Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Toni Morrison: Iubire

dsc_0949-1Apărută la Editura ART ,,Iubire” este o carte accesibilă și extrem de atrăgătoare care tratează probleme ce persită indiferent de epoca în care se desfășoară. Toate elementele prefigurate se îmbină perfect într-o lectură pe care îți va fi foarte greu să o lași din mână. 

Iubire este povestea unui bărbat şi a femeilor din viaţa lui. La 25 de ani de la moartea sa, Bill Cosey este încă o prezenţă puternică. În anii ’40 a ajuns milionar ca patron de hotel, creându-şi o lume plină de strălucire şi fast. Moştenitoarele acestei lumi, May, Christine, Heed, Juniora, Vida şi I. îşi construiesc şi deconstruiesc viaţa în jurul acestui bărbat dispărut, consumate de obsesia tatălui, a soţului, a amantului, a prietenului şi a protectorului. 

,,Iubire” este o analiza psihologică a acestui sentiment profund, foarte bine conturată de către Toni Morrison. Autoarea ne înfâțișează multiplele fațete ale iubirii și ne poartă pe meleagul unei povești impresionante pe care, cu siguranță, vei dori să o citești și a doua oară. 

Este genul de carte pe care nu o citești, ci o savurezi și este ideală pentru cititorii îndrăgostiți de lecturi psihologice, analitice, care tratează diverse aspecte și oferă o gamă largă de informații.

„Iubirea – cel mai frecvent clişeu, cel mai inutil cuvânt şi, în acelaşi timp, cea mai puternică emoţie umană. Fiindcă include în esenţa ei şi ura. Pentru a-i reda întreaga complexitate, am încercat să elimin, pe cât posibil, acest cuvânt din carte. Dacă am reuşit să arăt multitudinea faţetelor, profunzimea, dar şi preţul teribil pe care îl aduce cu sine, atunci titlul este o reuşită.“-Toni Morrison

„Iubirea în multiplele ei faţete: seducătoare, romantică, obsesivă, maritală, inocentă, devotată, intimă, dar şi iubirea neîmpărtăşită, nedorită, trădată, interzisă, plină de gelozie, iubirea care se transformă în ură.“ – Bookreporter

„Morrison atinge aici culmea măiestriei. E un roman care trebuie citit cel puţin de două ori pentru că este atât de încântător şi de complex, încât te transpune într-o lume subtilă care se lasă descoperită treptat… Pur şi simplu îţi taie respiraţia.“ – The Daily Mail

Citate preferate:

  • „Dar lumea întreagă este așa o mascaradă, poate că de-aia încearcă oamenii s-o tragă-n piept și să etaleze pe coverta ei tot ce simt, numai și numai ca să demonstreze că pot și ei să contribuie cu câte ceva – cu lucruri mândre și înfricoșătoare, cum ar fi lupte pe viață și pe moarte, adulteruri, incendieri de așternuturi. Sigur că nu le reușește. Lumea îi ia prin surprindere de fiecare dată.”
  • „Despre el se putea spune că era un om rău bun sau, dimpotrivă, un om bun rău, în funcție de ce prețuia fiecare – ce sau de ce. Am tendința să le amestec pe-astea două. De câte ori îi văd chipul de moralist punând-o la punct pe Heed, privirile golite de viață ațintite spre Christine, îmi spun c-a învins latura lui sumbră. Apoi, însă, îi aud râsul, îmi aduc aminte cu câtă tandrețe o ținea în brațe pe Julia în apa mării, sau de portofelul său parcă fără fund, sau de mâna cu care-i ciufulea părul fiului său… Nu-mi pasă ce credeți. Nu avea un S brodat pe buzunarul cămășii, nici nu ținea o furcă în mână. Era un om obișnuit, sfâșiat, ca noi toți de altfel, între mânie și iubire.”
  • „Cerul de-acum e pustiu, ca tabla ștearsă, dar, pe vremea de care vorbesc eu, Calea Lactee parc-ar fi fost un drum colbuit, numai că așezat acolo sus. Lumina ei făcea ca totul să arate ca într-un film sclipitor, alb-negru. Oricare ar fi locul tău pe lume sau starea de spirit, faptul că aveai drept fundal nocturn un cer spuzit cu stele te făcea să te simți bogat.”

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

Despre autor.

Toni Morrison (n. 1931) este prima femeie de culoare laureată a Premiului Nobel pentru Literatură (1993). I-au mai fost decernate Premiul Pulitzer şi Premiul National Book Critics Circle. Cărţile ei au fost deseori selectate în Clubul de Carte al celebrei Oprah.

De la același autor mai poți citi:

Preiubita

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares