Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Oscar Wilde: Portretul lui Dorian Gray

portretul-lui-dorian-gray_1_fullsize
„Calea paradoxurilor este calea adevarului. Pentru a testa realitatea, trebuie sa o vedem mergand pe sarma. Când adevarurile devin acrobati, atunci le putem judeca.” ( Oscar Wilde)

Cheia cartii.

“Portretul lui Dorian Gray” este singurul roman finalizat al lui Oscar Wilde. A devenit in scurt timp o capodopera si i-a adus autorului foarte mult success, dar si multe constroverse.

O carte scrisa intr-o maniera creionata de eleganta, tipica lui Wilde, prezinta povestea unui tanar care, naiv, isi vinde sufletul in favoarea tineretii vesnice. De asemenea, reprezinta o evadare in lumea esteticului, o lume in care scandalul si degradarea sunt nelipsite, o lume in care protagonistul se prabuseste incet, conturand o poveste dramatica, dar plina de suspans.

Tema centrala a cartii este frumusetea, se incurajeaza narcisismul, care de altfel e o calitate vulnerabila, ce se degradeaza impreuna cu trecerea timpului.

„Portretul lui Dorian Gray” este un roman cu actiuni usor de urmarit, cu putine persoanje , dar a carui morala este foarte subtil prezentata, plină de umor negru cu un final tragic.

Povestea cartii.

Povestea romanului se invarte in jurul personajului principal, Dorian Gray. Acesta este un tanar atragator si instarit, dar care da dovada de naivitate.

Un pictor foarte talentat, Basil Halward, ii realizeaza un portret perfect, ocazie cu care Dorian face cunostinta cu Lordul Henry Wotton, de care ramane fascinat, mai ales de modul sau de a gandi. Acesta sugereaza ca singurele lucruri care merita sa fie experimentate în viata sunt frumusetea si placerea simturilor. Influentat de aceste cuvinte, Dorian realizeaza faptul ca in viitor frumusetea sa se va sterge, asa ca isi exprima dorinta de a-si vinde sufletul pentru ca portretul sau sa imbatraneasca in locul lui. Aceasta dorinta ii este indeplinita, dar viata lui devine una desfranata din cauza influentei lordului, asa ca imaginea potretului devinde din ce in ce mai urata, luandu-i trasaturile negative.

El gaseste de fiecare data o scuza pentru faptele sale si astfel ajunge chiar la crima, omoarandu-si prietenul pictor. Cuprins de remuscari, el incepe sa invinovateasca portretul, care continua sa de degradeze. In cele din urma, Dorian decide sa distruga portretul, dar cand incearca sa faca acest lucru moare, preluand toate trasaturile negative accumulate in acea oglinda a lui, iar pictura se transforma din nou la starea initiala de perfectiune.

Motive sa citesti

Pentru ca romanul atrage prin fiecare propozitie, fiecare pasaj, care te atrage in lumea lui Wilde, în lumea personajelor atat de bine conturate si a mentalitatii, pana cand iti dai seama ca te afunzi tot mai mult cu fiecare pagina parcursa.

Pentru ca “Portretul lui Dorian Gray” este modul perfect prin care putem intelege autorul, el creeaza o poveste, o oglinda proprie, dand viata unei dorinte, unui personaj care l-ar putea reprezenta pe el intr-o alta epoca. Astfel documentandu-ne despre viata lui Wilde, putem descoperi mai multe despre Dorian Gray, sau invers.

Despre autor

Oscar Fingal O’Flaherty Wills Wilde (n. 16 octombrie 1854, Dublin – d. 30 noiembrie 1900, Paris), scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză.

Oscar Wilde a fost un stilist remarcabil. El știa să picteze prin cuvinte, zugrăvind în fața ochilor fanteziei cititorului tablouri de o frumusețe uimitoare. Privită în ansamblu, creația lui a oglindit declinul umanismului și cultul artei în ceea ce are ea mai elevat.

Cea mai importantă operă a sa, este o ilustrare pregnantă a principiilor sale estetice. El definește rolul artistului în căutarea rafinamentului și frumosului și situează arta mai presus de viață, pentru că exprimă esența caracterelor și a fenomenelor mai fidel decât însăși realitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares