Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Studii

#TestdeCititor: Opere ale marilor scriitori

„Tărâmul literaturii este un tărâm magic pentru cei care îl văd de la distanţă dar, asemeni altor peisaje, farmecul se veştejeşte la o abordare mai apropiată, iar spinii şi mărăcinii devin vizibili.”(Washington Irving)

Uneori literatura reuşeşte să ne arate o viaţă mai adevărată decât cea pe care o trăim noi, una mai frumoasă, plină de farmec, fericire, tristeţe, ură, iubire, toate strânse într-un singur loc. Cu ajutorul ei avem acces la cele mai ascunse lucruri, ea ne deschide porţile către toate răspunsurile de care avem nevoie, ne îndrumă şi ne ajută.

În cele ce urmează vei găsi câteva întrebari de cultură generală a literaturii. Verifică-ţi şi tu cunoştinţele într-un mod interactiv şi util. Mult succes!

  1. Prozator, eseist si istoric al religiilor. Pleaca in 1928 in India, la doar 21 de ani, unde va ramane pana in 1932, cu o bursa de studii si unde va invata sanscrita si se va initia in practicile hinduse. Intreaga sa opera va fi influentata de aceasta experienta. Despre ce mare scriitor este vorba?
  1. Titu Maiorescu
  2. Mihai Eminescu
  3. Mircea Eliade
  4. Lewis Carroll
  5. Tudor Arghezi

 

  1. Scriitorul a scris „Ulita copilariei” (1929), „In casa bunicilor” (1938) si primul roman din trilogia „La Medeleni” (1925 – 1927), care il impun ca pe un liric atras de o poezie a patriarhalitatii. Romanele scrise ulterior de autor nu vor mai reusi decat fragmentar sa atinga nivelul „Medelenilor”. Despre ce autor este vorba?
  1. Ion Luca Caragiale
  2. Alexandru Odobescu
  3. Mircea Eliade
  4. Ionel Teodoreanu
  5. Ioan Slavici

 

  1. A scris „Un om sfarsit” (1912). Pamfletar coroziv al veacului si ateu convins, in final se converteste la catolicism si scrie „Viata lui Isus” (1921), „Sfantul Augustin” (1929), „Judecata Universala” (postum, 1957).
  1. Mircea Eliade
  2. Giovanni Papini
  3. Marin Preda
  4. Simone de Beauvoir
  5. Nichita Stanescu

 

  1. „Fiind baiet paduri cutreieram” (scrisa in 1878, insa publicata postum) surprinde un episod din perioada adolescentei eului poetic al autorului…
  1. Lucian Blaga
  2. Nichita Stanescu
  3. Costache Negruzzi
  4. Titu Maiorescu
  5. Mihai Eminescu

 

  1. „Romanul Adolescentului miop”, publicat postum, in 1988, transfigureaza insemnarile jurnalului sau personal, scris in momentele de refugiu gasite in mansarda casei parintesti. Autorul reliefeaza o adolescenta complet diferita de cea a lui Ionel Teodoreanu, prin fervoarea si febrilitatea nelinistilor cerebrale. Despre ce scriitor este vorba?
  1. Mircea Eliade
  2. Lucian Blaga
  3. Costache Negruzzi
  4. John Steinbeck
  5. Marin Preda

 

  1. In 1913 ii apare singurul roman antum (publicat in timpul vietii autorului), „Cararea pierduta”. Autorul dispare la numai 28 de ani, fiind trimis intr-o misiune de recunoastere in 1914 (nici cadavrul sau nu a mai fost gasit).
  1. Alain Fournier
  2. Camil Petrescu
  3. Lucian Blaga
  4. Duiliu Zamfirescu
  5. Lev Tolstoi

 

  1. A scris „De veghe in lanul de secara” (1951), romanul cu un personaj unic, Holden Caulfield, acesta fiind si debutul sau editorial.
  1. Emil Cioran
  2. Eugen Ionescu
  3. D. Salinger
  4. Emily Bronte
  5. William Golding

 

  1. A scris „Omul fara insusiri” (1930 – 1933), care l-a consacrat, insa in „Ratacirile elevului Torles” (1906), descrie adolescenta ca varsta problematica, infernul adolescentei ca stare favorabila experientelor deviante.
  1. Robert Musil
  2. Jack London
  3. Alain Fournier
  4. William Golding
  5. Tudor Arghezi

 

  1. Cine a scris romanul „Maitreyi” (1933), nascut din experienta intima a sederii sale in India, in tinerete? Autorul a promis ca nu va publica romanul in engleza decat dupa moartea eroinei (lucru care a fost respectat insa doar pana la moartea autorului, in 1986; dupa moartea sa, vaduva acestuia si-a dat acordul pentru turnarea filmului „Bengali Night”, inspirat dupa romanul „Maitreyi” si filmat in India)
  1. Jack London
  2. Oscar Wilde
  3. Lev Tolstoi
  4. Camil Petrescu
  5. Mircea Eliade

 

         10.  Nuvela „Sarmanul Dionis” (1872) descrie un student sarac, neintegrat social, obsedat de                                      absolutul   cunoasterii si al frumusetii. Autorul nuvelei este …

  1. Lucian Blaga
  2. W. Goethe
  3. John Fowles
  4. Mihai Eminescu
  5. Camil Petrescu

 

11. Cine a scris „In cautarea timpului pierdut” (1909 – terminat doar partial, in 1922), opera                    monumentala de fictiune a secolului XX, cea mai mare fictiune din toate timpurile pana astazi, cu    peste 2000 de personaje, roman fluviu cu o viziune de tip multi-nivel, de descoperire a interioritatii  profunde?

  1. Giovanni Boccaccio
  2. Niccolò Machiavelli
  3. Giovanni Battista Guarini
  4. Marcel Proust
  5. Leonardo Bruni

 

12.A scris „Amintirile unei fete cuminti” (1959), rodul unei porniri de a-si scruta viata traita in cincizeci de ani. Pana atunci insa, scrisese deja „Al doilea sex” (1949), manifestul existentialismului feminin, opera de referinta a feminismului mondial.

  1. Simone de Beauvoir
  2. Hortensia Papadat-Bengescu
  3. Emily Bronte
  4. Nina Cassian
  5. Simona Popescu

 

13. Romanul „Imparatul mustelor” (1954) marcheaza debutul tarziu in literatura, la 43 de ani, al autorului. In 1983 i se decerneaza Premiul Nobel pentru literatura, pentru claritatea artei sale narativ realiste, universalitatea si complexitatea mitului, care ilustreaza conditia umana in lumea de astazi.

  1. John Fowles
  2. D. Salinger
  3. William Golding
  4. Lewis Carroll
  5. Vladimir Nabokov

 

14. „Cateva zile povestite de Sapho” (1973), prezinta confesiunea unei tinere ce prezinta relatia fluctuanta cu mama sa, aflata intr-o cautare imposibila a iubitului sau polonez, Lewandowski.

  1. Radu Cosaşu (Oscar Rohrlich)
  2. James Joyce
  3. Fanus Neagu
  4. Italo Calvino
  5. Alain Fournier

 

 

 

RASPUNSURI:

  1. c- Mircea Eliade
  2. d- Ionel Teodoreanu
  3. b- Giovanni Papini
  4. e- Mihai Eminescu
  5. a- Mircea Eliade
  6. a- Alain Fournier
  7. c- J.D. Salinger
  8. a- Robert Musil
  9. e- Mircea Eliade
  10. d- Mihai Eminescu
  11. d- Marcel Proust
  12. a- Simone de Beauvoir
  13. c- William Golding
  14. a- Radu Cosaşu( Oscar Rohlich)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares