Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Julian Barnes: Café au lait

dsc_0145Café au lait , una dintre capodoperele lui Julian Barnes, duce cititorul, prin cele zece povestiri ale sale, înapoi în secolul XIX, încercând să scoată la iveală subtilitățile profunde ale celor două națiuni cu un trecut tumultos și încărcat.

Un nobil britanic își trăiește în Franța ultimele zile de viață. Calea ferată franceză e un coșmar pentru muncitorii englezi. Iar suprarealiștii din Franța, pe de altă parte, descoperă amorul à l’anglaise…

Cum se vede Franța prin ochii englezilor? Cum trăiește un englez în țara de dincolo de Canalul Mânecii? Ce înseamnă să fii englez în Franța?

Ironia cunoscuta a lui Julian Barnes, fin cunoscător și iubitor al lumii franceze, se dezlănțuie în Café au lait, o carte ca o declarație de dragoste ascunsă printre imagini de viață cotidiană și secvențe din mai multe timpuri.

Povestioarele din Café au lait relatează mici episoade de interacţiuni între englezi şi francezi, cum ar fi cele dintre muncitorii britanici care au participat la construirea reţelei de căi ferate a Franţei, britanicii căzuţi în război pe pământ francez, bicicliştii englezi concurenţi în cadrul competiţiei Tour de France și englezoaicele care se stabilesc în Franţa şi se ocupă cu viticultura şi producţia de vinuri. Cele zece povestiri sunt pline de semnificație și sunt cu adevărat înțelese de cititor la finalul cărții.

Titlurile ascund de fapt realitățile care au marcat destinul celor două națiuni despre care se vorbește în carte, mai exact cea franceza și cea britanică. Relatările din anii 1800-1900 redau într-o combinație aproape perfectă romantismul franțuzesc și pragmatismul britanic. Fiecare povestire este reprezentată de căte un simbol: pepenele galben care marchează începutul senilității unui nobil britanic care străbătuse Franța în tinerețe, nodul de cale ferată cu dezastrele provocate muncitorilor britanici veniți să tranforme căile ferate franțuzești, experimentul grupului suprarealist francez cu amorul britanic și veșnicia suferinței anglo-franceze în urma unui prim război mondial. Toate aceste mici bucăți de puzzle sunt colectate de un personaj care devine interpretul acestei cărți și care dezvăluie în final marele adevăr ascuns foarte bine în cele zece titluri.

„Sclipitoare si seducatoare, ca si celelalte carti ale lui Barnes.“ Libération

„Zece mici bijuterii reunite sub titlul Café au lait. Zece tablouri ce ilustreaza trei sute de ani de relatii pasionate si tragicomice intre Franta si Marea Britanie. Chiar daca unele povestiri sunt mai sumbre decat precedentele scrieri ale lui Barnes, ansamblul uimeste prin amestecul de eleganta, fantezie, eruditie, umor si seriozitate.“  – L’Express

„Zece povestiri cu titluri scurte, dar pline de semnificatie, pe care reusesti sa le patrunzi cu adevarat, abia dupa ce ai terminat de citit intreaga carte, ce este gandita ca un mecanism ce se intrepatrunde, la fel cum laptele coloreaza si adauga o savoare discreta cafelei amarui. Julian Barnes este un arhitect de aceasta data, un arhitect care zugraveste in cele mai neasteptate imagini si situatii relatiile controversate, pline de suisuri si coborasuri ale celor doua popoare cu un trecut incarcat – englezii si francezii.”  –  Alice Teodorescu, bookblog. ro

Despre autor:

Julian Barnes

Sursa: The Times

Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. După încheierea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză, povestiri scurte şi eseuri, cariera sa literară fiind încununată de numeroase premii şi distincţii: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Medicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina (Trois, 1992). A fost de trei ori finalist pentru prestigiosul Booker Prize: în 1984 pentru Papagalul lui Flaubert, în 1998 pentru Anglia, Anglia, în 2005 pentru Arthur & George şi l-a câştigat în 2011 pentru Sentimentul unui sfârşit. Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995, Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Cartea poate fi achiziționată de pe: www.thebookclub.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares