Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Suzanne Collins: Jocurile foamei

ggggg
“-Mai întâi apleacă-te o clipă, zice el. Trebuie să-ţi spun ceva.
Mă aplec şi îmi lipesc urechea teafără de buzele lui, care mă gâdilă, în timp ce îmi vorbeşte în şoaptă.
-Nu uita că suntem îndrăgostiţi nebuneşte, aşa că poţi să mă săruţi ori de câte ori simţi nevoia.”( Suzanne Collins)

Cheia cărţii

„Jocurile foamei” este o trilogie despre supravieţuire, lipsuri, opresiune, nedreptate, încredere în oameni, ură, despre adevăratul sens al cuvintelor „prieten” şi „duşman”, toate acestea amplificate de o dorinţă enormă de a trăi.

„Ai putea supravieţui în sălbaticie, de unul singur, când toţi cei din jur fac tot ce pot ca să nu apuci dimineaţa următoare? Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde naţiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic şi sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci şi patru de adolescenţi sunt răpiţi de lângă familiile lor şi aruncaţi în lupta pe viaţă şi pe moarte, televizată în direct şi urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat şi… viu. Cine va câştiga cursa nebună pentru supravieţuire?”
Astfel tema romanului se conturează de la început, dorinţa incredibilp de a proteja şi de a supravieţui.

Povestea cărţii

Acţiunea se desfaşoară în viitor, unde actuala Americă este împărţită în 12 districte, fiecare cu un specific anume. Există şi un Capitoliu, un fel de cartier general al favorizaţilor, unde viaţa este dulce şi lipsită de orice griji.

Din cauza unei revolte în urmă cu 74 de ani, un district întreg a fost eradicat de pe faţa Pământului ca o lecţie pentru generaţiile viitoare, acesta numindu-se Districtul 13. Celelalte 12 districte au fost obligate să plătească un anual care consta în selectarea a doi copii cu vârstele între 12 şi 18 ani. Aceştia urmau să fie trimişi în arena crudă şi plină de pericole a Jocurilor Foamei, scopul fiind încercarea de supravieţuire a unui singur individ, prin uciderea celorlalti concurenţi. Drept recompensă, câştigătorul primeşte o casă şi bani pentru tot restul vieţii, iar populaţia districtului câştigator primea pachete suplimentare de hrană în fiecare lună de-a lungul unui an.

Katniss este ca oricare alt locuitor al districtului 12, este preocupată doar de ce va mânca azi, iar viaţa ei se învârte în jurul procurarii hranei şi încercării de a trece neobservată. Persoana pe care o iubeste cel mai mult este sora ei mai mica, Primrose , pe care ar proteja-o cu orice preţ. Rămase orfane de tată, Katniss se vede obligată să vâneze în zona interzisă şi să îşi pună viaţa în pericol pentru a pune mâncare pe masa familiei ei.

Rutina este întreruptă brusc în pragul pregătirilor pentru cea de-a 74-a ediţie a Jocurilor Foamei, când numele lui Primrose, apare pe biletul „câştigător”. Katniss, pentru a o proteja, se oferă voluntar în locul surorii ei, câştigând admiraţia şi susţinerea întregului district. Odată cu acest gest altruist se declanşează o serie de acţiuni care scapă de sub control.

Motive să citeşti

Pentru că stilul alert care te prinde, ideea Jocurilor Foamei, spiritul de sacrificiu, tensiunea, emoţia unor momente, toate te ţin strâns legat de această poveste minunată din care nu mai poţi evada.

Pentru că este o poveste frumoasă, plina de supans, iar Katniss reprezintă un model demn de urmat al curajului şi fidelităţii faţă de familie.

Pentru că dialogurile directe, descrierile succinte, acţiunea captivantă, fac din „Jocurile foamei” o lectură placută, dar deloc uşor de lăsat din mână.

Cine este autorul?

Suzanne Collins (n. 10 august 1962) este o scriitoare americană renumită pentru seria Jocurile Foamei.
Autoarea, Suzanne Collins, este romancieră şi scenaristă americană, fiind premiată pentru scenariile de televiziune pentru tineret. Experienţa pe care a acumulat-o ca scenaristă de emisiuni pentru tineret, a fost utilizată în Jocurile Foamei.

A fost remarcata pentru talentul său literar inca din perioada in care si-a adus contributia la realizarea unor emisuni de televiziune de succes. Dintre acestea The Mystery Files of Shelby Woo, Clarissa Explains it All, Little Bear sau Oswald i-au adus faima lui Suzanne Collins, care a fost nominalizata de mai multe ori la Premiile Emmy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares