Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Rachel Lippincott&Mikki Daughtry&Tobias Iaconis: La cinci pași de tine

10894797Apărută la Editura Litera La cinci pași de tine este o poveste emoționantă pe care îți va fi greu să o lași din mână și care te va cuceri încă de la primele pagini.

Cartea înfățișează povestea de dragoste a doi tineri bolnavi de fibroză chistică, o afecțiune incurabilă la nivelul plămânilor care, de cele mai multe ori, duce la deces. Singura lor speranță este un transplant de plămâni, care le-ar putea prelungi viața cu încă câțiva ani.Latura emoționantă, puternic accentuată, din carte este datorată tocmai acestei boli care îi impiedică pe cei doi să fie fericiți împreună.

Stella se luptă cu această boală de la 6 ani și încă de atunci este o fată organizată și foarte apreciată de asistente, deoarece își respectă cu strictețe tratamentul și chiar creează o aplicație care să le amintească celorlalți pacienți când să își ia medicamentația.  La polul opus, Will este tipul adolescentului rebel care refuză să își ia medicamentele și care abia așteaptă să facă 18 ani pentru a putea pleca din spitale. Spre deosebire de Stella, situația sa este mult mai gravă deoarece, pe lângă fibroza chistică i se adaugă și o infecție cu B. cepacia, o bacterie rezistentă la antibiotice, care îi reduc și mai mult șansele de supraviețuire. Această bacterie este foarte contagioasă, afectând orice alt pacient cu afecțiuni pulmonare. Este motivul pentru care el a fost șters de pe toate listele de transplanturi de plămâni.

Cei doi ajung să se cunoască la spitalul Saint Grace, unde Will teasteză un medicament menit să îl vindece de bacterie pentru a se putea reîntoarce pe listele de transplanturi. Din cauza bolii, cei doi trebuie să respecte reguli stricte pentru a nu-și agrava starea de sănătate. Astfel, trebuie să păstreze o distanță de șase pași unul de altul.

,,<<Cea mai eficientă apărare de care dispunem este distanța. Șase pași este regula de aur>>, continuă ea, după care se apleacă și ia un tac de biliard de lângă pat. <<Ăsta măsoară un metru cincizeci, adică cinci pași. Cinci pași.>>

Mă uit la desenul cu noi și literele roșii par să sară de pe hârtie: <<CINCI PAȘI ÎNTODEAUNA>>”

Este o carte profund emoționantă și care se concentrează pe dragostea interzisă dintre cei doi. Însă, pe ei nu îi oprește acest obstacol, iubirea dintre ei înflorind din ce în ce mai mult. Stella începe să se sature de reguli, de tratamente și de spitale, vrea să trăiască cu adevărat cât timp mai poate face acest lucru.

,,Pentru prima dată simt întreaga povară a fiecărui centimentru, a fiecărui milimetru din cei şase paşi dintre noi. Îmi strâng pulovărul mai aproape de corp şi întorc privirea spre teancul de saltele de yoga din colţ, încercând să nu dau atenţie faptului că distanţa aceasta va exista întotdeauna.

– Boala asta nenorocită este o adevărată închisoare! Vreau să te pot îmbrăţişa!”

Punctul culminant îl reprezintă momentul în care Stella primește ocazia transplantului de plămâni. Însă, ea este conștientă de faptul că acest lucru înseamnă o lungă perioadă de recuperare în spitale și mai ales, despărțirea definitivă de Will.

Ce va decide Stella? Va transplantul sau îl va alege pe Will? Pentru a găsi răspunsul te invităm să citești această carte scrisă cu atâta tandrețe de cei trei autori. 

Cartea a fost ecranizată și îi are în rolurile principale pe Cole Sprouse și Haley Richardson.

Despre autori.

Rachel Lippincott s-a născut în Philadelphia și și-a petrecut copilăria în Bucks County, Pennsylvania. A urmat cursurile Universității din Pittsburgh. Locuiește în Pittsburgh și, atunci când nu scrie, se ocupă de o rulotă cu mâncare împreună cu partenerul ei. 

Mikki Daughtry este din Atlanta, Georgia. A absolvit cursurile Universității Brenau, unde a studiart arta teatrală. În prezent trăiește în Los Angeles și este scenarist. 

Tobias Iaconis s-a născut în Germania, dar are origini americane. A studiat literatura engleză la Haverford College, în apropiere de Philadelphia. Trăiește în Los Angeles împreună cu soția și fiul său și este, de asemenea, scenarist. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares