Salvador Dali: Chipuri ascunse
,,Se spune că atunci când privim stelele e ca şi cum am vrea să ne regăsim propria măsură împrăştiată în univers.”– Salvador Dali
Apărută la Editura Humanitas ,,Chipuri ascunse” este dovada că imaginația exuberantă și dragostea pentru suprarealism ale lui Dali nu și-au lasat amprenta doar în pictură, ci și în arta scrisă, în literatură. Primul său roman, ,,Chipuri ascunse” este de-a dreptul atrăgător, asemenea picturilor sale, tocmai prin aerul terifiant al descrierilor poate prea detaliate pe care le ofera autorul. Dali creeaza un univers care trebuie interpretat prin viziunea sa artistică, dar care odată înțeles, devine o lectură considerabilă și savuroasă.
Subiectul cărții se concentrează pe aventurile amoroase dintre Contele Grandsailles și frumoasa Solange de Cleda. Cu toate acestea, romanul nu înfățișează o poveste de dragoste, ci o relație plină de complicații și secrete. Dali o consideră pe Solange de Cleda una dintre cele mai influente femei, fiind reprezentarea perfectă a unei eroine pentru autor, încercând chiar să pornească un nou curent numit cledalism.
Limbajul folosit este unul luxuriant, dominat de figuri de stil și metafore. De asemenea, nici personajele nu sunt unele comune, ele având comportamente atipice și purtând diferite măști. Aceste măști ascund secrete, sentimente, identități false, toate conturând chipurile ascunde ale lui Dali.
Pe lângă idila cuplului aristocrat, autorul abordează și elemente specifice cum ar fi obsesiile daliniene sau atracția pentru ocultism și misticism.
,,Chipuri ascunse” este o lectura extravaganta, dar foarte atragatoare spefică artei lui Salvador Dali și poat fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/chipuri-ascunse/
Despre singurul său roman, Chipuri ascunse, Dali afirmă că este „Un adevărat roman de atmosferă, de introspecție, de revoluție și de arhitecturalizare a pasiunilor trebuie să fie (așa cum a fost întotdeauna) exact contrariul unui Mickey Mouse de cinci minute sau al senzației de vertij a unui salt cu parașuta. La fel ca într-o lentă călătorie cu trăsura pe vremea lui Stendhal, se cuvine să fim în stare să descoperim încetul cu încetul frumusețea peisajelor sufletului pe care le străbatem; fiecare nouă cupolă de pasiune trebuie să apară treptat, la momentul potrivit, astfel încât spiritul fiecărui cititor să aibă răgazul să le «savureze»… Înainte de a-mi fi terminat cartea, s-a pretins că scriu un roman balzacian sau huysmansian. Este, dimpotrivă, vorba de un roman riguros dalinian, iar cei care mi-au citit Viața secretă cu atenție vor descoperi lesne sub structura romanului prezența familiară, permanentă și viguroasă a miturilor esențiale ale vieții mele și ale mitologiei mele personale.“
Despre autor.
Personalitate unică și flamboaiantă, care întreaga viață a vrut să scandalizeze și să uimească, SALVADOR DALÍ este, poate, cea mai cunoscută figură a picturii moderne. S-a născut la 11 mai 1904 la Figueres, în Catalonia, ca fiu al unui notar. Între 1922 și 1926 studiază la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid. Se împrietenește cu Federico García Lorca și cu Luis Buñuel. După o perioadă neoimpresionistă, Dalí se apropie de tehnicile cubiste, apoi de mișcarea suprarealistă, pe care o descoperă odată cu stabilirea sa la Paris, în 1927. Aduce, în cadrul acesteia, o metodă pe care o denumește „paranoic-critică“. În grupul suprarealiștilor o cunoaște pe viitoarea sa soție, Gala, împreună cu care se va stabili, din 1930, la Cadaqués, în Spania. Între 1940 și 1948 Dalí și Gala locuiesc în SUA, revenind apoi în Spania. Printre cele mai cunoscute picturi daliniene se numără: Marele masturbator (1929), Persistența memoriei (1931), Girafa în flăcări (1935), Presimțirea războiului civil (1936), Metamorfoza lui Narcis (1937), Fecioara de la Port Lligat (1949), Descoperirea Americii de către Cristofor Columb (1960) etc. A creat costume și decoruri pentru balet (Labirintul – 1941, Tristan nebun – 1944) și a făcut ilustrații la Cânturile lui Maldoror de Lautréamont și Don Quijote de Cervantes. A colaborat cu Luis Buñuel la realizarea peliculelor Câinele andaluz (1929) și Vârsta de aur (1930). Dintre scrierile sale menționăm: La conquête de l’irrationnel (1935), La vie secrète de Salvador Dalí (1942), romanul Chipuri ascunse (Visages cachés, 1943) și Jurnalul unui geniu (Journal d’un génie, 1964; Humanitas, 1994, 2012, 2015). Salvador Dalí a murit la 23 ianuarie 1989.