Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori romani

Liviu Rebreanu : Ion

ion-3699Omul e un univers închis cu legile-i proprii care-i comandă viaţa efemeră, tot atât de departe de ceilalţi oameni ca şi un astru de ceilalţi aştrii, fără niciun mijloc de comunicare reală cu nimeni.” (Liviu Rebreanu)

Care este cheia cărţii?

Aş putea spune că autorul reuşeşte prin excelenţă să ne transpună  în lumea satului transilvănean de la începutul  secolului  XX, unde personajele se lasă dominate de pasiuni, acţionând dependent de ele. Astfel este adus în prim-plan Ion, al cărui conflict interior îl macină pe tot parcursul romanului.Pasiunea lui asupra pământului îl face să se frământe şi să lupte pentru aceasta, ajungând să se căsătorească cu Ana, doar pentru zestre, în ciuda iubirii pe care i-o purta frumoasei, dar săracei Florica.

Care este povestea?

Ion Pop al Glanetaşului, flăcău harnic dar sărac, iubind mai presus de orice pământul, o seduce pe Ana, urâţica fată a bogatului Vasile Baciu, sacrificând astfel iubirea Floricăi. După îndelungi scandaluri are loc nunta celor doi, unde Ion realizează că , împreună cu pământurile, o va primi şi pe Ana, situaţie care îl face sa o urască. Bărbatul trăieşte o scurtă perioadă de euforie, făcându-şi planuri şi contemplând pământurile socrului, pe care le consideră ale lui. Iluzia se spulberă atunci când Baciu nu îi dă decât câteva ,,locuri”. În tmpul tratativelor pentru trecerea pământului pe numele lui Ion, Ana este bătută de tatal ei care o crede complice cu soţul. Lovită şi de Ion şi batjocorită de Zenobia, tânăra stârneşte compătimirea satului.
Vara, în timpul secerişului, Ana naşte un băiat, într-o scenă plasată în mijlocul câmpului. Florica se mărită cu George Bulbuc, flăcăul bogat care fusese destinat Anei. Înca de la nuntă Ana înţelesese că Ion o mai iubeste pe Florica. Chinuită şi având în minte moartea cârciumarului Avrum, care parcă îşi regăsise liniştea, Ana se spânzură. Copilul moare şi el, iar Ion, surprins intr-o noapte de George în curtea sa împreună cu Florica, este omorât în mod simbolic cu sapa, unealtă a pământului pe care îl venerase.

De ce să citeşti?

  • Pentru că romanul ne permite să înţelegem condiţia ţăranului român muncitor de pământ din secolul XX, şi, de ce nu, să facem o comparaţie a schimbării mentalităţii satului rural din acea perioadă, cu cea actuală.
  • Realismul şi influenţele naturaliste scot la iveală aspectele patologice ale mediului în care trăieşte personajul. Este probabil primul roman care nu încearcă să contureze o viziune idealizantă asupra satului, ci spune lucrurilor pe nume, astfel sunt surpinse elemente realiste brutale, iar presiunea mediului social duce la consecinţe neaşteptate.
  • Este un roman care implică acţiune, iubire şi dramă, al cărui subiect este uşor de urmărit şi de înţeles.

Cine este autorul?

Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, Târlișua, Bistrița-Năsăud – d. 1 septembrie 1944, Valea Mare, Argeș) a fost un prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române.

Autorul reprezintă, alături de Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, George Călinescu, Mircea Eliade, perioada modernismului interbelic, moment în care, romanul românesc, întemeiat de Nicolae Filimon, Duiliu Zamfirescu sau Ioan Slavici, atinge momentul său de maturitate, stând alături de creaţiile artistice ale marilor romancieri europeni, precum Balzac, Stendhal, Flaubert sau Proust.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Crăişorul, Răscoala, Pădurea spănzuraţiilor, Adam şi Eva, Ciuleandra etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares