Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Leon Leyson: Un băiat pe lista lui Schindler

un-baiat-pe-lista-lui-schindler_1_fullsizeApărut la editura Rao, ,,Un băiat pe lista lui Schindler” este autobiografia lui Leon Leyson. O poveste dură și încărcată de emoții care înfățișează terorea provocată de naziști privită prin ochii unui copil nevoit să se maturizeze mult prea repede.

Leon Leyson avea numai 10 ani când naziștii au invadat Polonia, iar familia lui a fost forțată să se mute într-un ghetou din Cracovia. Cu un noroc incredibil, perseverență și curaj, Leyson reușește să supraviețuiască sadismului naziștilor. În final, generozitatea și iscusința unui bărbat german numit Oskar Schindler au fost cele care i-au salvat viață lui Leon, ca și unor membri din familia lui, numele lor fiind adăugate pe lista muncitorilor evrei din fabrica acestuia-o listă ce a devenit faimoasă în toată lumea: Lista lui Schindler. Aceasta este singura carte de memorii publicată vreodată de un copil supraviețuitor de pe Lista lui Schindler și ilustrează perfect demnitatea autorului.

În acest volum nu ești martor numai la crudele evenimentele relalalte, ci și la modul în care acestea au forțat maturizarea unui copil care nu a avut ocazia să se bucure de frumusetiile vârstei sale fragede. Acest lucru este conturat pe întreg parcursul poveștii. La început, relatările sunt ușor puerile, privite prin ochii copilului inocent, iar apoi, treptat, spaima și cruzimea care îl înconjoară  îl fac să conștientizeze că singura sa preocupare trebuie să fie dorința de supraviețuire. ,,Scopul nostru era să rămânem în viață până când nemții aveau să piardă războiul și să plece învinși.”

Autorul pare că își dorește, prin această carte, să își exprime recunoștința față de Oskar Schindler. Un bărbat despre care ai putea crede că este că toți ceilalți naziști, ajunge să fie unica speranță de supraviețuire a lui Leyson și a celorlalți aflați pe lista lui. Bunătatea și curajul de care dă dovadă  Schindler îl transformă într-un adevărat erou, care reușește să salveze 1200 de evrei din mâinile naziștilor. ,,Campbell a spus că eroul este o ființă umană obișnuită, care <<face cele mai  bune lucruri în cele mai rele condiții<<. Oskar Schindler este personificarea acestei definiții.”

Este o carte cu o profundă încărcătură emoțională prin care Leyson retraieste evenimentele din acea perioadă care l-au privat de o copilărie normală.  Frigul, foametea, umilința  și teama sunt doar câteva din lucrurile pe care a trebuit să le îndure, împreună cu faimilia sa, în lupta pentru supraviețuire dusă în lumea lui Hitler. ,,Octombrie 1944. Sunt dezbrăcat. Am capul ras. Tremur de frig și de frică. Sunt înconjurat de întuneric profund.”

 

,,Un băiat pe lista lui Schindler” nu trebuie să îți lipsească din bibliotecă, mai ales dacă ești pasionat și curios să aflii cât mai multe lucruri despre perioada războaielor naziste.

   Fragment din carte:

“Pe măsură ce anul 1939 se apropia de sfârșit, mi-am dat seama că prevestirea tatei fusese greșită. Situația noastră părea disperată din toate punctele de vedere. Toate semnele arătau că războiul avea să dureze încă multă vreme. Naziștii nu se mulțumeau cu toate caznele la care ne supuseseră pe noi, evreii; fiecare zi aducea o nouă umilință. Dacă se apropia un soldat german, evreii trebuiau să coboare de pe trotuar până trecea acesta. De la sfârșitul lunii noiembrie, evreilor cu vârste de la doisprezece ani în sus li s-a impus să poarte pe braț o banderolă cu Steaua albastră a lui David, pe care trebuia să o cumpărăm de la Consiliul Evreiesc, instituția de guvernământ însărcinată de naziști să se ocupe de toate problemele evreilor. Dacă erai prins fără banderolă, erai arestat și probabil torturat și ucis.  Eu nu aveam încă doisprezece ani și nu purtăm banderola identificatoare; când am ajuns destul mare că să o port, m-am hotărât să nu o fac. Deși încrederea îmi fusese zdruncinată de ceea ce văzusem și trăisem, erau și momente în care încălcam regulile și mă strâmbam la naziști. Într-un fel, le întorceam propriile stereotipuri împotriva lor, fiindcă nimic din înfățișarea mea nu mă scotea în evidență ca fiind evreu. Semănăm mult cu alți băieți polonezi, cu părul meu des și negru și cu ochii albaștri. Câteodată mă așezam pe o bancă din parc doar că să dovedesc că pot face orice vreau, împotrivindu-mă naziștilor în felul meu mărunt. Bineînțeles că nu puteam face asta atunci când se afla prin preajmă cineva care mă cunoștea. Prietenii cu care mă jucăm înainte priveau acum în altă parte când mă vedeau. Nu știu dacă m-ar fi trădat, dar probabil că ar fi făcut-o, încercând astfel să șteargă amintirea faptului că se jucaseră odată cu un evreu. Îi priveam plecând la școală dimineață, că și cum nimic nu s-ar fi schimbat, când pentru mine totul era diferit. Nu mai eram băiatul îndrăzneț, lipsit de griji, care aștepta cu bucurie să meargă cu tramvaiul fără bilet. Cumva, devenisem o piedică în calea scopului Germaniei de a obține supremația mondială.”

 

leon-1Despre autor.

Leon Leyson a fost cel mai tânăr evreu salvat de Oskar Schindler. S-a născut pe 15 septembrie 1929 în Polonia și s-a stins din viață la 12 ianuarie 2013. Povestea sa este descrisă și în cartea autorului Thomas Keneally, intitulată “Lista lui Schindler”, a cărei ecranizare se bucură de un real succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares