Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Jojo Moyes: Ultima scrisoare de dragoste

ultima-scrisoare-de-dragoste_1_fullsizeUltima scrisoare de dragoste este atât un roman de dragoste, cât și o lecție de viață pentru persoanele care trăiesc o iubire interzisă și care se află în impas la un moment dat pe parcursul idilei lor.

Aflată în căutarea unui subiect inedit și emoționant, ziarista Ellie Haworth găsește în arhiva ziarului la care lucrează o scrisoare datând din anul 1960, scrisă de un bărbat care-i cere iubitei să-și părăsească soțul. Astfel Ellie se vede prinsă în hățișurile unei povești de dragoste din trecut  – iar impactul asupra ei este cu atât mai puternic cu cât și ea însăși are o legătura cu un bărbat însurat. În 1960, Jennifer Stirling se trezește în spital,  unde a ajuns în urma unui accident de mașină. Nu-și poate aminti nimic: nici de soț, nici de prieteni, nici cine era. La înapoierea acasă , descoperă o scrioare de dragoste și începe să-și amintească de iubitul ei, pentru care fusese dispusă să riște totul.

Romanul se desfășoară pe două planuri temporale, aflate la 40 de ani distanță, cele doua ajungând să se întrepătrundă într-un mod neașteptat pentru a rezolva misterul ce le macină pe cele două personaje principale.

Povestea din prezent o are în plan principal pe Ellie, o jurnalistă în ascensiune, care este îndrăgostită nebunește de un bărbat însurat. Relația dintre cei doi este păstrată în secret, fapt care o consumă puțin câte puțin pe Ellie. Tânăra încearcă să ignore semnele care îi dau de înțeles că bărbatul pe care îl iubește atât de mult nu are intenții serioase cu ea și că idila lor este destinată eșecului. Când prietenii încearcă să îi explice ceea ce și propria conștiință îi spunea deja de mult timp, nu face decât să încerce să se convingă singură că nu face rău nimănui. Relația celor doi reprezintă un adevărat clișeu: el caută în mod constant diverse scuze pentru a nu ieși din relația cu soția sa și continuă să se întâlnească pe ascuns cu amanta, iar ea încercă să se justifice pentru faptul că acceptă tacit această situație, știind în adâncul ei că este greșit.

Totul se agravează pentru Ellie atunci când această relație începe să-i afecteze cariera, iar șefa sa o avertizează că articolele realizate în ultima perioadă nu mai sunt deloc pe placul său. Acesta este impulsul care o face pe tânără să caute un subiect interesant despre care să scrie și care să o aducă înapoi  pe linia de plutire. Astfel, ea găsește în arhivele redacției o scrisoare datată din 1960, în care un bărbat evident îndrăgostit îi cere iubitei sale să își părăsească soțul.

Scrisoarea face trimitere către povestea din trecut, mai excat celălalt plan temporal al romanului, având-o ca personaj principal pe Jennifer, soția unui foarte important om de afaceri, o tânără elegantă, frumoasă și inteligentă, mereu în centrul atenției. Fiind neapreciată de soț, ea se îndrăgostește fulgerător de un ziarist atipic, Anthony Nation, alături de care începe o poveste de dragoste adevărată, care promite să reziste în fața tuturor impedimentelor care pot apărea în calea ei.

Jennifer suferă un accident de mașină și se trezește cu amnezie temporară, fiind complet străina de viața pe care o ducea înainte. După o vreme în care încearcă să-și recupereze amintirile, ea găsește câteva scrisori de dragoste, de la un bărbat misterios cu inițiala B, care o ajută treptat să-și recapete părți din memorie. Povestea de dragoste dintre Jennifer și Anthony este relatată sub forma unui puzzle care ne este dezvăluit pe măsura ce tânăra își descoperă treptat trecutul.

Ellie o caută pe Jennifer pentru a afla deznodământul poveștii sale de dragoste. Descoperă în scrisorile lui Boot (așa cum Jennifer îi spunea lui Anthony) ce înseamnă cu adevărat dragostea unui bărbat pentru o femeie și își dă seama că bărbatul de care era îndrăgostită nu o iubea în felul în care ea spera că o face, ci că era doar o aventură pentru el.

Ultima scrisoare de dragoste este cartea care te ajută să te detașezi de emoții și să îți analizezi viața, o carte care îți poate răspunde la multe întrebări care apar în momentele de răscruce, care te prinde instantaneu și pe care nu o mai poți lăsa din mâini.

Despre autor:

Jojo MoyesJojo Moyes este o romancieră și o jurnalistă britanică. Este una dintre puținii autori care au câștigat de două ori premiul pentru cel mai bun roman de dragoste al anului (Romantic Novel of the Year Award).

Cel mai mare succes de până acum l-a avut cu romanul apărut în anul 2012 Me Before You. Romanul a fost tradus în peste 31 de limbi. Compania americană MGM a obținut în ianuarie 2013 drepturile de ecranizare pentru Me Before You.

Moyes este căsătorită și are trei copii. Locuiește din 2000 în Saffron Walden, Essex.

Cartea poate fi achiziționată de pe: www.thebookclub.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares