Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Marie Kondo: Magia Ordinii

Magia Ordinii - Marie Kondo„N-are rost să termini cărţile din care ai citit doar jumătate. Scopul lor era să fie citite doar pe jumătate. Aşadar, scapă de toate acele cărţi necitite. Ar fi mult mai bine să citeşti cartea care te prinde chiar acum decât una pe care ai lăsat praful să se aşeze vreme de ani buni.“ (Marie Kondo, Magia Ordinii).

Chiar dacă nu rezonez cu acest îndemn al autoarei, respectiv cu ideea de a „scăpa“ de cărţile vechi, necitite sau prăfuite – pe care, de fapt, orice lecturofil le consideră bibliotecă -, cred că, în esenţă, ordinea stă la rădăcina unei vieţi fericite, trăite armonios. Se ştie deja că dezordinea este un factor major care contribuie la starea constantă de nemulţumire. Felul în care îţi ordonezi casa, posesiile şi camera în care dormi îţi influenţează în mod subtil şi categoric comportamentul, tabieturile, stările de zi cu zi şi, pe termen lung, însuşi cursul vieţii. Unii dintre noi credem că suntem dezordonaţi de la natură şi că nimic nu ne poate face să fim capabili să menţinem ordinea în dulap sau în bucătărie pentru o perioadă mai lungă de timp.

Marie Kondo preia o serie de concepte despre ordine şi haos, pe care le trece prin prisma experienţelor dobândite în organizarea locuinţelor clienţilor săi şi aduce soluţii ce sunt în mare măsură influenţate şi de cultura japoneză, aceasta din urmă având caracteristici minimaliste şi compacte tocmai din lipsa acută de spaţiu. Toate acestea ne sunt prezentate într-un ton uşor comercial, de tipul „metoda asta senzaţională te va ajuta garantat“, adresându-se cumva unei categorii de oameni foarte ocupaţi, care deţin o grămadă de obiecte inutile şi care continuă să cumpere obsesiv din ce în ce mai multe, ulterior inutile şi ele.

Cartea de faţă poate fi un ghid practic care să ne înveţe cum să ne punem casa în ordine, o dată pentru totdeauna, fără a mai fi nevoiţi să revenim la dezordine. Autoarea pleacă de la propriile sale exemple, arătând cititorului întâmplările prin care şi ea a trecut în încercarea de a găsi metoda ordânuirii perfecte a lucrurilor, pe care ea a denumit-o „KonMari“, după numele său.

Utilitatea lecturii se resimte subiectiv, în funcţie de simţul organizatoric individual al cititorului, căci pot exista persoane care vor afirma că deja aplicau astfel de metode înainte de a fi citit această carte. Prin încercarea de a distruge mitul conform căruia organizarea şi curăţenia casei sunt aspecte înnăscute, ce nu implică vreun studiu al unei tehnici speciale, „Magia Ordinii“ te poate ajuta fie să-ţi regăseşti o latură mai ordonată a traiului zilnic – fiind înţesată cu zeci de sfaturi despre depozitarea eficientă a unei game variate de obiecte casnice -, fie chiar şi prin schimbarea punctului de vedere faţă de banala curăţenie generală pe care o făceau sau încă o mai fac bunicii sau părinţii noştri.

 

Ordinea care se face o singură dată

„Aruncă tot ce nu-ţi inspiră bucurie.“ (Marie Kondo, Magia Ordinii).

Autoarea începe prin a explica în linii mari metoda sa revoluţionară, bazându-se pe două acţiuni simple: aruncă acum, depozitează mai târziu! Astfel, ea ne recomandă ca mai întâi să aruncăm tot ce ne este de prisos, ce nu mai folosim, ce este vechi, uzat, inutil – tot ce nu ne evocă o trăire prezentă şi ne leagă de momente din trecut (implicit cutii, obiecte primite cadou, cărţi, vase, haine, unelte, electronice etc). Aş recomanda ca toate acestea să fie donate sau, cum se zice pe la noi, să fie „date de pomană“ – desigur, în măsura în care aceste obiecte nu sunt nişte adevărate gunoaie, caz în care este mai bine să le îndesăm în tomberon sau, dacă se poate, să le ducem la un centru de reciclare (dar asta e o cu totul altă poveste).

Metoda KonMari ne propune să abordăm dintr-o dată şi rapid procesul de ordine generală, contrar credinţei că o bună rânduială a inventarului personal se poate face în fiecare zi, puţin câte puţin. Altminteri, tindem să revenim mereu la dezordine, munca de ordonare devenind astfel copleşitoare şi neproductivă.

Îndemnurile regăsite aici sunt într-adevăr folositoare, mai ales dacă vorbim de o casă îmbâcsită cu obiecte colecţionate de-a lungul anilor.

 

Să arunc, să nu arunc? Dialog interior

Cu siguranţă am fost şi în case sufocate de lucruri, cu un aer greoi, în care oamenii ţin obiecte ce ar intra uşor în categoria „de aruncat“, dacă nu chiar poate că trăim într-un astfel de mediu. Se ştie, de pildă, că bătrânii sunt genul de oameni strângători, care mai degrabă păstrează cutiile diverselor aparate, borcanele în care vor pune cândva zacuscă sau pungile primite de la supermarket. De neînduplecat sunt aceia care ţin în balcon tot felul de fiare, frigidere pe hol şi maşini vechi de spălat, pe care le-au luat acum 30 de ani şi de care nu pot pur şi simplu să se descotorosească.

Însă nu doar cei în vârstă au acest obicei. Chiar şi noi, cei mai tineri, ţinem câte un PC vechi (pentru piese) sau câte o cutie originală de la imprimanta primită cadou de la verişoara din Canada… Cum să arunci păpuşile, caietele, maşinuţele din copilărie? Primele tale CD-uri cu muzică luată de pe net încă zac prăfuite într-un raft ce stă să cadă, dar câte petreceri nu ai dat cu ele acum 10 ani? Cum să ataci obiectele cu valoare sentimentală?! Ele sunt considerate cel mai greu de aruncat, fiind adesea lăsate la finalul procesului – aşa cum ne recomandă şi Kondo, care ne şi învaţă cum să ne detaşăm de obiectele ce ne ţin legaţi de trecut. A ne face ordine în viaţă poate începe cu o decizie de a ne ordona casa, aruncând tot ce nu ne mai serveşte scopurilor noastre, tot ce nu ne dă voie să mergem mai departe, să evoluăm.

 

Între depozitare şi Feng Shui

Simplitatea absolută îmbinată cu găsirea unui loc stabil fiecărui obiect pare să fie soluţia optimă în atingerea armoniei casei tale. Odată ce te-ai hotărât ce anume păstrezi, deci care îţi sunt bunurile realmente necesare, este mult mai facil să-i identifici fiecărui obiect un spaţiu desemnat, care să-l facă uşor de găsit la nevoie. Succesul depozitării stă în organizarea pe categorii a obiectelor rămase şi apoi în simpla menţinere a ordinii prin punerea unui lucru înapoi de unde l-ai luat. Un sfat interesant este cel al depozitării pe verticală, având în vedere că multe locuinţe sunt înalte şi că spaţiul orizontal este adeseori destul de limitat.

De asemenea, este de evitat depozitarea pe jos şi transformarea spaţiului de locuit într-un depozit interminabil, care îngreunează accesul către alte camere sau către dulapuri şi debarale. Podeaua trebuie să fie mereu liberă, ea fiind spaţiul care îţi oferă mobilitatea şi sentimentul de aerisit – foarte importante fluxului energetic al casei. Nu degeaba se spune despre camera în care locuim că reflectă modul în care mintea ne funcţionează. Orice obstacol din interiorul casei noastre se poate traduce foarte uşor printr-o gândire nearmonizată, exprimată printr-un stil de viaţă haotic şi încărcat de stări negative. KonMari ne arată că odată ce ne-am ordonat casa, vom simţi că avem puterea de a ne ordona şi traiul, lăsând deoparte mult mai uşor aspectele negative şi recăpătând controlul asupra vieţii noastre.
Fă totul în aşa fel încât să-ţi fie la îndemână, căci rostul lucrurilor este să te ajute, să-ţi fie de folos, nicidecum să devină o corvoadă zilnică sau o problemă în plus pe lista celor de rezolvat – de aici vei putea simţi cu adevărat ce înseamnă magia unei vieţi puse în ordine.

 

Cui se adresează?

Apărută la Editura Lifestyle, cartea vine în primul rând în ajutorul omului captiv în ritmul galopant al existenţei actuale, unde excesul de posesii ridică deja probleme serioase legate de depozitare, spaţiul disponibil pentru locuit este scump şi finit, iar continua dorinţă a culturii consumeriste de a achiziţiona cât mai mult, de a deţine cât mai multe lucruri devine semnul unei false împliniri.
„Magia Ordinii – Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa“ se adresează, în fond, tuturor celor care înţeleg că ordinea este dovada unei vieţi sănătoase şi că echilibrul (sau dezechilibrul) porneşte numai din interior – în acest caz, din interiorul căminului.

 

Despre autor

Marie Kondo, consultant în organizarea spaţiilor de locuit şi a birourilor, de origine japoneză, deţine o afacere de succes în domeniu cu sediul în Tokyo. A creat celebra metodă „KonMari“ de organizare a locuinţei, care este şi vedeta bestseller-ului de faţă. „The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing“ a apărut în peste 30 de ţări şi s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare.

Articol scris de Gabriel Ban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares