Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Matt Haig: Câteva motive să iubești viața

10866422-2Apărută la editura Nemira Câteva motive să iubești viața ne înfățișează experiența lui Matt Haig cu depresia și parcursul său spre o viață normală și plină de energie. 

„Prețul plătit pentru a fi destul de inteligent ca să devii prima specie conștientă de existența cosmosului este capacitatea de a simți un univers întreg de întunecare”

Termenul ,,depresie” este unul cu o încărcătură emoțională foarte puternică, pe care poate nu toți o înțeleg cu adevărat. Matt o definește ca fiind ,,cauciucul dezumflat, la ceva găurit și nemișcat…Poți fi depresiv și fericit, la fel cum poți fi un alcoolic treaz”. Autorul subliniază cum oamenii care nu acordă suficientă importanță depresiei și nu au experimentat-o, dau sfaturi superficiale celor care suferă de această ,,boală”, aruncând foarte ușor vorbe superficiale precum ,,fii pozitiv”. Aceștia nu realizează că, de fapt persoanele din fața lor nu suferă de un moft, ci de o adevărată agonie interioară. 

Pentru Matt depresia s-a instalat printr-o cădere bruscă, inexplicabilă. Deodată lucrurile simple au devenit cele mai înfricosătoare lucruri, iar mersul până la magazinul din colț era cel mai imposibil lucru. El arată că a avut o copilărie normală, dar că era destul de retras ,,mă dădeam cu skateboard, dar nu eram foarte priceput, aveam note de toate felurile, frizură asimetrică…nu mă integram în totalitate. Mai degrabă mă dezintegram în preajma oamenilor”. Privind în retrospecție, autorul a descoperit că au existat anumite indicii pe care, la momentul respectiv, nu a știut să le interprteze și să le asculte. 

Dar cum a reuși totuși Matt să își revina? Autorul arată că în cazul lui susținerea părinților a contat foarte mult. De altfel, refugiul lui era cititul ,,se spune că citești fie ca să evadezi, fie ca să te regăsești. Eu nu prea văd diferența. Ne găsim pe noi înșine prin evadare.”

,,Cum să oprești timpul: sărută.

Cum călătorești în timp: citește.

Cum să evadezi din timp: prin muzică.

Cum să simți timpul: scrie.

Cum să te eliberezi de timp: respiră.”

Dacă te-ai confruntat vreodată cu scene de anxietate sau depresie, această carte vine în ajutorul tău și îți arată că nu ești singurul care se confruntă cu astfel de lucruri.

Este o lectură pe care o recomand cu căldură tuturor persoanelor și care, ne învață să depășim anumite momente dificile care apar în viața fiecăruia dintre noi. 

,,Nu este doar o carte de self-help, ci un răspuns personal, intens și creativ la o perioadă de criză profundă și relatarea felului în care un om s-a întors de pe marginea prăpastiei.” – The Guardian

Cartea poate fi achiziționată de pe TheBookClub.

Despre autor.

matt-haigMatt Haig este un scriitor și jurnalist, născut pe 3 iulie 1975 la Sheffield, în Marea Britanie. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără: The Last Family in England (2004), Shadow Forest (2007), Runaway Troll (2008), Umanii (2013), Băiatul Echo (2014), Câteva motive să iubești viața (2015) sau Notes from a Nervous Planet (2018). A câștigat Blue Peter Book Award, Smarties Book Prize și a fost de trei ori pe lista scurtă pentru Medalia Carnegie. Volumele lui au fost traduse în peste 30 de limbi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares