
Patrick Modiano: In cafeneaua tinereţii pierdute
„La sfărşitul zilei, suntem toţi influenţaţi de locul şi timpul în care ne-am născut” Patrick Modiano
Cheia cărţii
În cafeneaua tinereţii pierdute este un roman care respiră parfumul boem al anilor 60 in Paris, cu bistrourile din Cartierul Latin şi nesfârşite întâlniri ale artiştilor, pentru care timpul pare că stă în loc. Un spaţiu şi un timp în care Modiano, laureatul cu Nobel al acestui an, se regăseşte şi îşi găseşte inspiraţia pentru multe din lucrările sale. Vei descoperi, citind, cât de uşor te afunzi în aceeaşi atmosferă, pentru că scriitorul francez stăpâneşte cu măiestrie un ton epic care te face să pluteşti prin poveste aievea, lângă personaje.
În această lume a Parisului trecut se refugiază Louki – Jacqueline Delanque, un personaj misterios şi neînţeles, protegonista romanului. In încercarea de a scăpa de rutina propriei vieţi, fugind de mamă şi mai apoi de soţ, Louki îşi ia viaţa în mâini câutând in ceea ce trăieşte şi iubeşte tinereţea, romantismul, aventura şi fericirea. Personajele lui Patrick Modiano sunt încărcate toate de farmecul unei vieţi trăite parcă doar pentru a discuta despre sensul existenţei şi despre artă. Dar paradisul acesta, ca nimic in lume de altfel, este efemer. Timpul aleargă, viaţa se schimbă şi eroii lui Modiano se trezesc în cenuşiul vieţii cotidiene, lipsite de farmecul de altădată, când totul părea posibil. Noi românii avem o vorbă ironică: Ehe, ale tinereţii valuri! Dar în romanul lui Modiano, ironia nu îşi are loc. Nostalgia este legea care guvernează aceasta lucrare la graniţa dintre roman poliţist şi bildungsroman. Dincolo de atmosfera nostalgică a unui Paris ideal, dincolo de frivolităţi, aventuri şi iubiri vechi şi noi, In cafeneaua tinereţii pierdute este un mai ales roman al marilor întrebări despre viaţă şi un roman al timpului: al trecerii implacabile a timpului.
Povestea cărţii
‘Cand iubesti intr-adevar pe cineva e musai sa-i accepti si partea de mister’ spune unul dintre personajele cartii lui Patrick Modiano, si chiar daca aceasta fraza se refera specific la eroina principala a cartii, tanara si misterioasa pariziana Louki, ea poate fi aplicata si intr-un context mai larg, cel al spatiului in care se petrece actiunea – Parisul cu cartierele, strazile, cafenelele sale care constituie un decor si un univers in sine, sau insasi unei vremi pierdute, cea a sperantelor spulberate mai intai de realitatile vietii cotidiene si intr-un final de uitare.
Destinul eroinei este povestit de patru voci succesive, patru povestitori diferiti care relateaza la persoana intai evenimentele – un licean atras de mirajul boemei, spectator si participant timid la primele intalniri si grupari ale personajelor, detectivul angajat de sotul mai in varsta al eroinei sa o gaseasca si sa o urmareasca in labirintul orasului, eroina insasi, si iubitul ei, a carui perspectiva peste ani se identifica, se pare, cu cea a autorului. De la el vom afla si finalul poveştii eroinei. Care este unul abrupt, tragic, dar atât de reprezentativ pentru femeia în goana veşnică, Louki.
Motive să citeşti
- Pentru că vei descopri o stuctură narativă specială, ăn care 4 voci, 4 personaje spun aceeaşi poveste din unghiuri, cu experienţe şi emoţii diferite.
- Pentru ca dincolo de poveste in sine vei fi captivat de atmosfera pariziana si de nostalgia, sentimentul dulce-amar al pierderii ireparabile a sperantelor tineretii.
- Pentru că Louki este intruchiparea romanticei in cautarea selor mai profunde, emotionante si artistice stari. Cotidianul, pentru ea, ca pentru oricare din boemele prezente sin carte, este o deziluzie. Vei reflecta la ce conteaya cu adevarat in viata si vei intelege poate cum reusim sa ne descumpanim, uneori, singuri.
- Pentru că, deşi va suna comercial, In cafeneaua tinereţii pierdute are pentru tine o ofertă 2 in 1 captivantă: vei citi un roman misterios, cu iz poliţist şi un roman al devenirii eroinei Louki, în fuga ei de rutină prin timpul care nu iartă pe nimeni.
- Pentru ca volumul lui Modiano reuseste sa iveasca in mintea cititorului cel putin doua intrebari importante: Ce inseamna, cu adevarat, iubirea? şi Ce ne facem, in fata trecerii iremediabile a timpului?
Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiancă. În liceu îl întâlneşte pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară şi care îi citeşte manuscrisul primei sale cărţi înainte de publicare, în 1968: La Place de l’Étoile, care a caştigat Premiul „Roger Nimier” şi Premiul Feneon. Modiano este un scriitor extrem de prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani.
Ce mai poti citi de acelaşi autor:
Le Rond de nuit, Les Boulevards de ceinture (1972, Marele Premiu al Academiei Franceze), Rue des boutiques obscures (Premiul Goncourt), De si braves garçons (1982), La petite bijou (2001, Premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente).