Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Sara Gruen: Apă pentru elefanţi

apa
,,Când doi oameni sunt meniţi să fie împreuna, vor fi împreuna. Este soarta”(Sara Gruen)

Care este cheia cărţii?

Sara Guen creionează cu măiestrie culisele lumii circului din perioada Marii Crize a aniilor ’30, din America, unde toţi cei implicaţi în viaţă sufereau de foame şi de sărăcie. Acest roman demonstrează că, deşi circul este la primă impresie un loc plin de fericire şi râsete, în culise, răul poate veni de nicăieri şi te poate lua prin surprindere .

În centrul cărţii se afla povestea de dragoste, senzuală, ce impresionează, deşi încalcă regulile impuse de societate, cele legate de datoria pe care o soţie le are faţă de soţul ei, sau pe cele ale prieteniei dintre doi bărbaţi. Pe de altă parte, deşi povestea e romantică, întâmplările au o logică raţională, ce îţi lasă senzaţia unui final extrem de previzibil.

Romanul are substanţă, emoţionează, captivează, te pune pe gânduri şi îţi deschide o uşă către o lume diferită, de neconceput.

Care este povestea?

Cartea începe cu relatările lui Jacob Jankovski la bătrânețe, alternate cu evenimentele care au loc în institutul în care este găzduit, în prezent, „Am nouăzeci de ani. Sau nouăzeci şi trei. Ori una, ori alta.”

Începând aceste relatari, îl cunoaştem pe Jacob care era student în anul cinci, si trebuia să dea examenul final, pentru a deveni un veterinar și pentru a călca pe urmele tatălui său. Din nefericire, acesta pică examenul din cauza stresului și vinovăției că părinții lui au murit într-un accident de mașină. Din cauza disperării pierderii parinţilor, casei părinteşti şi cabinetul veterinar al tatălui său, decide să plece din oraș, urmând șinele de tren. Astfel, ajunge să fie clandestin pe un tren care se dovedeşte ca fiind unul ce transporta un întreg circ, Spectacolul Fraților Benzini. În primă fază, conducătorii circului, Unchiul Al și August aveau de gând să-l arunce din tren, dar, când află că e un veterinar fără licență, se răzgândesc. Marlena era soția lui August, era vedeta circului, numărul ei cu doisprezece cai făcea senzație. Silver Star, unul din cai este consultat de Jacob, diagnosticându-l cu furbură. Această boală era nevindecabilă, calul fiind împușcat după un timp. Unchiul Al cumpară o femelă elefant numită Rosie, care urma să fie noul număr senzațional al spectacolului. Era o nouă provocare pentru toţi.

Jacob va afla deopotrivă că circul nu înseamnă numai strălucire şi culoare, paiete şi magie, râsete şi ropote de aplauze, ci şi animale maltratate, artişti în mizerie încercând să uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabandă, violenta şi prostituţie, suferinţa şi tragedii, incertitudini şi spaime.
Pe acest fundal descoperim figuri memorabile: Unchiul Al, directorul fără scrupule al circului; Kinko, clovnul pitic cu un zâmbet exagerat pictat pe chipul trist; „ciudaţii“ cu trupuri contorsionate de suferinţă; imprevizibilul şi crudul August Rosenbluth, dresorul de animale care cade victima celor pe care i-a chinuit; Marlena, frumoasa lui soţie, dresoarea de cai, de care Jacob se îndrăgosteşte năprasnic şi alături de care trăieşte o pătimaşă poveste de iubire; Rosie, elefantul cu personalitate şi cu un secret care-i pune viaţa în primejdie.

De ce să citeşti?

Pentru că este o poveste ce te face să îndrăgeşti, alături de personaj, pe frumoasa şi talentata acrobată, Marlena, care avea o deosebită pricepere în comunicarea cu animalele, alături de care îşi exercită numărul în cadrul circului .

Pentru că te vei aventura în lectura unui roman de o calitate deosebită cu o poveste de viață memorabilă.

Cine este autorul?

Sara Gruen, una dintre cele mai de succes tinere scriitoare ale momentului, s-a născut în Vancouver şi a crescut în Ontario. În 1993 a absolvit Carleton University din Ottawa cu o diplomă în literatura engleză. După ce lucrează o vreme în domeniul software, în 1999 se mută în Statele Unite, iar doi ani mai târziu se hotărăşte să se dedice în exclusivitate scrisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares