Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Paulo Coehlo: Brida

Brida Paulo CoehloCât de mult am pierdut, doar din cauză că mi-a fost frică să nu pierd nimic.

Brida este cartea perfectă pentru o zi de duminică de primăvară uitată, una ploioasă care te răscolește fără motiv. Dar nu este cartea perfectă. Poate pentru că este scrisă de Coehlo, care scrie simplu, fără un dar aparte de a uni cuvintele, dar care în schimb te îndeamnă să meditezi. Te amețește, îți scrie cuvinte cu litere mari pentru a le da importanță și a te face să crezi că vei afla mistere. Este de fapt un misticism marketizat de la un om care știe cum să-și vândă cărțile. Totuși …

Un text anonim al Tradiției spune că fiecare om, de-a lungul vieții, poate să aibă două atitudini: să construiască sau să planteze. Constructorii pot petrece ani întregi lucrând la proiectele lor, însă într-o zi vor termina ceea ce fac. Atunci se opresc și se simt limitați de proprii pereți. Viața își pierde sensul atunci când construcția s-a realizat. Dar mai sunt și cei care plantează. Uneori ei au de suferit din cauza furtunilor, a anotimpurilor, și rareori au parte de odihnă. Spre deosebire de o clădire, grădina crește necontenit și însuți faptul că are nevoie de grija grădinarului face ca, pentru el, viața să fie o mare aventură.

Un altfel de basm, o călătorie inițiatică a unei fete irlandeze în căutare de răspunsuri, în căutarea dragostei, a sufletului pereche, a sensului în viață și a acelui lucru care o face să fie unică, să iasă în evidență. Brida este de fapt mai mult un eseu spiritual decât un roman, firul narativ fiind firav și creat tocmai pentru a atârna câteva idei filozofice și spirituale. Ești avertizat încă la început că tocmai ți-au fost deschise ușile către un tărâm magic. Magia are un loc aparte aici, iar Coehlo o descrie ca fiind un pod care-ți permite să traversezi lumea vizibilă și să ajungi în cea invizibilă pentru a învăța lecțiile ambelor lumi.  Ceea ce enervează la un moment dat este faptul că astfel de idei nu sunt duse până la capăt, ci doar conturate vag. Poate că este mai bine așa pentru că poți vedea în Brida ceea ce vrei. Poți să acorzi orice însemnătate Tradiției Soarelui, Tradiției Lunii, dragostei … chiar și vrăjitoriei. Un lucru foarte important și plăcut este faptul că sufletului pereche nu îi este atașat același concept aberant ca în filmele de dragoste de la Hollywood. Puțini sunt astfel de norocoși; de cele mai multe ori, cele mai frumoase povești de dragoste sunt imposibile, sunt cele împotriva cărora timpul luptă și mai aprig, creând circumstanțe nepotrivnice. Totuși …

Dar cum voi ști cine este sufletul meu pereche?

Prin înfruntarea riscurilor, îi spuse Wicca Bridei. Prin riscarea eșecului, dezamăgirilor, prin a nu-ți înceta vreodată căutarea Dragostei. Atât timp cât cauți, triumful te așteaptă la final.

Brida este cartea potrivită pentru cei care vor să creadă în dragoste și în suflete pereche. Pentru cei care cred că un om se poate întregi, împlini doar atunci când își găsește jumătatea. Chiar și cei care pretind că aleargă după înțelepciune, putere, avere, vor fi incompleți dacă în goana lor nu-și vor întâlni, nu-și vor recunoaște sufletul pereche. Pare un concept îndulcit, dar nu și în această carte. Sfârșitul este martor pentru că îți va răstălmăci credința pe care reușește cartea să ți-o inspire până în acel moment. Nu vorbim de un suflet pereche, ci de mai multe. Și probabil că Magul reușește să răspundă la multe din întrebările despre dragoste care pot apărea în timpul lecturii. Dar nu vei afla acele secrete mari ale Universului, ci doar vei fi instigat să crezi că există ceva mai mult.

Totuși …

De ce ar vrea cineva să dețină secretele Universului?

Ah, dar chiar le deținem.

Despre autor

Paulo Coehlo s-a născut în Rio de Janeiro în 1947. Încă de mic își dorea să scrie, iar pentru că era o fire introvertită, părinții săi decid să-l ducă la un spital de psihiatrie și să fie de acord ca fiului lor să i se aplice terapia cu unde de șoc.

Ani mai târziu, Coehlo intră la Facultatea de Drept, dar decide să o abandoneze pentru a călători prin America Latină, Africa de Nord și Europa. În acest timp se implică în lumea teatrului, lucrează ca actor, regizor și mai apoi ca jurnalist. Scrie versuri pentru melodii rock și colaborează cu o revistă de benzi desenate care satiriza aspecte politice. Probabil că unul din cele mai importante momente ale vieții sale a fost atunci când a întâlnit un străin într-o cafenea din Amsterdam care l-a îndemnat să meargă în pelerinaj la Santiago  de Compostela, în Nordul Spaniei. În 1986, îi urmează sfatul, iar experiența  îi folosește drept inspirație pentru Alchimistul. Atunci se decide să-și urmeze visul și să scrie.

Ce mai poți citi de același autor

Alchimistul, Vrăjitoarea din Portobello, Adulter, Unsprezece Minute, Al Cincilea Munte, Zahir, Jurnalul unui Mag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares