Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Salem’s Lot: Stephen King

stephen-king_salems-lot1„Dumnezeu mi-a dat SENINĂTATEA de a accepta ceea ce nu pot schimba, TENACITATEA de a schimba ceea ce pot și NOROCUL de a nu călca în străchini prea des.”

 
Cheia cărții:

 
Dincolo de labirintul buruienilor înalte, în dosul obloanelor stricate ale caselor zăvorâte, chipuri palide, cu căutătură dementă, pândesc creaturile întunericului, căci în această parte a lumii oroarea s-a înfiltrat și s-a întins ca noaptea ce coboară ineluctabil peste Salem.

 
„Lovi în plin capătul țărușului și tremurul gelatinos al cadavrului îi va bântui pe veci visele. Acționați parcă de forța loviturii, ochii lui Susan se deschiseră brusc, mari și albaștri. Sângele țâșni din rana făcută de țăruș într-un șuvoi strălucitor, împroșcându-i mâinile, cămașa, obrajii. Într-o clipă, pivnița se umplu cu miasma lui fierbinte.

 
Trupul ei se chirci pe masă. Mâinile i se ridicară și loviră nebunește aerul, întocmai ca aripile unei păsări. Picioarele-i începură să bată un ritm inutilpe lemnul platformei. Gura i se deschise larg, descoperind colții înspăimântători, ca de lup; și începu să scoată țipăt după țipăt, ca o goarnă a iadului. Șiroaie de sânde îi izvorâră prin colțurile gurii. Ciocanul se ridică și coborî; o dată…și încă o dată…și încă o dată.” (Stephen King, Salem’s Lot)

 

 
Povestea cărții:

 
Povestea se desfășoară în Jerusalem’s Lot, prescurtat Salem’Lot, un oraș micuț din din statul Maine. Personajul principal este Ben Mears, un scriitor ce a crescut în acest orășel și care s-a întors pentru a putea trece mai ușor peste moartea soției sale. El scrie un roman despre „Marsten House”,casa ce i-a marcat copilăria, casă ce aparținea unui fost traficant de alcool, Hubie Marsten, care își împușcă soția și mai apoi se spânzură. Ea este acum închiriată de un comerciant de mobilier clasic și scump, însă partenerul său este cel ce atrage atenția locuitorilor orășelului și a lui Ben.

 
Ben începe o idilă cu o cititoare a sa, Susan și se împrietenește cu profesorul de engleză al liceului orașului. El se integrează în acel peisaj liniștit până când copii dispar, oameni se îmbolnăvesc și mor într-un ritm alarmant. Văzând acestea, împreună cu amicul său începe cercetarea pentru a descoperi că vampirii puseseră stăpânire pe acel mic oraș. Năpădit de amintiri și conștient de ceea ce va să se întâmple, protagonistul începe lupta împotriva forțelor răului. Oare va putea el tine piept acestora? Oare experiența din copilărie are continuitate? Cine va mai trebui sacrificat? Răul este puternic, dar este oare sufficient de puternic?

 
„Singur. Da, acesta este cuvântul-cheie, cel mai îngrozitor cuvânt din câte există, cuvântul <crimă> nu se ridică la înăltimea lui, iar cuvântul <iad>  nu este decât un biet sinonim.”

 
„Deschizi ușa și el atârnă spânzurat de grindă, chipul îi este umflat și înnegrit și atunci ochii i se deschid și par a-i ieși din orbite, însă te VĂD și se bucură că ai venit.”

 
Motive să citești:

 
• Pentru că este o poveste cu vampiri adevărați, vampirii clasici, fără romantism și galanterie, întruchipând răul pur și înrobind pe cei slabi.
• Pentru că autorul descrie în amănunt cu detalii vii, macabre, aproape imposibil de suportat, dar care conferă savoare lecturii și autenticitate viziunii.
• Pentru că o să pătrunzi într-o lume a terorii unde tu însuți te vei lupta cu răul și vei dobândi curajul de a-l înfrânge.
• Pentru că te vei întreba care sunt vampirii și de ce există ei; sunt ei cu adevărat monștrii, sau sunt doar o scuză?

 
Ce mai poți citi de același autor:

 
Carrie, Apocalipsa, Talismanul, Orașul bântuit, Culoarul morții, Capcana pentru vise, Casa întunericului etc.

 
Despre autor:

 
Stephen Edwin King, născut în septembrie 1947 este un celebru autor de romane horror, aproape toate dintre acestea fiind ecranizate.
În 2003 King a primit medalia Fundației Naționale de Carte din Statele Unite pentru contribuția sa la literatura americană.
A scris câteva lucrări sub pseudonimul Richard Bachman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares