Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Mark Haddon: O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii

1813_3a42b8d6
“Nu trebuie sa se presupuna ca exista mai multe lucruri decat este absolut necesar.”(Citat din O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii)

Despre carte.

“Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Are o memorie fotografică. Înţelege matematica. Înţelege ştiinţa. Ceea ce nu poate înţelege el sunt oamenii.

Când îl găseşte pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere, se decide să pornească în căutarea asasinului şi să scrie un roman poliţist despre aceasta. În incursiunea sa va descoperi însă alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbuşească.

Apărut în Anglia, romanul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii s-a bucurat de un enorm succes, devenind un bestseller absolut în majoritatea ţărilor în care a fost publicat şi fiind recompensat cu 17 premii literare, printre care Whitbread Award şi Los Angeles Times Book Prize.”

“Nu am mai citit niciodată o carte atât de plină de umor şi seriozitate în acelaşi timp… Vă sfătuiesc să o cumpăraţi în dublu exemplar, o să vreţi s-o daţi la prieteni, dar nu vă veţi îndura să o împrumutaţi pe a voastră. — Arthur Golden”

“Christopher e un studiu de caz fascinant şi, mai presus de toate, un băieţel cu care empatizezi imediat: nu blocat, ci uluit de senzaţii, lipsit de filtrele prin care oamenii normali examinează ce e în jur. Modul straniu în care observă lumea şi o interpretează literal compune un soi de sensibilitate poetică şi o personalitate aparte. Deşi Christopher insistă că „aceasta nu va fi o carte amuzantă. Nu ştiu să spun glume pentru că nu le înţeleg”, romanul e impregnat de un tip de umor ironic şi emoţionant totodată.
Mark Haddon a construit o voce literară unică şi extrem de convingătoare.”

„Când merg cu autobuzul la şcoală mă uit la maşinile care trec pe lângă noi şi le reţin culorile.
3 maşini roşii la rând înseamnă că va fi o Zi Destul de Bună. 4 maşini roşii înseamnă că va fi o Zi Bună. 5 maşini roşii înseamnă că va fi oZi Foarte Bună. Iar 4 maşini galbene la rând înseamnă că va fi o Zi Neagră, adică o zi în care nu vorbesc cu nimeni şi nu mănânc la prânz nimic şi Nu-mi Asum Riscuri, fiindcă galbenul e culoarea cremei de ouă, a liniilor duble galbene şi a frigurilor galbene, care e o boală mortală. Dar dacă văd 3 maşini roşii la rând sau 4 maşini roşii la rând sau 5 maşini roşii la rând, mă simt în siguranţă şi este o zi bună pentru un proiect.”

“Mark Haddon este un scriitor lucid şi, în acelaşi timp, extrem de amuzant, care intră perfect în mintea personajului său.” — Ian McEwan

“A doua zi am vazut 4 masini galbene la rand in drumul spre scoala, ceea ce facea ca ziua sa fie o Zi Neagra, asa ca n-am mancat la pranz si am stat toata ziua intr-un colt si am citit cartea de matematica pentru examenul de nivel A. Iar in ziua urmatoare am vazut din nou 4 masini galbene la rand in drum spre scoala, ceea ce dadea inca o Zi Neagra […] Dar a treia zi mi-am tinut ochii inchisi tot drumul pana la scoala, pana cand ne-am dat jos din autobz, fiindca dupa ce am avut 2 Zile Negre la rand am voie sa fac asta.”

“-Unde ai fost? m-a intrebat.
-Am fost pe afara, i-am spus.
Asta se numeste o minciuna nevinovata. O minciuna nevinovata nu e catusi de putin o minciuna. E atunci cand spui adevarul, dar nu-l spui in intregime. Ceea ce inseamna ca tot ceea ce spui e o minciuna nevinovata.”

Despre autor.

Mark Haddon s-a născut în 1962 în Northampton, Anglia. Este scriitor, grafician şi ziarist. A scris numeroase cărţi pentru copii şi a câştigat două premii BAFTA. Locuieşte în Oxford.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares