Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Stephen Hawking: Scurtă istorie a timpului

scurta-istorie-a-timpului-de-la-big-bang-la-gaurile-negre_1_fullsize-2Apărută la Editura Humanitas ,,Scurtă istorie a timpului” își propune să facă o analiză a modului în care omul a evoluat în raport cu timpul. Ne este oferită o imagine de ansamblu a teoriilor astronomice formulate până acum, pornind de la descoperirile particulelor elementare până la supoziția unui Big Crunch.

,,De unde vine universul? Cum și când  a început? Va ajunge la un sfârșit, și dacă da, cum? Acestea sunt întrebări care ne interesează pe toți. Știința modernă a devenit însă atât de tehnică, încât numai un număr foarte mic de specialiști sunt capabili să stăpânească matematica utilizată pentru descrierea lor. Totuși, ideile de bază privind originea și soarta universului pot fi enunțate fără utilizarea matematicii, într-o formă pe care o pot înțelege oamenii care nu au educație științifică. Este ceea ce am încercat să fac în această carte.” – STEPHEN W. HAWKING

Scurtă istorie a timpului este o carte în care facem cunoștință cu o întreagă categorie de oameni geniu și teorii care au revoluționat înțelegerea asupra universului. Stephen Hawking vine în această carte și ne răspunde la întrebări cum ar fi: Din ce este formată materia pe pământ? Ce sunt găurile negre? Ce înseamnă Big Bang? și multe altele. Pentru a ne da răspunsul la aceste întrebări, autorul chiar face o scurtă istorie a timpului pornind de la Aristotel și continuând cu Newton și Einstein.  Astfel, el încearcă pe cât posibil să găsească limbajul potrivit pentru a putea ajuta și oamenii fără studii academice de astronomie sau fizică să înțeleagă teoriile despre univers.

Stephen Hawking analizează percepția pe care o avem asupra timpului și arată că acesta are trei sensuri: ,,Primul este sensul termodinamic al timpului, direcția timpului în care dezordinea sau entropia crește.Apoi, există sensul psihologic al timpului. Aceasta este direcția în care noi simțim trecerea timpului, direcția în care ne reamintim trecutul,dar nu viitorul. În sfârșit, există un sens cosmologic al timpului. Acesta este direcția timpului în care universul se extinde, nu se contractă.”

Este una dintre cărțile pe care trebuie neapărat să le citești cel puți o dată în viață și care, sub nicio formă, nu trebuie să-ți lipsească din bibliotecă. Este o adevărat cufăr de cunoștințe care abia așteaptă să fie descoperit. 

Citate din carte: 

  • ,,Dacă cineva priveşte cerul într-o noapte senină, fără Lună, obiectele cele mai strălucitoare care se văd sunt probabil planetele Venus, Marte, Jupiter şi Saturn. Vor mai fi şi un număr mare de stele exact la fel ca Soarele nostru, dar mult mai departe de noi. De fapt, unele dintre aceste stele fixe par a-şi schmba foarte lent poziţiile una faţă de cealaltă atunci când pământul se mişcă pe orbită în jurul Soarelui; în realitate ele nu sunt deloc fixe! Aceasta deoarece ele sunt relativ aproape de noi. Pe măsură ce Pământul se mişcă în jurul Soarelui, le vedem din diferite poziţii pe fondul stelelor mult mai îndepărtate. Din fericire, aceasta ne permite să măsurăm direct distanţa dintre stele şi noi: cu cât sunt ma aproape, cu atât par că se deplasează mai mult.”
  • ,,Încă din anul 340 î. Cr. filozoful grec Aristotel, în cartea sa „Despre ceruri”, a putut să ofere două argumente în sprijinul credinţei că pământul este o sferă rotundă şi nu un disc. În primul rând, el şi-a dat seama că eclipsele de lună erau produse de pământ, care se afla între soare şi lună. Umbra pământului era întotdeauna rotundă, ceea ce putea fi adevărat numai dacă pământul ar fi sferic. Dacă pământul ar fi fost plat, umbra ar fi fost alungită şi eliptică, în afară de cazul în care eclipsa s-ar fi produs întotdeauna în momentul în care soarele era chiar sub centrul discului.”
  • ,,Ne găsim într-o lume uimitoare. Dorim să găsim un sens pentru ceea ce vedem în jurul nostru şi ne întrebăm: Care este natura Universului? Care este locul nostru în Univers şi de unde a apărut el? De ce este aşa cum este? Pentru a răspunde la aceste întrebări adoptăm unele <<imagini ale Universului>>.”

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

Despre autor.

img-stephen-hawking-2_102419835772-702x1000Stephen Hawking a fost un fizician englez, teoretician al orginicii universului și unul dintre cei mai mari contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge. 

În ciuda bolii de care suferea, Stephen Hawking a reușit să își împodopească biografia cu momente inedite din care s-au inspirat multi producători de film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares