Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori romani

Mircea Eliade: Maitreyi

1-d33b2af402
,,Sunt epoci în care nu poţi înainta decât mergând contra curentului”(Mircea Eliade)

Care este cheia cărţii?

Maitreyi este un roman de dragoste, dar şi un roman al descoperirii unui spaţiu exotic, cel al Indiei. Eşti chemat să descoperi alături de personajul narator, europeanul Allan, o cultură diferită, o cultură în care concepţia despre frumuseţe, despre iubire, despre angajament, despre frumuseţe, sunt cu altele decât în spaţiul european. Prin intermediul lui Maitreyi vei descoperi, printre altele, diferite faţete ale iubirii: iubirea pasională dintre un bărbat şi o femeie, iubirea spirituală, plină de respect dintre indiancă şi gurul său Tagore, iubirea fetei pentru un copac. Acest ultim fel de iubire este explicabil datorită concepţiei animiste pe care indienii o au despre cosmos. Ei cred că fiecare element al Universului are suflet şi atunci copacul poate fi iubit precum o fiinţă umană.

Care este povestea?

Tânărul englez, Allan, face o călătorie pentru funcţia de inginer, în India, unde ajunge să locuiască în casa mentorului său, Narenda Sen. Aici o cunoaşte pe fiica acestuia Maitreyi. Între cei doi va exista o relaţie de iubire pasională, dar care este interzisă atât de cultura diferită cât şi de religie. Astfel povestea de dragoste dintre Allan şi Maitreyi, este una unică, plină de mister şi aventură, însă este una secretă, ferită de privirile tuturor. Din cauza surorii mai mici, Chabu, Narendra Sen află de iubirea celor doi şi rupe echilibrul cuplului, alungându-l pe Allan. O căsătorie cu Maitreyi era inacceptabilă, deoarece ea aparţinea celei mai nobile caste indiene, a brahmanilor, iar căsătoria cu cineva din afara castei sale ar fi însemnat degradarea întregii familii.
Naratorul foloseşte tehnica jurnalului, prin care creează impresia de autenticitate şi prin care reuşeste,cu uşurinţă, să capteze atenţia cititorului.
Allan o descoperă treptat pe Maitreyi, ca şi cum aceasta ar fi ascunsă îndărătul unor văluri.
Mai întâi, descoperirea Maitreyiei este la nivel fizic, fiind vorba de jocul privirilor. La o primă întânlire cu aceasta ii se pare urâtă deoarece trăsăturile ei nu se înscriu în tiparul european cu care englezul este obişnuit. Se lasă însă fascinat de culoarea pielii. La a doua întânlire este captivat de vocea , apoi de îmbrăcămintea diferită, înfăşurată în văluri, dar totuşi care lasă un anumit mister.Mai apoi, începe să-i cunoască cultura, obiceiurile, şi natura spirituală.
În acest roman al iubirii ne este prezentată o secvenţă cu totul şi cu totul nouă pentru european, una fascinantă. Ritualul pe care îl face Maitreyi, logodna pe care o săvârşeşte printr-un jurământ în faţa naturii, va reprezenta unirea dintre cei doi la modul spiritual. La terminarea ceremonialului sacru, ne este confirmat faptul că prin aceasta indianca i se dăruieşte întru-totul lui Allan. În acelaşi timp această secvenţă reprezintă punctul culminant al poveştii de iubire, pentru ca deznodământul ei să fie despărţirea dintre cei doi, la care Maitreyi reacţionează cu un sacrificiu inutil, de altfel, pentru Allan, acest deznodământ reprezintă plecarea acestuia în Himalaya, pentru a se depărta de acea iubire, încercând să-şi recapete luciditatea.

De ce să citeşti ?

Pentru că vei descoperi o lume nouă, o cultură plină de obiceiuri, tradiţii şi concepţii diferite, o lume unde natura spirituală este plasată pe primul loc, iar conexiunea dintre om şi natura este una deosebită, exteriorizată prin ceremonialuri fascinante.
Fiind un roman al experientei, ai şansa de a fi alături de personajul narator, Allan, la trăirea propriilor experienţe fundamentale precum iubirea sau descoperirea unei noi culturi cum este cea orientală sau indiană.

Cine este autorul?

Mircea Eliade originar din România, a fost un scriitor, filozof şi istoric al religiilor, profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedralei Sewell L. Avery din 1962, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.
S-a născut în data de 19 martie 1907.
S-a stins din viaţă în data de 22 aprilie 1986
la vârsta de 79 de ani.

Ce mai pot citi de la acelaşi autor?

Romanul adolescentului miop, Gaudeamus, Nuntă în cer, În curte la Dionis, etc.

http://https://www.youtube.com/watch?v=8aEQMZQiMio

This article has 1 comment

  1. chestionare auto

    E cel mai cuprinzator articol despre Mircea Eliade: Maitreyi .
    Tineti-o tot asa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares