Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Pascal Bruckner: Luni de fiere

luni-de-fiere2
“Dorinţa este fiica şireteniei: ea vrea căile încâlcite ale oblicului, linia dreaptă o plictiseşte.”(Pascal Bruckner)

Despre carte.

Aparuta la Editura Trei, “Luni de fiere trasează în cel mai mic detaliu limitele psihologice ale plăcerii sexuale.” — The Guardian

O carte care scoate la iveala problemele cuplului modern. Desi la inceput ne sunt infatisate doua povesti romantice traditionale, pe parcursul romanului acestea trec printr-o multime de intamplari crude, violente, aproape grotesti.

“Oare e bine să trăim în convenţia de a fi împreună cu cineva până la sfârşitul vieţii, cu riscul de a ne distruge reciproc?
Roman-cult plin de idei revoluţionare, Luni de fiere a devenit lectură obligatorie pentru toţi cei care îşi doresc libertatea sau libertinajul în cuplu.
Pascal Bruckner vorbeşte aici despre criza cuplului modern, sătul de monogamie şi tradiţionalism.
Cartea a fost ecranizată de Roman Polanski în 1992.”

Cateva fragmente din carte.

 • “Orice formă de iubire atât de armonioasă adăposteşte fie o dramă, fie o farsă latentă. Şi până şi la cel mai cinstit om rămâne întotdeauna destulă stofă ca să faci un ticălos. (…) Dacă există o manieră nobilă de a-l iubi pe celălalt până şi-n slăbiciunile lui, există un fel meschin de a-l vlăgui insistând asupra celor mai neînsemnate neputinţe ale sale.”

 

 • “Ca acele fiinţe care repetă-ntruna singura aventură a existenţei lor, îmi povestesc viaţa cui vrea s-o asculte, doar cuvin¬tele mă mai ajută să-mi exorcizez destinul, să reînnod firele pe care accidentul le-a rupt. O Penelopă pe dos, care reconstituie o tapiserie sfâşiată, vorbesc ca să continui să exist.”

 

 • „Ultimele cuvinte ale lui Béatrice îmi exasperaseră sentimentul de slăbiciune. Nu mai vedeam în jur decât adversari şi agresori, iar în urechea mea, hidosul, imposibilul de dezlipit apod îşi continua monologul jegos, clipocitor şi putred.
  — Crezi că o să se…
  A avut un gest obscen cu limba.
  — Prietena dumitale e gurmandă, a mea e pătimaşă, n-o să-ţi lase nimic.”

 

 • „Nu rade de autobuz: nu exista un loc de electiune pentru o dragoste la prima vedere. Chiar si o cutie pe roti poate deveni anticamera paradisului atunci cand crezi in hazard.”

 

 • „Despartirea este o anticipare a rupturii pentru ca ne obisnuieste cu ideea ca poti trai fara celalalt.”

 

 • „Astazi, iubirile noastre mor de satietate inainte chiar de a fi cunoscut foamea. Iata de ce amantii sunt atat de tristi: stiu ca n-au alt dusman decat pe ei insisi, ca sunt in acelasi timp izvorul si secatuirea unirii lor.”

 

 • „De fapt ma plictiseam de moarte cu ea. Iar plictisul este un tovaras pe care nu-l suporti decat in singuratate: pentru ca nu vrei martori in acele clipe blestemate, de frica sa nu capeti de la ei o imagine infamanta.”

 

 • „Ce este un cuplu? Renuntarea la existenta in schimbul sigurantei, chipul fara atractie al dragostei legitime. Acest spatiu inchis le banalizeaza si pe fiintele cele mai putin dotate pentru banalitate, le ingreuiaza pe cele mai mercuriale.”

 

 • “Nu le ranesti bine decat pe fiintele dragi, nu exista nicio placere in a supara necunoscuti.”

 

Despre autor.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist, o figură emblematică a intelectualităţii franceze. La Editura Trei au apărut toate romanele sale (Casa îngerilor, Luni de fiere, Hoţii de frumuseţe, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Iubirea faţă de aproapele, Căpcăunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfănelii, Iubito, eu mă micşorez!…, Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun!, Paria), precum şi volumele de eseuri (Noua dezordine amoroasă, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căsătoria din dragoste, Euforia perpetuă, Mizeria prosperităţii, Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares