Omul care aduce ploaiaOmul care aduce ploaia  impresionează cu o profunzime mai mare decât publicul este obișnuit din thrillerele cu pas alert la care Grisham e maestru. Autorul pune accent pe idee, pe personaje, spre deosebire de celelalte romane ale sale care amețesc cititorul cu intrigile abil construite și răsturnările de situație.

Clasicul (deja) tânăr absolvent al facultății de drept, aici pe nume Baylor, primește o lovitură dură de la viață, căci firma unde ar fi trebuit să lucreze imediat după absolvire este înghițită de o super-firmă de avocați care nu mai are nevoie de serviciile sale. Este nevoit astfel să lucreze la o firmă de periferie, implicată în afaceri murdare. Deține însă un atu important: are un contract cu o familie ce dă în judecată o mare companie de asigurări care a refuzat să plătească o asigurare pentru leucemie. Inconfundabilul Grisham construiește migălos fiecare detaliu, conturând o acțiune trepidantă, cu implicații nebănuite și cu un deznodământ surprinzător.

Romanul urmărește povestea protagonistului Rudy Baylor, student în anul trei la drept care se pregătește să dea examenul de admitere în barou. Fiind sigur că are deja un post asigurat la o firmă mică de avocați din Memphis, își rezevă ultimul an pentru materii mai ușoare, una dintre ele fiind „Problemele legale ale vârstei a treia”. Astfel, Rudy merge alături de profesorul său Smoot și colegii la bătrânii de la azilul „Grădina cu chiparoși”, acolo unde tinerii oferă consultanță legală gratis oamenilor în vârstă.

Primele două cazuri cu care protagonistul se întâlnește la locul său de practică sunt: cel care aparține unei văduve de 80 de ani despre care află că este multimilionară și că dorește să își schimbe testamentul; iar cel de-al doilea, care va urma să-i schimbe cursul vieții, este cel al lui Dot și Buddy Black, un cuplu la 50 de ani, al căror fiu, Donny Ray, e bolnav de leucemie. Ei îi mărturisesc lui Rudy faptul că încheiaseră o asigurare cu „Marele profit”, dar compania refuza cu diverse pretexte să le plătească polița ce ar fi putut plăti transplantul de măduvă al fiului lor.

În primă instanță, Rudy merge la profesorul său, Max Leuberg, pentru a-i cere ajutor, acesta fiind specializat în cazurile împotriva marilor corporații. Rudy află o informație zguduitoare, care îi pune în pericol viitorul și tot ceea construise până în prezent: află că postul său sigur la casa de avocatură la care sperase nu mai există, deoarece aceasta fusese înghițită de una dintre cele mai mari corporații de avocați din oraș, majoritatea școliți pe băncile Ivy League. Protagonistul realizează că nu mai poate spera să ocupe un loc la firma la care până în urmă cu puțin timp era garantat că va lucra.

Îndatorat până peste cap și dat în judecată, Rudy se mulțumește cu un post part time de barman, în timp ce încearcă să ia o hotărâre foarte grea, care intră în contradictoriu cu idealurile sale și moralitatea pe care o protejase de-a lungul timpului. J. Lyman “Bruiser” Stone, avocatul șefului său, îi propune să devină un „ambulance chaser”, respectiv un avocat ce caută clienți la locul accidentelor, încercând să găsească cazuri. După multe lupte intrinseci, tânărul avocat își dă seama că singura lui șansă de a răzbi este să accepte târgul propus de Stone și să meargă pe un drum departe de a fi onorabil.

Cum viața obișnuiește să ne trimită un nou motiv pentru a spera în cele mai negre momente ale vieții, Rudy o întâlnește în spitalele unde se află în căutare de clienți pe Kelly, o tânără de 19 ani, inteligentă și frumoasă, prizonieră al unui mariaj în care e abuzată fizic de soțul său. Acesta se îndrăgostește iremediabil de ea și face tot ce îi stă în putință pentru a o salva din calvarul în care trăia.

Lucrurile încep să meargă mult mai bine pentru Rudy, chiar și pe plan profesional. Îl întâlnește pe Deck Shiffler, despre care află că picase examenul de Barou de 6 ori și care pleda în prezent fără a avea licență. Împreună, cei doi își consolidează propria firmă și sunt gata să dea în judecată „Marele profit”, reprezentându-i pe Dot și pe Buddy Black.

Scriitorul, care cunoaște foarte bine culisele vieții de avocat, construiește un thriller inteligent în care contura protagoniști memorabili, în special pe Rudy Baylor, un avocat idealist, curajos, inteligent care este obligat de destin să intre într-un joc fără scrupule, devenind capabil să jongleze cu vieți pentru propriul triumf.

Despre autor:

John Grisham

Sursa: Google Images

John Grisham este un romancier american, fost politician, avocat pensionat, autor cunoscut pentru lucrările sale în domeniul dramei legale moderne.

Publishers Weekly l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor ‘90”, având în total 60.742.289 de copii vândute. Este de asemenea unul din cei doi autori care au vândut 2 milioane de copii la prima ediție a unei cărți. Romanul din 1992 al lui Grisham, Cazul Pelican (The Pelican Brief), s-a vândut doar în SUA în 11.232.480 de copii.

Este de asemenea binecunoscut în comunitatea literară pentru eforturile sale de a susține tradiția literară continuă în sudul său nativ. El a lăsat ca moștenire burse școlare și reședințe pentru scriitori în Departamentul pentre Engleză al Universității din Mississippi și Programul de scriere și creativitate progresivă. Tot el a fost editor fondator al revistei Oxford American, devotată scrierilor literare și faimoasă pentru subiectele despre muzică anuale, unele copii incluzând un CD de compilație cu muzicieni din sud clasici și contemporani, cu genuri variind de la blues și gospel până la country-western și rock alternativ.