last, The Facts behind the Helsinki Roccamatios

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares