Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Portret de autor

Tu știi cine a fost Salvador Dali?

salvador-dali-jpgportrait„Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul”- Salvador Dali

Poate cel mai excentric artist din istorie, Salvador Dali este maestrul suprarealismului care a reușit să iasă din tipare și să se facă remarcat prin viziunea sa cu totul aparte asupra subconștientului. Imaginația sa exuberantă, obsesia pentru Hitler și  înclinațiile spre sadomasochism sunt doar câteva elemente din personalitatea lui Dali care au reușit să își pună amprenta pe arta sa și să facă din aceasta una excepțională.  El însuși afirmă că  ,,În comparaţie cu Velázquez, sunt nimic, dar în comparaţie cu pictorii contemporani, sunt cel mai mare geniu al lumii moderne”.

Însă Dali nu s-a limitat doar la pictură, el s-a făcut remarcat și prin contribuțiile aduse în materie de modă, teatru sau fotografie. De altfel, el este și autorul unor cărți, cum ar fi și ,,Jurnalul unui geniu” sau ,,Chipuri ascunse”.

  “Jurnalul unui geniu” este, poate, cea mai neobișnuită autobiografie făcută până acum. Este o dovadă a încrederii în forțele proprii și a lipsei de modestie care îi era caracteristică artistului. O carte dedicată gloriei personale, în care, cu cea mai mare sinceritate, îl pune în scenă pe adevăratul Dali, dând la o parte orice secret. Cartea impresionează atât prin stilul excentric caracteristic, cât și prin temele abordate.

  ,, În fiecare dimineață, experimentez la trezire o plăcere supremă, pe care abia azi am descoperit-o: plăcerea de a fi Salvador Dali. Mă întreb fermecat ce minuni va mai face azi acest Salvador Dali. Cu fiecare zi, mi-e tot mai greu să pricep cum pot trăi alții fără să fie Gala ori Salvador Dali.”

33720286_2183525851687102_3038940346923876352_nDespre singurul său roman, Chipuri ascunse, Dali afirmă  că este „Un adevărat roman de atmosferă, de introspecție, de revoluție și de arhitecturalizare a pasiunilor trebuie să fie (așa cum a fost întotdeauna) exact contrariul unui Mickey Mouse de cinci minute sau al senzației de vertij a unui salt cu parașuta. La fel ca într-o lentă călătorie cu trăsura pe vremea lui Stendhal, se cuvine să fim în stare să descoperim încetul cu încetul frumusețea peisajelor sufletului pe care le străbatem; fiecare nouă cupolă de pasiune trebuie să apară treptat, la momentul potrivit, astfel încât spiritul fiecărui cititor să aibă răgazul să le «savureze»… Înainte de a-mi fi terminat cartea, s-a pretins că scriu un roman balzacian sau huysmansian. Este, dimpotrivă, vorba de un roman riguros dalinian, iar cei care mi-au citit Viața secretă cu atenție vor descoperi lesne sub structura romanului prezența familiară, permanentă și viguroasă a miturilor esențiale ale vieții mele și ale mitologiei mele personale.“ 

33770859_2183525888353765_4658296554006773760_nCarmen Domingo  în cartea sa “Gala-Dali” pune în scenă povestea de dragoste a unui cuplu remarcabil în istorie. Este un roman dedicat femeii care a stat la baza întregii creații a lui Salvador Dali. Gala nu a fost numai soția lui, ci mai mult decât atât, a fost muza acestuia. În această carte autoarea își centrează atenția  pe acest personaj fermecător pe care îl descrie în cele mai mici amănunte și  reușește astfel să descrie portretul unei femei puternice și non-conformiste a cărei deviză în viață era libertatea. O ființă enigmatică și cu totul aparte care ar reuși, cu siguranță, să frapeze și în ziua de azi.

„Semnându-mi opera Gala-Dalí, nu fac decât să spun un adevăr vital, pentru că eu nu aș fi existat fără sufletul meu pereche, Gala.“ – Salvador Dalí

„Gala a fost întotdeauna un mister. Și-a condus viața după intuiții și premoniții, tot ceea ce era ezoteric a fost pasiunea ei, în special tarotul, pe care îl consulta zilnic. Romanul scriitoarei și jurnalistei Carmen Domingo reflectă toate acestea, sondând viața sentimentală agitată și personalitatea puțin cunoscută a rusoaicei care i-a captivat pe Paul Éluard și Salvador Dalí, printre mulți alții.“- La Razón

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares