Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

Miguel de Cervantes: Don Quijote

don-quixote-cover978-1-60778-602-3-coverlarge,,Încearcă să descoperi adevărul ascuns, atât după făgăduinţele şi darurile bogatului, cât şi după vaietele şi rugăminţile săracului. (Miguel de Cervantes)”

Care este cheia cărţii?

Don Quijote de la Mancha este o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale și s-a bucurat de un mare succes din partea publicului. Deşi ea a fost scrisă ca o satiră la adresa popularelor povestiri cavalerești, povestea lui Alonso Quixano, care influenţat de lecturile sale ajunge să se considere un cavaler în căutare de aventuri, devine o reflexie asupra comportamentului uman.
Dincolo de toate nebuniile lui Don Quijote, el reuşeşte să ne câştige simpatia şi trezeşte în noi o anumită sensibilitate deoarece idealurile lui sunt demne de o inimă nobilă, iar cuvintele sale dezvăluie o luciditate de invidiat.
Intenţia lui Cervantes este aceea de a ne face să înţelegem că omul îşi poate crea o altă realitate, care de fapt să nu fie reală, şi cum aceasta poate afecta foarte mult atât persoanele din jur cât şi pe el însuşi.

Care este povestea?

Prima parte a romanului

Don Quijote este un hidago sărac din La Mancha, care are o pasiune puternică pentru romanele cavalereşti. Aceasta se transformă în obsesie şi sub influenţa ei porneşte la drum ca un adevarat cavaler. Încalecă pe o mârţoagă şi îşi alege nişte arme din carton. Toate acţiunile sale i le consacrează iubitei lui, Dulcineea din Toboso,care în realitate era o ţărăncuţă destul de urâtă. Prima lui aventură se petrece la un han unde îl ia pe hangiu drept castelan. Apoi întanleşte un ţăran ce-şi bătea servitorul legat de un copac şi îl pune să-i promită că-l va dezlega şi îi va plăti simbria. Întâlneşte apoi nişte negustori cărora le cere să o considere pe Dulcineea drept cea mai frumoasă femeie din lume, însă este grav bătut de unul dintre ei şi trebuie să se întoarcă acasa, pentru că este grav rănit. Prietenii săi ştiu că resposabile pentru demenţa lui Don Quijite sunt cărţile acestuia cavalereşti, pe care decid să le ardă, lăsându-i doar două: Dina de Montemayor şi Amadis de Gaula. După însănătoşire, eroul pleacă din nou în aventură, însoţit însa de Sancho Panza, pe care îl convinge să-i fie scutier. Întănleşte în călătorie nişte mori de vânt pe care le ia drept uriaşi, cu care vrea să se bată, însă este învins. Mai târziu dă de o trăsură însoţită de nişte călugări benedictini şi îşi închipuie că înăuntrul acesteia se afla o prinţesă răpită. Don Quijote se lasă convins în cele din urmă să plece înapoi acasă după ce pe drum întănlesc o mulţime de preoţi, hangii, păstori, condamnaţi sau evadaţi.

A doua parte a romanului

La 10 ani după publicarea primei părţi, apare şi a doua unde Don Quijote şi partenerul său Sancho Panza devin foarte populari. Însă reputaţia ,,cavalerului” nu este una bună deoarece devine batjocura multora şi ajunge să fie înşelat chiar de Sancho. Deoarece era nevoit să îşi cunoască marea iubire, Panza îi aduce, lui Quijote, trei ţărăncuţe pe care le prezintă drept Dulcineea şi însoţitoarele ei. Don Quijote vede doar ţărăncuţele şi nu doamna nobilă pe care o aştepta, aşa că prietenul său pretinde că este vrăjit şi de aceea nu putea vedea adevărata frumuseţe a iubitei lui. În cele din urmă Sancho este numit guvernator al insulei Barratoria, dar renunță, în ciuda faptului că era priceput. Don Quijote se întoarce acasă, unde cade într-un somn adânc, iar când se trezeşte, este vindecat de nebunie, dar starea sa de sănătate se înrăutățeste aşa că moare.

De ce să citeşti?

Pentru că este o lectură fascinantă de aventură ce te poartă pe aripile văntului si te aduce în lumea ideilor nebuneşti ale lui Don Quijote şi obstacolelor prin care trece acesta. Este genul de carte care te fascinează până la ultima pagină.

Pentru că vei face cunoştinţă cu cel mai simpatic aventurier care te va amuza şi intriga în aceeasi măsură, datorită imaginaţiei sale şi inimii nobile demnă de invidiat.

Cine este autorul?

Miguel de Cervantes Saavedra (n. 29 septembrie 1547, Alcalá de Henares – d. 22 aprilie 1616, Madrid) a fost un romancier, poet și dramaturg spaniol, considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, pe care mulți critici literari l-au considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale. A fost supranumit „Principele ingeniozității”

Ce mai poti citi de la acelaşi autor?

Asediul de la Numancia,  La Galatea,  Los trabajos de Persiles y Sigismunda etc.

http://https://www.youtube.com/watch?v=w4tFzD13hmc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares