Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Evenimente

Locul de unde vine pacea interioară: Cortul Terapeutic din Vama Veche

În ritmul agitat al vieții cotidiene pare mai dificil să găsești timpul, încrederea și motivația de a-ți deschide mintea și a-ți împărtăși emoțiile, fricile și visurile cu alții. Rarele momente când ne putem conecta cu noi înșine sau cu cineva „care ne vede cum suntem cu adevărat” sunt ca o gură de aer proaspăt. De aceea avem nevoie de inițiative care să arate că psihoterapia este un aliat al dezvoltării personale, un instrument util de conștientizare de sine.

CORTUL TERAPEUTIC este o campanie pro-bono inițiată de o echipă de psihologi și psihoterapeuți ai Asociației ENABLE EMOTIONS și are loc între 20 iulie și 19 august, în Vama Veche. Cortul este amenajat pe plajă și este gata să primească pe oricine are nevoie sau vrea să afle mai multe despre modul în care psihoterapia ne poate ajuta să ne exprimăm emoțiile, să facem față provocărilor și să găsim momentul “AHA”. Acesta este un demers de clarificare a percepției românilor asupra psihoterapiei, folosindu-se de un cadru relaxat, de vacanță și de instrumente de comunicare cât mai interactive. Va fi demitizată ideea conform căreia “dacă mergi la psiholog ești nebun” și românii vor fi încurajați să mearga la psihoterapie.

37414077

Pentru unii dintre români, psihoterapeutul este egal cu psihologul. Ceea ce este adevărat și fals în același timp. “Un psiholog poate să nu fie psihoterapeut, dar un psihoterapeut nu are cum să nu fie psiholog (cu excepția sociologilor, teologilor și medicilor). Psihoterapia este o specializare. Unii cred că psihoterapia este pentru nebuni sau oameni care nu-și pot rezolva singuri problemele. Am întâlnit inclusiv păreri precum: „Nu are cum să-mi spună terapeutul din cărți cum să-mi trăaiesc viața. Eu știu mai bine!”. În continuare, foarte mulți consideră că psihoterapia este pentru oameni „slabi”, cu probleme psihice. În același timp, am observat interesul din ce în ce mai mare pentru psihoterapie mai degrabă în rândul persoanelor până în 50 de ani. Cred că tendința spre a apela la un psihoterapeut și încrederea în psihoterapie sunt totuși în creștere ”,  explică Roxana Drăghici, psihoterapeut, voluntar țn campania CORTUL TERAPEUTIC. Cele mai frecvente tipuri de probleme pe care le-a întâlnit în cabinet sunt cele legate de lipsa încrederii în sine, autocritica, dificultăți în relația de cuplu, anxietate, atacuri de panică, insomnii și o dificultate a oamenilor în a fi fericiți cu viața lor, în a găsi un echilibru între lumea interioară și influențele din exterior (părinți, șefi, colegi, prieteni, parteneri de cuplu).

Tocmai de aceea a avut Alexandru Busila, psihoterapeut, inițiativa Cortului Terapeutic: “Sunt oameni care nici măcar nu au auzit de psihoterapie. Cu toate acestea, reușesc să-și trăiască viața în echilibru cu ei înșiși și cu toți ceilalți. Sunt oameni care au auzit de psihoterapie, ar avea nevoie de ea, dar nu cred că îi poate ajuta. Sunt oameni care parcă ar merge la un specialist și parcă nu. Mulți amână foarte mult acest moment, pentru că ar însemna să recunoască faptul că nu s-au mai descurcat singuri. Din păcate, mai există și oameni care încă mai cred că dacă mergi la psiholog ești nebun. Prin campania aceasta vrem să contribuim la educarea oamenilor cu privire la posibilitatea de a merge la psihoterapie. Ne dorim ca ei să ia în considerare posibilitatea de a-și crește nivelul calității vieții prin cunoașterea sinelui. Și asta poate face psihoterapia.“

“Aproape 2 milioane de romani suferă de depresie*, iar în 2020, din nefericire, statisticile** ne arată că depresia va fi prima cauză de incapacitate de muncă. În condițiile în care foarte mulți poartă lupte interioare puternice, tot mulți sunt, din păcate, și cei care ezită să apeleze la psihoterapeut. Misiunea campaniei #FindYourAHA din 2018 este să deschidă “plaja” psihoterapiei către un public cât mai larg, întâlnindu-se cu acesta într-un cadru neconvențional și comunicând activ și online, pentru schimbarea în bine”, spune Ioana Barbu, Marketing Expert Cortul Terapeutic.

La Cortul Terapeutic, (Vama Veche 907163) vizitatorii vor găsi, între 20 iulie și 19 august, zilnic între orele 9:00 și 18:00, o echipă entuziastă de voluntari, o mulțime de activități pentru minte și stare de bine, recomandări de lectură din colecțiile dedicate de la Editura Trei și răspunsuri la întrebări precum: Ce este psihoterapia? Care sunt diferențele între psihoterapie, coaching și mentorat? Care sunt beneficiile psihoterapiei? Când este recomandat să mergi la un psihoterapeut? Cum funcționează psihoterapia? Cum te poate ajuta psihoterapia în viața personală și profesională? Mai multe informații despre echipa de psihoterapeuți, misiunea proiectului și programări pe www.cortulterapeutic.ro și pe Pagina de Facebook.

* Studiu realizat in  2017 de Atlas Help

** Statistici furnizate de catre  World Health Organization

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares