Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Jojo Moyes: Fata pe care ai lăsat-o în urmă

fata-pe-care-ai-lasat-o-in-urma_1_fullsizeFata pe care ai lăsat-o în urmă ne dezvăluie povestea captivantă a celor două personaje principale, două femei extraordinare al căror destin este legat de un obiect unic, cu o puternică încărcătură sentimentală pentru fiecare din ele, tabloul pictat de Edouard Lefevre.

Franța, 1916: Artistul Edouard Lefevre pleacă pe front, lăsând-o acasă pe tânăra sa soție, Sophie. Când micul orășel în care femeia s-a născut este ocupat de germani în plin război mondial, portretul lui Sophie pictat de Edouard îi atrage atenția noului Kommandant. În timp ce periculoasa obsesie a ofițerului devine din ce în ce mai puternică, Sophie va risca totul – familia, reputația, viața – în speranța de a-și revedea soțul.

Aproape un secol mai târziu, portretul lui Sophie îi este dăruit lui Liv Halston de tânărul ei soț, cu puțin înainte de moartea lui fulgerătoare. O întalnire întâmplătoare îi dezvăluie femeii adevărata valoare a picturii, declanșând în același timp o luptă încrâncenată care va pune în pericol prima iubire pe care a simțit-o după tragedia suferită, precum și speranțele viitoare la fericire.

Acțiunea se desfășoară pe două planuri, la un secol distanță și urmărește lupta a două femei, Sophie și Liv, care încearcă să răzbească în două momente critice ale vieții lor.

În prima parte a romanului suntem introduși în atmosfera începutului de secol XX, în Franța anului 1916 în Franța, mai exact în localitatea St. Peronne, după momentul izbucnirii primului Război Mondial și al invaziei germane pe tărâmul francez.

Sophie Levefre, personajul principal al primei povești, își duce existența în micul orășel Peronne, ocupat de nemți încă de la începutul lui 1914, alături de  fratele ei Aurelien, sora sa mai mare Helene și copii acesteia, așteptând în fiecare zi vești de la soțul ei trimis pe front. Sophie administrează hotelul Le Couq Rouge, încercând să supraviețuiască foametei create de război și crescând pe ascuns un porcușor pe care spera să-l poată tăia de Crăciun pentru a putea simți din nou gustul de carne de care nu mai avusese parte de foarte mult timp. Hotelul este guvernat de taboul spendid realizat de Edouard Lefevre, înainte de plecarea sa pe front, în care este înfățișată soția sa, Sophie, și care reprezenta una dintre puținele amintiri pe care le mai avea de la iubirea vieții sale, fiind chiar cea mai importantă.

Acțiunea ia o întorsătură neașteptată când Le Couq Rouge devine locul de întâlnire al germanilor, iar Sophie se vede nevoită să gătească mese îmbelșugate pentru dușmanii țării, fiind supusă bârfelor celorlalți locuitori ai orașului, pe măsură ce noul Kommandant face o mică obsesie pentru tabloul atârnat sugestiv în holul hotelului, și implicit pentru Sophie.

Prima revelație pentru Sophie are loc în noaptea în care comandantul o invită la o cină cu el și în care acesta îi vorbește despre pasiunea sa despre artă și admirația pentru talentul soțului său, dar mai ales aprecierea imensă pentru unul dintre tablourile realizate de către acesta: portretul lui Sophie. Comandatul îi cere să facă un armistițu și o invită la dans, moment în care femeia realizează cu adevărat inteligența omului din fața ei și modul în care el o protejase în tot acest timp, prefăcându-se că nu observă lucruri pentru care ar fi fost poate condamnată dacă altcineva ar fi fost în locul lui. Unul din locuitorii orașului o vede pe Sophie dansând cu comandatul și devine pentru toate persoanele cunoscute o ,,trădătoare”.

Lovitura de grație este primită atunci când femeia este anunțată de primar că soțul ei fusese trimis într-un lagăr de reprepresiune din Ardennes. Din acest moment unicul obiectiv al lui Sophie devine salvarea lui Edouard, fiind dispusă să facă orice este nevoie pentru a-l duce la îndeplinire, inclusiv anumite compromisuri cu comandantul.

Acțiunea se mută în anul 2006, când o cunoaștem pe Liv Holsten, care primește un cadou de nuntă din partea soțului ei, David, un arhitect strălucit, care construise o casă de sticlă  ieșită din comun, al cărui tavan se putea închide și deschide pentru a vedea cerul liber direct din canapea. Destinul îi fură tinerei femei, de numai 30 de ani, dragostea vieții sale când David moare în mod neașteptat iar ea se retrage din viața socială, trăind închisă în ,,refugiul” construit de soțul ei, alături de tabloul intitulat acum Fata pe care ai lăsat-o în urmă.

Curând ne este dezvăluită și povestea lui Paul, un fost polițist care acum lucra la o agenție recunoscută pentru găsirea și înapoierea lucrurilor pierdute sau furate în timpul războiului. Cel mai căutat obiect la momentul respectiv era un tablou cu portretul unei femei dată dispărută în anul 1916.

Liv și Paul se întâlnesc în circumstanțe defavorabile pentru tânăra văduvă, căreia îi este necesar ajutorul lui Paul când după o noapte în care exagerase cu consumul de alcool îi fusese furată geanta, iar Paul este nevoit să o primească în locuința lui pentru a înnopta. Cei doi simt o atracție puternică și continuă să se vadă până când, într-o seară în care Liv îl invită pe noul ei iubit acasă, acesta observă pe peretele ei mult doritul tablou care fusese furat în urma cu mulți ani. Fiind pus într-o situație neașteptată, acesta iese din casă, cerându-și scuze și fuge la birou, verificând dacă tabloul pe care l-a văzut la iubita sa în sufragerie este același pe care membrii familiei Lefevre îl doreau înapoi.

Din acest moment ia naștere o criză pentru Paul, care trebuia să recupereze respectivul tabloul la care Liv ținea nespus de mult.

Care va fi deznodământul celor două povești și cum vor evolua cele două femei a căror viață este dominată de acest tablou unic și controversat?

Autoarea dă naștere unor personaje extrem de realiste, frumoase și puternice, personaje supuse multor abuzuri, fizice și psihice, care se află în cele mai nedrepte poziții, dar care nu își pierd esența, determinarea și decența.

Despre autor

Jojo Moyes

Sursa: Google Images

Jojo Moyes este o romancieră și o jurnalistă britanică. Este una dintre puținii autori care au câștigat de două ori premiul pentru cel mai bun roman de dragoste al anului (Romantic Novel of the Year Award).

Cartea poate fi achiziționată de pe: www.thebookclub.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares