Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Tatiana de Rosnay: Se numea Sarah

 04de6603-1cd5-4a00-882f-d815d5eb5aff “ Tii in mana cutia Pandorei. Uneori, e mai bine sa n-o deschizi. Uneori, e mai bine sa nu stii.”

Aparut la editura Litera “Se numea Sarah” este un roman tulburator si emotionant  care repune in scena faptele pline de cruzime ale nazistilor.

Cartea se imparte in doua planuri aflate la mari distante de timp intre ele. Primul ne introduce in atmosfera Parisului din 1942 unde Sarah, o fetita evreica de 11 ani, este arestata  impreuna cu familia ei si dusa la lagarele naziste de la Auschwitz.  Avand speranta vie ca se va reintoarce curand acasa, copila apuca sa isi ascunda fratiorul in ascunzatoarea lor secreta  din dulap. In doilea plan, ne aflam tot la Paris, dar in anul 2002. Aici facem cunostinta cu Julia, o jurnalista americana stabilita in Franta. Cu ocazia comemorarii a 60 de ani de la tragicele evenimente de la Vel’ d’Hiv, este nevoita sa scrie un articol despre aceasta trista amintire a Frantei. Adancindu-se in cercetarea faptelor istorice, Julia ajunge sa se ataseze foarte mult de cazul fetitei si, totodata descopera anumite secrete care vor ajunge sa le uneasca destinele celor doua personaje.

“-Uneori, Miss Jarmond, nu este usor sa scoti la lumina trecutul. Exista surprize neplacute. Adevarul e mai greu de suportat decat ignoranta.”

Trecutul pe care il creioneaza Sarah in relatariile ei este sfasietor.  O imagine a unei realitati istorice pline de oameni torturati, de copii smulsi din bratele mamelor si lasati flamanzi.  Din felul in care fetita reuseste sa vorbeasca despre aceste evenimente reiese  faptul ca este un personaj puternic, curajos si care, in ciuda chinurilor prin care trece, isi pastreaza inima pura. De acest lucru ne putem da seama si din grija pe care o poarta pentru cheia de la dulapul in care si-a ascuns fratele, pastrandu-si mereu speranta de a se intoarce si de a-l salva.

“Se numea Sarah” este genul de carte care, cu siguranta, te va marca. Stilul pe care il alege autoarea este unul direct, simplu, chiar  jurnalistic si cred ca este cea mai buna alegere. Simpla relatare a acelor evenimente este  suficienta pentru a-ti transmite emotia.  Sunt paragrafe pe care le parcurgi cu lacrimi in ochi si paragrafe pe care le citesti cu zambetul pe buze.

“Nedrept. Atat de nedrept. De ce? De ce ei? De ce toate astea? I se parea ca nimeni nu ar fi putut sa ii dea vreo explicatie.”

 “Gandeste-te la lucruri frumoase, gandeste-te la lucrurile care iti plac, la toate lucrurile care te fac fericita, la toate acele momente speciale, magice, pe care ti le amintesti…”

9e5c181404f813371eb45df0247ffb1bDespre autor.

Tatiana de Rosnay s-a nascut pe 28 septembrie 1961 si este o scriitoare cu origini englezesti, rusesti si frantuzesti.  A crescut la Paris, dar ulterior s-a mutat in Anglia unde a reusit sa obtina si o diploma de literatura engleza.  A fost editor pentru revista Vanity Fair. In Franta a reusit sa publice 9 romane.

“Se numea Sarah” este primul sau roman scris in limba engleza. Sa bucurat de un mare succes, fiind tradus in 32 de tari si ecranizat in 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares