Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Pascal Bruckner: Hoții de frumusețe

1104’’ Frumuseţea e un capital care se delapidează în fiecare zi, şi frumoasele sunt nişte suverane aşezate pe un tron ce se clatină.’’

 

Apărut la Editura TREI Hoții de frumusețe este unul dintre cele mai apreciate romane scrise de Pascal Brukner, lansat pentru prima dată în anul 1997.

Pascal Bruckner creează un complot împotriva frumuseții care reprezintă, de fapt, o imagine a realității triste în care trăim, unde totul se învârte în jurul acestui concept de frumusețe.

Romanul este împărțit pe două planuri: cel al ascultătorului, reprezentat de o tânără medic psihiatru si cel al povestitorului, bătrânul Benjamin care își împărtășește experiența pe care a trăit-o atunci când i-a întâlnit pe hoții de frumusețe.

Dar cine sunt acești “hoți”? Un trio format dintr-un cuplu bătrân și servitorul lor. Soția, Francesca suferă foarte mult din cauza faptului că îmbătrânise și, odată cu acest lucru, și-a pierdut vitalitatea și frumusețea de care se folosea pentru a-i înnebuni pe bărbații din jurul ei. Jérome, un fost avocat, care la fel ca și soția sa își pierde identitatea odată cu înaintarea în vârstă și pierderea puterii de a cuceri orice femeie. Cei doi împreuna cu Raymond, servitorul lor, pun la cale un plan prin care sechestrează tinerele frumoase și le torturează până acestea sunt secate de orice urmă de frumusețe. Insă, planul lor ia o întorsătură interesantă atunci când Benjamin și iubita sa Helene ajung la cabana unde aceștia obișnuiau să le chinuie pe tinere.

Deși Benjamin se vede nevoit să își apere partenera de planurile familiei Steiner, este și el, la rândul său un hoț de frumusețe. El îi dezvăluie tinerei medic psihiatru că a fost un tânăr lipsit de talent și cu o viață plictisitoare care a scris un roman plagiind frumusețea altor romane și a ajuns cumva să fie iubit de o studentă de viță nobilă care își dorea să îl modeleze după bunul plac.

Dar totuși, ce se întâmplă la acea cabană unde cei doi tineri se întâlnesc cu hoții de frumusețe? Răspunsul îl poți găsi doar citind această poveste cutremurătoare, plină de originalitate și profunzime. O lectură pe care trebuie neapărat să o parcurgi cel puțin o dată în viață.

„Roman cu temă etică, Hoţii de frumuseţe analizează tentaţiile tinereţii eterne şi urmăreşte felul în care ne lăsăm înşelaţi de aparenţe. În aceste pagini, Frumuseţea îşi trăieşte lunile de fiere.” — Le Nouvel Observateur

„Exigenţele privind tinereţea, sănătatea şi esteticul n-au fost nicicând atât de ridicate. E una dintre moştenirile faimosului slogan din ’68: Să n-ai niciodată încredere în cineva care are peste 30 de ani.” — Pascal Bruckner

 

45-avanpremieraDespre autor.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist, o figură emblematică a intelectualităţii franceze. La Editura Trei au apărut toate romanele sale (Casa îngerilor, Luni de fiere, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Iubirea faţă de aproapele, Căpcăunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfănelii, Iubito, eu mă micşorez!…, Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun!, Paria), precum şi volumele de eseuri (Noua dezordine amoroasă, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căsătoria din dragoste, Euforia perpetuă, Mizeria prosperităţii, Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares