Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Rebecca Skloot: Viața nemuritoare a Henrittei Lacks

img68“Nu trebuie să privim nicio persoană ca pe o abstracțiune. În schimb, trebuie să vedem în fiecare persoană un univers cu propriile lui secrete și comori, cu propriile sale suferințe și cu o anume putere de a triumfa.” (Elie Wiesel – din The Nazi Doctors and the Nuremberg Code).”

Apărută la Editura Publica ,,Viața nemuritoare a Henrittei Lacks. Povestea femeii care a schimbat medicina secolului XX” este o carte care ne vorbește despre o poveste reala, autoarea adunând diverse interviuri cu doctori, avocați, membrii familiei pentru a putea crea un tablou complet al poveștii celulelor HeLa.

Henrietta Lacks cunoscută de specialiști sub numele de HeLa a fost o femeie care a reușit să revoluționeze medicina fără macar să știe acest lucru și fără măcar să aibă posibilitatea să își dea acrodul în acest sens. Provenind dintr-o familie de agricultori afro-americani, a fost diagnosticată cu cancer cervical. După o lungă perioadă de chin, aceasta se stinge din viață. Odată ce doctorii îi recoltează celulele din cervix și spre surprinderea acestora, celulele nu mor, asa cum se întâmplă în mod normal, ci din contra, se înmulțesc pe zi ce trece. 

De aici începe povestea celulelor HeLa care au devenit în scurt timp elementul de bază în crearea de tratamente pentru diverse boli și au ajutat la un progres foarte important în medicină, unde putem include clonarea sau cartografierea genetică. 

Deși doctorii încearcă să țină ascuns numele Henriettei, într-un final membrii familiei află și ei despre recolatarea neautorizată a celulelor și de banii obținuți în urma comercializării acestor celule. Aceștia ajung să fie și ei testați, iar Deborah Lacks, fiica Henriettei, devine din ce în ce mai interesata să afle povestea mamei sale și contribuția pe care a avut-o aceasta în domeniul medicinei. 

Deborah se stinge din viață în 2009, lăsând în urmă urmatoarele gânduri: “dar poate ca voi reveni sub forma unor celule HeLa ca mama mea. Așa, am putea să facem bine în lume, împreună. Cred că mi-ar plăcea asta.”

“Rebecca Skloot povestește lucruri despre știința într-o maniera lucidă, tratează cu prudență politicile rasiale ale medicinei și relatează cu multă delicatețe istoria, adesea dureroasă, a familiei Lacks. Ea vorbește, de asemenea, despre nemuritoarele celule HeLa, intrand cu mult curaj în zona profund spirituală în care familia Henriettei a ajuns să înțeleagă prezența eternă a acesteia în lume. Scrierile despre știință conțin mai ales fapte, narate neutru. Însă cartea de debut a Rebeccai Skloot este curajoasă și uimitoare”.-New York Times

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub

“Viața nemuritoare a Henrittei Lacks” a fost și ecranizată de HBO în anul 2017:

skloot-809x1024Despre autor.

Rebecca Skloot este o scriitoare pasionată de subiecte științifice. Articolele sale au apărut în The New York Times Magazine, O, The Oprah Magazine, Discover, Prevention, Glamour ș.a. A fost corespondent pentru emisiunea Radiolab a National Public Radio şi pentru NOVA scienceNOW, un show al reţelei Public Broadcasting Service. Este contributing author al revistei Popular Science şi guest editor al volumului The Best American Science Writing 2011. Textele sale se regăsesc în mai multe antologii, printre care The Best Creative Nonfiction.

A fost vicepreședinte al National Book Critics Circle și a predat cursuri de creative nonfiction și jurnalism de știință la Universitatea din Memphis, Universitatea din Pittsburg și Universitatea din New York. Locuiește în Chicago.

Viața nemuritoare a Henriettei Lacks este prima ei carte, a fost tradusă în peste 25 de limbi și adaptată pentru HBO. 

Pentru mai multe informații, vizitați www.RebeccaSkloot.com, unde există link-uri către conturile ei de Twitter și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares