Jordan B. Peterson: 12 Reguli de viață: Un antidot pentru haosul din jurul nostru
Apărută la Editura TREI ,,12 Reguli de viață: un antidot la haosul din jurul nostru” este cartea profesorului canadian de psihologie Jordan B. Peterson, care se bucură în ultima vreme de un adevărat succes mediatic.
Pornind de la ideile marilor filosofi precum Goethe, Nietzsche sau Dostoievski și extinzând analiza sa până la principiile marilor religii, Peterson ne oferă 12 reguli care sunt rețeta perfectă pentru atingerea obiectivelor noastre și a unei vieți fericite și împlinite. Prin această carte, autorul vrea să aducă în lumină vechiile valori cum ar fi curajul, onestitatea, disciplina sau prietenia și care reprezintă antidotul pentru mediul plin de haos în care trăim.
Aici intervine adevărata măiestrie a scrisului lui Peterson, deoarece, în ciuda faptului că subiectele abordate în carte sunt unele foarte serioase, el reușește să introducă foarte subtil și pasaje amuzante și să exprime într-un mod foarte lejer viziunea lui asupra psihologiei, pornind, bineînteles, de la teoriile analizate de-a lungul istoriei. Astfel, autorul nu neagă ceea ce Socrate sau Aristotel au descoperit în legătură cu natura umană, ci, bazându-se pe ideile acestora și a celorlalți mari gânditori, creează propriile reguli pentru ca noi, prin acestea, să putem înfrunta haosul din societatea actuală și să găsim portița spre o viață fericită.
,,Sper ca aceste reguli și eseurile care le însoțesc să-i ajute pe oameni să înțeleagă ceea ce știu deja: că sufletul individului este veșnic flămând după eroismul Ființei autentice și că voința de asumare a acestei responsabilități este identică, de fapt, cu decizia de a trăi o viață cu sens. dacă fiecare dintre noi va trăi cum se cuvine, aunci ne va fi tuturor bine.”
Cele 12 reguli propuse de profesorul Peterson sunt:
Regula 1. Stai drept și trage umerii înapoi
Regula 2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă-te ca atare
Regula 3. Împrieteniți-vă cu cei care vă doresc numai binele
Regula 4. Compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent
Regula 5. Nu-ți lăsa copiii să-ți facă lucruri care te vor enerva
Regula 6. Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea
Regula 7. Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante( și nu pe plăcerile imediate)
Regula 8. Spune adevărul- sau cel puțin nu minți
Regula 9. Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi
Regula 10. Fii precis în exprimare
Regula 11. Lăsați-i pe copii în pace când fac skatebording
Regula 12. Când întâlnești o pisica pe stradă, mângâi-o
,,Unul dintre cei mai importanți gânditori care au pășit pe scena lumii în anii din urmă.”- THE SPECTATOR
,,A durat mult până am găsit titlul: 12 Reguli de viață: un antidot la haosul din jurul nostru. Acesta sugerează clar faptul că oamenii au nevoie de principii ordonatoare, pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli , standarde, valori- și luați singuri, dar și luați împreună. Suntem niște animale de povară, obișnuite să tragă la jug. Avem nevoie de o încărcătură care să ne justifice existența mizerabilă. Avem nevoie de rutină și de tradiție. Aceasta znseamnă ordine. Daă am trăi cum se cuvine, am reuși să ne asumăm propria fragilitate și mortalitate, fără să ne simțim ca niște victime nevinovate, fără să cădem în starea de invidie sau să ajungem, mai apoi, la dorința de răzbunare și distrugere. Dacă am trăi cum se cuvine, nu ar mai fi nevoie să apelăm la securitatea oferită de totalitarisme, pentru a ne proteja de recunoașterea propriei finitudini și ignoranțe. Poate că am reuși să evităm cărările ce duc spre Iad-iar secolul xx ne-a arătat cam cât de real poate fi Iadul.” –JORDAN B. PETERSON
,,12 Reguli de viață: un antidot la haosul din jurul nostru” poate fi achiziționată online de pe TheBookClub
Despre autor
Jordan B. Peterson este unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului. Psihologul canadian a devenit în ultimii ani un veritabil fenomen mediatic: pe YouTube poate fi văzut în peste 200 de prelegeri și interviuri, care adună mai bine de 30 de milioane de vizualizări; iar pe Twitter și Facebook este urmărit de 300.000 de oameni. Plin de umor și asociind zn mod surprinzător adevăruri ale tradiției occidentale cu ultimele descoperiri din neuroștiințe, Peterson ne povestește despre homari si asertivitate, despre skatebording și adevărații bărbați, despre Iadul ranchiunii și aroganței, dar și despre lumina pe care o poate aduce în viața noastră mângâierea unei pisici sau un moment de sinceritate față de sine- dar și față de apropiații noștri.