Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Kass Morgan: Cei 100

Cei 100Cei 100 este un roman dinamic, cu elemente post-apocaliptice și scene palpitante, care se îmbină foarte bine cu poveștile romantice și secretele bine ascunse ale personajelor principale.

După un război nuclear devastator, omenirea trăiește în nave spațiale, departe de suprafața radioactivă a Pământului. 100 de adolescenți delincvenți sunt trimiși într-o misiune periculoasă: trebuie să recolonizeze planeta. Ar putea fi a doua șansă la viață sau… o misiune sinucigașă.

Clarke a fost arestată pentru trădare și e bântuită de propriul trecut. Wells vine pe Pământ pentru fata pe care o iubește, dar oare ea îl va ierta? Bellamy vrea să-și apere sora. Glass a ajuns iar pe navă, dar acolo viața e la fel de periculoasă ca pe Pământ.

Cei 100 trebuie să lupte pentru viața într-un ținut sălbatic. Nu era în plan să fie eroi, dar s-ar putea să fie ultima speranță a omenirii.

Romanul reprezintă o paralelă între trecut și prezent, mai exact viața de pe nava spațială pe care omenirea a fost nevoită să se mute după un dezastru nuclear pe Pământ, respectiv călătoria celor 100 de adolescenți delicvenți înapoi pe planetă pentru a o recoloniza.

Din cauza resurselor restrânse de care coloniile de pe navă dispun, regulile de conviețuire sunt foarte stricte, iar pedepsele pentru încălcarea acestora foarte dure.

Locuitorii navei sunt împărțiți în trei colonii: Phoenix, Walden și Arcadia, fiind guvernați de un Consiliu condus de un Cancelar. Regulile sunt stabilite conform Doctrinei Gaia, o doctrină necruțătoare în ceea ce privește sancțiunile. Cei care fură medicamente sau jignesc conducerea urmează să fie inchiși, iar la 18 ani rejudecați, administrându-le injecția letală și  eliberându-i în spațiu. Adulților nu li se permite să aibă mai mult de un copil, iar femeile nu pot rămâne însărcinate fără aprobarea prealabilă a Consiliului; pedeapsa pentru nerespectarea acestor reguli fiind chiar condamnarea la moarte.

Personajele din Cei 100 sunt adolescenți delicvenți, protagoniștii fiind și naratori în diverse capitole. Astfel, în centrul acțiunii sunt Clarke, Glass, Wells, Bellamy și Octavia, sora celui din urmă.

Deşi la început pare că cei trimişi pe Pământ au fost condamnaţi fără a se face vinovaţi de fapte cu adevărat grave, pe parcursul volumului se constată că nimic nu este ceea ce pare şi că fiecare dintre ei ascund secrete teribile.

Clarke, o studentă la medicină din colonia Phoenix, a carei parinți sunt cercetători, este într-o relație cu Wells, băiatul Cancelarului. Iubirea dintre cei doi este distrusă de un eveniment nefericit: condamnarea la moarte a părinților lui Clarke și încarcerarea ei, fapte imputate lui Wells de către iubita lui.

Pentru a putea fi condamnat și trimis pe Pamânt alături de Clarke, pe care speră să o recucerească și de la care dorește să obțină iertare, Wells săvârșește o infracțiune gravă: incendierea singulului copac din colonii.

Bellamy se îmbarcă la bordul navei, luându-l ostatec pe Cancelar, pentru a-și putea proteja sora mai mică, Octavia, care săvârșise o infracțiune în trecut.

Glass este o adolescentă privilegiată îndrăgostită de un tânăr dintr-o clasă inferioară, care evadează înainte de a fi îmbarcată pe nava care se îndreaptă spre Pământ.

Misiunea adolescenţilor este periculoasă şi cu puţine şanse de supravieţuire, luând în considerare lipsa antrenamentului de orice fel pentru înfruntarea potențialelor pericole cu care se vor confrunta. Fiecare personaj este motivat de dorinţa de supravieţuire, de nevoia de libertate, de încercarea de a-i apăra și salva pe cei dragi sau de dragoste.

Autorul realizează portretul fiecărui personaj astfel încât să scoată în evidenţă atât caracterul, cât şi personalitatea acestora, accentuând atât calități  precum altruisumul şi curajul, dar şi defecte şi slăbiciuni care îi fac să ezite și să greșească.

Kass Morgan

Sursa: Google Images

Despre autor:

Kass Morgan a studiat literatură la Brown University, dupa care și-a continuat studiile la Oxford. Locuiește în Brooklyn, New York. Lucrează ca editor și printre preferințele ei de lectură se află romanele SF și proza victoriană. Continuarea romanului Cei 100, intitulată Day 21, s-a publicat în anul 2015. Cei 100 a fost ecranizat în serialul omonim de mare succes, produs de Warner Bross si CBS Television Studios.

 

Cei 100 poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares