Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Jojo Moyes: Înainte să te cunosc

inainte_sa_te_cunosc_de_jojo_moyes

“I will never, ever regret the things I’ve done. Because most days, all I have are the places in my memory that I can go to.”

Vă mărturisesc cu sinceritate: când am terminat acest roman, nu am vrut să îi fac recenzia. Am vrut să-l recitesc.

Este genul de roman care te va întoarce cu susul în jos, care se va juca cu sentimentele tale. Pentru mine, romanul nu este doar despre o poveste de dragoste, ci o poveste de viata din care avem de invatat.

Nu vă lăsați păcăliți, este o lucrare existențială care joacă frumos rolul unei lecturi ușoare pe plajă. Este un roman cu personaje frumoase, ale căror complicate suflete texturate sunt mult mai interesante.

Știam de mult de Jojo Moyes. Auzisem numai laude la adresa autoarei, și mi-am început aventura în lumea ei citind Ultima scrisoare de dragoste și Fata pe care ai lăsat-o în urmă (romane pe care vi le recomand cu tot sufletul), pentru ca mai apoi să-mi îndrept atenția asupra volumului aici de față în special.

Înainte să te cunosc este povestea Louisei, o fată simpatică care este concediata de la locul ei de muncă, și într-o potrivire de circumstanțe și un dram de disperare, devine însoțitoare pentru un fost aventurier frumos, Will, care este paralizat de la gât în jos.

El este apatic, nepoliticos și pretențios. Ea e caraghioasă, vorbăreață și simplă. Ea îl învață să găsească șuvițe de bucurie în existența sa. El o învață să-și extindă orizonturile. Pentru a evita o alertă de mare spoiler, este suficient să spunem că lucrurile devin complicate.

Singura putere pe care el crede că o mai păstrează este puterea de a-și pune capăt vieții sale; și, ca un om de acțiune, el vrea să-și exercite acea putere. Dar, în Lou, el descoperă o pânză albă neașteptată pentru energiile sale: învățând-o cum să-și exercite propria autonomie.

“You cut yourself off from all sorts of experiences because you tell yourself you are ‘not that sort of person,” he scolds her. “You’ve done nothing, been nowhere. How do you have the faintest idea what kind of person you are?” Frustrated by her inaction, he rails, “Promise me you won’t spend the rest of your life stuck around this bloody parody of a place mat.” “Then tell me where I should go,” Lou demands.

Ea decide că singura șansă pe care o are pentru a-l ajuta pe Will să arate interes pentru propriul său viitor este să-l facă să se intereseze de al ei. Prin urmare, ea pune la cale aventuri pe care le pot întreprinde împreună pentru beneficiul ei (și în secret al lui).

facebook_placeholder

Multe dintre personajele feminine ale lui Moyes sunt fete muncitoare care încearcă să-și găsească rostul în viață. Cărțile ei au un element ușor feminist. „Nu sunt foarte interesată de fete care cumpără lucruri; sunt interesată de fetele care fac lucruri „, spune ea într-un interviu. „Nu mă interesează fetele care citesc cărți despre modul în care un singur bărbat va repara viața lor. Louisa nu ar trebui să fie salvată de Will mai mult decât el ar trebui să fie salvat de ea „, a spus ea. „Cred ca este un personaj la fel de valabil ca el.”

Eroina romanului… dacă Lou poate fi stilizată astfel, este posibil să nu fie tipicul eroinei clasice; în timp ce omologul său de sex masculin poate să nu fie prima alegere pentru un protagonist – și totuși cu Lou și Will, Jojo a creat o aventură memorabilă.

me-before-you-movie-trailer

“You only get one life. It’s actually your duty to live it as fully as possible.”

Știam de la început că o să îmi placă. Știam de la început efectul pe care o să îl aibă asupra mea. Bănuiam cum o să mă simt după. Dar nicio clipă nu mi-am imaginat că percepția asupra vieții mi se va schimba complet. Nu pot să spun nimic mai mult decât: READ! READ! READ! ME BEFORE YOU!

Despre autoare:

0106SCHILLINGER-popup

Jojo a lucrat ca jurnalist timp de zece ani, pentru ca mai apoi să devină romancier cu normă întreagă din 2002, când prima ei carte, Sheltering Rain a fost publicată. De atunci, ea a scris încă unsprezece romane (toate la fel de surprinzătoare), acestea fiind apreciate pe scară largă de către critici.

Jojo a câștigat Romantic Novelist’s Award de două ori, și romanul Înainte să te cunosc a fost nominalizat pentru Cartea Anului la Marea Britanie Galaxy Book Awards. Înainte să te cunosc s-a vândut cu peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares