Jonas Jonasson: Analfabeta care stia sa socoteasca
„Răzbunarea este ca politica: o chestie duce la alta până când răul devine şi mai rău, iar şi mai rău devine mult mai rău.”(Jonas Jonasson)
Despre carte.
Aparuta la Editura TREI, Analfabeta care stia sa socoteasca este o carte impresionanta “Despre o fetita ce locuia intr-o coliba si despre barbatul care, dupa ce a murit, a ajutat-o sa scape de acolo.” Un adevarat cocktail de dragoste,relatii internationale, noroc si bombe nucleare.
Analfabeta care ştia să socotească e povestea unei fete care a încercat să-şi schimbe viitorul, sfârşind prin a produce tulburări majore la nivel mondial.
Nombeko Mayeki fuge de cel mai nemilos serviciu secret internaţional – împreună cu trei surori chinezoaice, doi fraţi gemeni care sunt, oficial, aceeaşi persoană, şi un fermier bătrân.
Iar soarta regelui Suedei – şi a lumii – stă pe umerii ei.
Inca din primele pagini te lovesti de o multime de aventuri relatate cu un simt al umorului de cea mai buna calitate. Nombeko, o fetita din Africa de Sud ajunge sa fie proiectata in vacarmul politicii internationale de prin anii ’80, sa ia parte la proiecte militare ultrasecrete, sa fie urmarita de servicii secrete, sa se imprieteneasca cu presedintele Chinei si multe altele.
Jonas Jonasson este un foarte bun povestitor, reusind sa creeze o ficiune cat se poate de reala, lucru pe care putini autori reusesc sa-l faca. De altfel, el profita de scenele politice si le transforma in adevarate ironii.
“Ideea de la care pleacă acest roman este aceea că poţi schimba soarta lumii chiar dacă eşti de cea mai umilă condiţie.” — The Observer
“O satiră necruţătoare ce ne poartă prin toată lumea: de la liberalii suedezi, la colonelul Gaddafi, la apartheid şi, desigur, la prim-ministrul Africii de Sud, B.J. Vorster”. — The Times
“Pe fundalul relaţiilor politice internaţionale, Jonasson îmbină realismul cu cea mai pură fantezie”. — The Guardian
“Cand trebuie sa imparti tablete de cincizeci, o suta, doua sute cincizeci si cinci sute de miligrame in functie de gradul de dependenta si de puterea financiara a fiecaruia, atunci chiar e nevoie de cineva care sa se priceapa la cele patru operatii aritmetice. Iqr aceasta fetita de zece ani se pricepea, cu varf si indesat.”
„După ce termină de desenat, realiză că inginerul van der Westhuizen nu pricepea ceea ce scrisese ea într-o măsură mai mare decât oricare dintre foştii ei colegi curăţători de latrine. Sau, că tot veni vorba, mai mult decât un asistent de la departamentul de salubritate al municipalităţii din Johannesburg.
— Domnule inginer, faceţi, vă rog, un efort să pricepeţi, zise ea, că am podele de frecat. Gazul şi fluorura nu se tolerează reciproc şi această incompatibilitate creşte în mod exponenţial.
— Şi atunci care e soluţia? întrebă inginerul.
— Nu ştiu, răspunse Nombeko. N-am avut timp să mă gandesc la asta. După cum v-am mai zis deja, nu sunt decât o simplă femeie de serviciu.”
Despre autor.
După o lungă carieră de jurnalist, consultant media şi producător TV, Jonas Jonasson decide să înceapă o nouă viaţă. Lucrează la un manuscris, vinde drepturile de autor unei edituri importante din Suedia şi se mută apoi într-un orăşel de pe malul Lacului Lugano din Elveţia, la doar câţiva metri de graniţa italiană. Manuscrisul devine un roman, Bărbatul care a împlinit 100 de ani şi a sărit pe fereastră. În 2010 a fost cea mai bine vândută carte din Suedia. La Editura Trei a apărut în 2011.