Stendhal: Rosu si negru
„Aproape toate nefericirile vietii ne vin de la ideile gresite pe care le avem despre ceea ce ni se intampla. A cunoaste profund oamenii, a judeca in mod judicios evenimentele inseamna asadar a face un pas important spre fericire.” ( Stendhal)
Cheia cartii.
“Rosu si negru” este “o cronica a secolului XIX”, un roman psihologic si istoric. Perioada nu intamplatoare, deoarece aceasta carte reprezinta si o sursa de informatii necunoscute despre Revolutia din iulie 1830.
Titlul este sugestiv si contureaza iluzia pe care si-o face personajul, Julien Sorel, si in care se pierde, ajungand la un sfarsit tragic. Sunt distribuite doua elemente aflate in contradictoriu, dar care au un impact foarte mare pentru acele timpuri: armata ( care este reprezentata de culoarea rosie, prin uniformele purtate) si Biserica ( reprezentata de culoarea neagra, o aluzie la imbracamintea monahala).
Subiectul romanului se concentreaza pe viata personajului principal, prin intermediul caruia devi legat de actiunea cartii. Conflictele interioare ale acestuia sunt atat de puternice incat, autorul reuseste, sa te captiveze pana la ultima pagina. Exista doua planuri: unul exterior, afisat tuturor, si unul interior, la care doar cititorul poate ajunge. Aceasta placere de a avea acces in mintea lui Julien si de a-l cunoaste treptat, iti va crea o stare de bine si te va antrena intr-o succesiune de actiuni in spatele carora se afla un puternic mesaj.
Povestea cartii.
Protagonistul cartii este Julien Sorel, in varsta de nouasprezece ani, fiul unui taran din Verrieres, un mic orasel din Franta. Julien il are ca model de erou pe Napoleon Bonaparte, drept consecinta isi doreste o cariera militara. Insa este constient ca primul pas pe care trebuie sa il faca pentru a-si ridica statutul social, este prin intermediul Bisericii, astfel devine preot.
Primarul orasului, respectabilul domn Renal, vrea cu orice pret sa se ridice deasupra concurentului sau, Valenod, asa ca decide sa-l angajeze pe Julien drept profesor particular al copiilor sai.
Incetul cu incetul, intre tanar si sotia primarului, doamna Renal se infiripa o aventura de dragoste. In timp ce femeia este prinsa de vraja iubirii pentru prima data in viata, pentru Julien aceasta aventura reprezinta doar atingerea propriului scop, acela de a seduce toate femeile, iar doamna Renal reprezenta un alt succes.
Din pacate, tocmai adversarul primarului afla despre aceasta legatura dintre cei doi si numai decat incepe sa imprastie zvonurile. Doamna Renal reuseste intr-un final sa isi convinga sotul de falsitatea acuzatilor si pentru a fi sigura ca nu vor mai exista, Julien este trimis la o scoala de preoti. Aici el se foloseste de ipocrizie si reuseste sa obtina admiratia multora, dar bineinteles ca si invidia altora.
Apoi el ajunge secretar la un marchiz in Paris. In acest loc ii este destul de greu sa se adapteze in societate, din cauza reprosurilor pe care le primeste din cauza imaginii formate de locul din care provine. Cum si aici trebuia sa faca o cucerire, fiica marchizului, Mathilde, se indragosteste de el si ulterior ramane insarcinata cu acesta. Spre fericirea protagonistului, cei doi urmeaza sa se casatoreasca, astfel Julien isi vede atins scopul de a se ridica in societate, deoarece aceasta legatura venea cu numirea sa ca nobil si bineinteles puterea politica ce i se cuvenea.
Totul ia o intorsatura neasteptata atunci cand marchizul primeste o scrisoare de la doamna Renal, in care il avertizeaza despre adevarata fata a tanarului si despre scopurile lui, caracterizandu-l drept un afemeiat si manipulator. Dupa ce aceste lucruri ies la iveala, nunta este anulata, iar planurile ii sunt intoarse pe dos. Ce se intampla in continuare cu Julien? Va reusi oare sa-si duca la bun sfarsit planurile sau deznodamantul este mult mai complex decat se astepta? Toate aceste raspunsuri le vei afla doar parcurgand minunatele pagini ale acestei carti.
Despre autor.
Stendhal, pe numele sau adevarat Henri-Marie Beyle (23 ianuarie 1783, Grenoble – 23 martie 1842, Paris), a fost un scriitor francez renumit pentru finetea analizei sentimentelor personajelor sale si pentru lipsa intentionata de sensibilitate a stilului sau. Se crede ca Stendhal si-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, nascut în localitatea Stendal, Saxonia-Anhalt (Germania).
Stendhal a participat la razboaiele care au urmat Revolutiei franceze si din perioada Primului Imperiu Napoleonian ca ofiter de dragoni si ca intendent militar.
Opera lui Stendhal este profund inspirata din propria sa viata, romanele lui constituind o autobiografie ideala a scriitorului. Julien Sorel, Lucien leuwen, Fabrice del Dongo sunt cei care Stendhal ar fi visat sa fie.