Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Jonathan Franzen: Libertate

34505729_2194098950629792_821772160216334336_nApărut la editura Polirom, Libertate este unul dintre cele mai recente romane ale lui Jonathan Franzen. Așteptat cu mare entuziasm de cititori, a fost publicat la o distanță de aproape 10 ani de la apariția bestseller-ului Corecții, roman care i-a adus un real succes autorului. Însă, Franzen s-a făcut remarcat și prin eseurile sale, publicate în reviste precum The New Yorker și Harper’s.

Libertate este un roman profund psihologic care înfățișează destinul unei familii ce se află într-un război cu ea însăși. Patty și Walter Berglund sunt un cuplu cu o situație materială prosperă, tineri, cu convingeri politice solide de stânga și părinți ai unor copii străluciți. Cu toate acestea, problemele nu se sfiesc să apară, iar insatisfacțiile și dezamăgirile vieții americane contemporane devin determinante.
Însă, romanul nu se limitează la conturarea imaginii unei familii și probleme cu care se confruntă. El reușește să înfățișeze un portret măiastru a două epoci din cultura americană.
Și pentru că Libertate pare a fi un roman atotcuprinzător, ne confruntăm cu o intrigă piperata de un triunghi amoros.

Este poveste generoasă și captivantă ce surprinde într-un mod dezolant de frumos viața la final de secol XX și începutul anilor 2000. Plin de anxietate, energie sexuală, frustrare și predispus uneori la ocolișuri ce ar putea fi plictisitoare, Libertate este sprijinit, pas cu pas, de o proză extraordinară.

Mai mult decât atât, personajele puternice, stilul individualizat al autorului, profunzimea psihologică, intrigile uimitoare, pline de răsturnări de situație și echilibrul descrierilor sunt doar câteva elemente care fac din acest roman unul de excepție.

Impactul istoric al unui roman cum este Libertate este greu de estimat, fiind, încă, aproape de momentul publicării acestuia. Ultimii 8 ani au schimbat societatea pe care Libertate o descrie, dar asta nu înseamnă că este un roman caduc, antic deja, pierdut în siajul unui context cultural din ce în ce mai schimbător, nu mereu în bine. Dimpotrivă, poate că schimbarea vremurilor i-a priit acestei cărți, întrucât marele ei merit este surprinderea unor teme universale: dragostea, obsesia, nefericirea unei căsnicii, dilema omului (aparent) inteligent, care trebuie să își găsească fericirea într-o lume care, la scară personală cât și universală, pare că se năruiește în jurul acestuia.

„Prin scriitura sa viscerală, laconică, Jonathan Franzen schițează destinul unor personaje ce încearcă din răsputeri să navigheze într-o lume marcată de avansul tehnologic, de schimbări de la o zi la alta. Destinul lor este acela de a lupta să păstreze echilibrul între speranțe și realitatea dezamăgitoare, între altruismul idealurilor politice și decepția egoismului cotidian.” (The New York Times)

„O poveste generoasă, captivantă, a unei familii în război cu ea însăși, și o radiografie a insatisfacțiilor și dezamăgirilor vieții americane contemporane. Jonathan Franzen surprinde o întrebare fundamentală a omului modern: Se mai poate încă să-ți petreci viața urmărindu-ți dreptul inalienabil la fericire, cînd restul lumii plutește în haos?” (The Telegraph (U.K.))

„Libertate este un roman profund psihologic, moral, necruțător de onest, care exploatează greșelile și slăbiciunile personajelor sale, apoi încearcă în fel și chip să le ierte păcatele. Iată un triumf asupra realismului convențional.” (The National)

jonathan-franzenDespre autor.

Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut în Webster Groves, Missouri, o suburbie a oraşului St. Louis. A studiat limba şi literatura germană la Swarthmore College şi pe urmă la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright. A lucrat în laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pămîntului şi Ştiinţe Planetare de la Harvard. Este autorul mai multor romane – Al 27-lea oraş (1988; Polirom, 2007), Strong Motion (1992), Corecţii (2001), distins cu prestigiosul National Book Award şi cu James Tait Black Memorial Prize, Libertate (2010; Polirom, 2011, 2016) şi Puritate (2015; Polirom, 2016). A mai publicat două volume de eseuri, How to Be Alone (2002) şi Farther Away (2012), şi unul de memo­rii, The Discomfort Zone (2006). Este un colaborator constant al revistei The New Yorker şi, din 2012, membru al Academiei Americane de Arte şi Litere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares