Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Profil de autor: John Grisham

10560330_10152553526081187_3239590504707329778_o

Sursa foto: Facebook

Înainte ca numele său să fie automat asociat cu thrillere juridice excepționale, John Grisham își petrecea între 60-70 de ore pe săptămâna ca avocat în Southaven.   

 Născut pe 8 februarie 1955, într-o familie modestă, tânărul Grisham visa să devină un jucător de baseball profesionist. După ce a fost refuzat de antrenorul echipei de baseball de la Delta State University, își reorientează cariera spre studiile juridice. 

 A practicat avocatura timp de aproape un deceniu, fiind specializat pe litigii de drept penal (crime și vătămări corporale). 

 În timp ce se afla la tribunalul districtului De Soto din Hernando, John Grisham a auzit mărturia unei fetițe de 12 ani care fusese victima unui viol. De aici a pornit și inspirația pentru primul său roman ,,Și vreme e ca să ucizi…”, în care începe o analiză asupra a ce s-ar fi întâmplat în cazul în care tatăl fetiței i-ar fi ucis pe agresori.  

  „Am asistat odată, întâmplător, la un proces în care o fată depunea mărturie împotriva bărbatului care o violase cu brutalitate. Pentru mine a fost o experienţă copleşitoare, deşi mă aflam acolo doar ca spectator. (…) Mă întrebam ce-aş fi făcut dacă ar fi fost vorba de propria mea fiică. Văzând-o cum suferă în faţa completului de judecată, am simţit în mine impulsul de a-l împuşca eu însumi pe agresor. Mi-am dorit, o clipă ce mi s-a părut nesfârşită, să-i fiu tată, să fac eu însumi dreptate.” mărturisește autorul în nota de final a cărții.

 După trei ani în care se trezea dis-de-dimineață pentru a avea timp să scrie înainte de a pleca la muncă, a reușit în 1987 să termine romanul ,,Și vreme e ca să ucizi…”. Inițial respinsă de majoritatea editurilor, a fost într-un final cumpărat de Wynwood Press. 

Grisham a continuat sã scrie cel putin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzari al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără: 

Avocatul rebel

avocatul-rebel_1_fullsize„Un avocat ca mine este obligat să lucreze în umbră. Opozanții mei sunt protejați de insigne și uniforme ori de legături invizibile cu puterea guvernamentală. Au jurat să apere și să aplice legea, dar, cum o înșală cât pot, mă obligă să înșel încă și mai mult.”

Avocatul rebel este cea de-a patruzeci și una carte scrisă de acesta și cea de-a trezeci și una apărută în România. Acest thriller îl pune în scenă pe Sebastian Rudd, un avocat care iese cu totul din tipare. El nu lucrează la o firmă de avocatură celebră sau într-un birou luxos și nici nu se bucură de aprecierea celor din jur. Rudd folosește o dubită blindată pe post de birou, nu are firmă și nici parteneri, singurul său ajutor fiind șoferul mereu înarmat care îi este bodygurad. Nici clienții săi  nu sunt o alegere pe care un avocat obișnuit ar face-o, însă el consideră ca orice persoană are dreptul la un proces ehitabil și este dispus să apeleze la diverse artificii pentru a câștiga procesul, chiar dacă acestea se află la granița legalității. 

 ,,Avocatul rebel” poate fi achiziționată de pe : https://www.thebookclub.ro/produs/avocatul-rebel/

 

Muntele familiei Gray 

9786066098472-2998404În viaţa Samanthei kofer nu era loc de surprize. Fiică de avocaţi, beneficiind de cea mai bună educaţie oferită de instituţii prestigioase,curtată de firme de top după terminarea facultăţii, ea alege să lucreze pentru cel mai mare cabinet de avocatură din lume, Scully & Pershing. Toate planurile îi sunt însă date peste cap de izbucnirea crizei din 2008. Peste noapte, Samantha se vede silită să se mute din Manhattan în Brady, Virginia, orăşel uitat de soartă din inima Apalaşiei. De la un salariu anual de 180 000 de dolari, ea ajunge să ofere asistenţă juridică gratuită persoanelor nevoiaşe din bazinul carbonifer american. Şi totuşi, pentru prima oară în viaţă, Samantha simte că poate face cu adevărat diferenţa pentru cineva.

„Această descindere în mijlocul jocurilor politice ale unui orăşel de provincie reprezintă unul dintre cele mai bune thrillere juridice scrise de Grisham în ultima vreme.

Marea atracţie nu constă în elementul de mister, ci în pleiada de personaje care o ajută pe eroină să îşi descopere pasiunea.“ –Associated Press

,,Muntele familiei Gray” poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/muntele-familiei-gray/

 

 Campionul din Arkansas

9789731035635-2206335

 

,,Oamenii privilegiaţi nu mărşăluiesc şi nu protestează; lumea lor este sigură, curată şi guvernată de legile desemnate să îi facă fericiţi.”

  Campionul din Arkansas este dovada faptului că Grisham excelează și în scrierea altor tipuri de cărti care se află în afara zonei de thrillere juridice. În acest roman se regăsesc intamplări din propria experientă a autorului și, totodată, pasiunea din tinerețe a acestuia pentru baseball. Cartea se concentrează pe Luke Chandler, un băiat de 7 ani, și pe drumul pe care acesta îl parcurge în procesul de maturizării.  

 

 

 

Informatorul

informatorul_1_fullsize„Înmormântările nu sunt nimic altceva decât o pierdere de vreme. Doar un spectacol pentru cei vii. Morţilor nu le pasă. Tendinţa acum este să n-ai o înmormântare, ci o „celebrare”. Să celebrezi ce? Că mortul sigur nu chefuieşte.”

 Informatorul este un roman care drept erou un personaj feminin. Lacy Stoltz este o avocată care se concentrează invesigarea abateriilor judiciare ale judecătorilor din Florida. Viața ei ea o întorsătură interesantă atunci când îl cunoaște pe Greg Myers care îi prezintă dedesubturile unei afaceri dintre o judecătoare și un cartel de crimă organziata. Lacy decide să investigheze cazul și să-i aducă pe judecătoare și pe șeful Mafiei de Coastă în fața justiției.  

 

 

 

 

Și vreme e ca să ucizi…

si-vreme-e-ca-sa-ucizi-1-produs_imagine„Sunt multe elemente autobiografice în acest roman. Acum nu mai practic avocatura, dar timp de zece ani am făcut-o în stilul lui Jake Brigance. Am fost un avocat al străzii, adică am pledat pentru oameni, nu pentru cine ştie ce mari corporalii sau bănci. Am cam aceeaşi vârstă cu Jake, iar în liceu am jucat pe post de apărător în echipa de fotbal a şcolii, deşi nu cu prea mult succes.

Multe lucruri pe care le spune sau le face Jake sunt similare cu cele pe care le-aş spune sau le-aş face eu însumi, în împrejurări asemănătoare. Avem acelaşi tip de automobil, Saab, şi ne simţim amândoi copleşiţi de tensiunea pe care o provoacă un proces de omor. Am vomat în toaletele tribunalului şi am suferit de insomnii, la fel ca Jake. Toate aceste lucruri am încercat să le redau cât mai fidel în naraţiunea mea.

Acest roman a fost scris din suflet şi, deşi i se pot reproşa multe, n-aş schimba nici un cuvânt, chiar de-aş putea.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares