Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori romani

Julia Kalman: Antimemoriile unei muze

17554846_1587024368003923_2041709414_n“De-abia in momentul in care am ajuns sa ma identific cu prietenii mei artisti, am facut cunostinta cu mine insami. Apartineam unui grup, mai mult decat parintilor  sau prietenilor, dar mai ales imi apartineam mie si lucrului meu. Era pentru prima oara cand lucram cu adevarat pentru mine, iar asta imi dadea o satisfactie fantastica.”

Aparuta la editura Pandora, Antimemoriile unei muze este o carte exceptionala despre artisti si viata acestora. Este scrisa  la persoana I de catre Regreta, muza, povestitoarea, femeia care intra in aceasta lume a artistilor nelipsita de depravare, incercand sa se  integreze.

 Personajul principal al acestui volum   este intruchiparea artistului neinteles care  reuseste,  intr-un final, sa se regaseasca pe sine insusi. Universul ei se invarte in jurul unor  personaje:  Dan, Dana, Modela, Alfred, von B.

O carte cu adevarat profunda prin care autoarea reuseste cu maiestrie sa contureze importanta artei si a artistului in viata noastra. Fara arta, viata omului ar fi fada, plictisitoare si stearsa, de aceea ea vine sa o coloreze, sa ne arate ce inseamna cu adevarat frumusetea si sa o valorifice.

“Se spune ca pentru Julia Kalman, fantasticul si ascutitul sau spirit de observatie se intemeiaza pe o predilectie spre ambiguitate, pe o tentatie de a-si exorciza imaginea creatoare. Nu este mai putin adevarat ca, dupa lectura acestei carti sclipitoare, inteligenta, esti tentat sa folosesti mai multe sugestii decat ofera insusi textul. Antimemoriile unei muze anunta aparitia unui mare scriitor.”-Denis Dinulescu

“Julia Kalman pastreaza in fiecare clipa un soi de detasare ludica , necesara, dar nu se mutileaza, nu se reduce pe sine, ba dimpotriva, se afirma, se amplifica, pana cand ajungi sa nu-ti mai dai seama cine priveste pe cine, cine creeaza pe cine, cine domina pe cine: artistul, cel care aseaza muza delicat pe planseta si ii picteaza pielea in culori fine sau muza insasi, care descrie totul cu atata maiestrie.”- Erika Ciuica

“Julia Kalman face parte dintre acele spirite introvertite, erudite si indragostite de arta si de frumos, reusind sa-si prezinte notatiile existentiale cu o mare acuitate si detasare si din niste perspective neasteptate si extreme de moderne. Pariul ei cu literatura este un castig care ma face sa-i astept cartiile viitoare cu o foarte mare incredere.”- Paul Vinicius

“Nu, barbatii nu sunt imaturi cum credem, noi alegem sa-mbatranim mai repede, iar asta inca de pe la douazeci de ani, cand incepem sa pierdem, iar ei sa castige din ce in ce mai des, sufar prea mult, nu ma mai joc, mor,  nu mai vreau, repetam,  sperand sa se termine sau sa nu se mai opreasca, iesim din joc, dar timpul curge oricum, marele papusar pretinde ca te-ai nascut ca sa mori si-ai iubit sa te desparti, fara piua, stop joc sic and te-ai trezit in sfarsit la realitate, constati ca totul e deja fait, ai un tatuaj minuscul sub sanul drept, iar sufletul a murit demult, pana si el s-a saturat de papusa asta Made in China.”

17619808_1587023734670653_2140569389_nDespre autor.

Julia Kalman si-a petrecut ultimii zece ani in ateliere de creatie plastic, unde a scris doua romane si jumatate. Boema a inspirat-o, a vindecat-o de blazare,  iar artele i-au schimbat viata. Asa a inceput scrierea Antimemoriilor unei muze, un exercitiu stilistic destul de manierist, care s-a transformat intr-un joc literar, intr-un experiment dureros, dar seducator. Acum lucreaza la un volum de proza scurta, la un nou roman si la un proiect de traducere literara. Julia Kalman este membra a Clubului Scriitoarelor inca de la infiintarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares