Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

John Grisham-Muntele familiei Gray

368eb0b1-9042-4cb6-a3fb-550e5d2601a2Apărut la editura Rao “Muntele familiei Gray” este un thriller juridic  care îmbină elemente de umor,  de compasiune, de revoltă și de conflict interior al personajelor.

În viaţa Samanthei kofer nu era loc de surprize. Fiică de avocaţi, beneficiind de cea mai bună educaţie oferită de instituţii prestigioase,curtată de firme de top după terminarea facultăţii, ea alege să lucreze pentru cel mai mare cabinet de avocatură din lume, Scully & Pershing. Toate planurile îi sunt însă date peste cap de izbucnirea crizei din 2008. Peste noapte, Samantha se vede silită să se mute din Manhattan în Brady, Virginia, orăşel uitat de soartă din inima Apalaşiei. De la un salariu anual de 180 000 de dolari, ea ajunge să ofere asistenţă juridică gratuită persoanelor nevoiaşe din bazinul carbonifer american. Şi totuşi, pentru prima oară în viaţă, Samantha simte că poate face cu adevărat diferenţa pentru cineva.

Povestea creionează peisajul unei regiuni  frumoase, dar foarte sarce a Americii în care legile sunt încălcate sau chiar ignorate complet, iar comunitatiile sunt dezbinate. Odată ajunsă aici, Samantha se confruntă cu greutatea de a lupta singură împotriva unei lumi pline de corupție, unde fraudarea legii este metoda cea mai la îndemână pentru îmbogățire.

 Grisham înfățișează prin această carte o imagine crudă a unei lumi în care mariile corporații au ca scop principal doar obținerea banilor, chiar dacă lucrul acesta înseamnă să își oblige angajații să muncească peste puteri, dar și o lume în care, la tribunal,  pentru a câștiga, nu mai ajunge să susții o cauză dreaptă, pentru că  vor câștiga doar acele firme de avocatură foarte bogate și acei avocați care știu să jongleze cu legea după bunul plac.

„Această descindere în mijlocul jocurilor politice ale unui orăşel de provincie reprezintă unul dintre cele mai bune thrillere juridice scrise de Grisham în ultima vreme.

Marea atracţie nu constă în elementul de mister, ci în pleiada de personaje care o ajută pe eroină să îşi descopere pasiunea.“ –Associated Press

Fragment:

” Soseaua spre Colton şerpuia printre munţi, urcând şi coborând, oferind panorame uluitoare ale crestelor compacte, apoi ale văilor presărate cu colibe dărăpănate, cu rulote şi cu maşini vechi. Urma cursul pâraielor iuţi şi învolburate, cu ape destul de limpede cât să poată fi băută, şi chiar când te obişnuiau cu frumuseţea, trecea pe lângă o altă aşezare de căsuţe părăginite, Inghesuite una într-alta la umbra veşnică a muntelui. Contrastul era izbitor: frumuseţea crestelor faţă de sărăcia oamenilor care locuiau între ele. Mai vedeai şi câteva case frumoase, cu pelule îngrijite şi gărduleţe albe, însă căminele din vecinătatea lor nu erau de obicei la fel de prospere.

Mattie conducea şi vorbea, în timp ce Samantha admira peisajul. Când urcară o porţiune de drum mai dreaptă. (o raritate prin acele locuri), un camion lung se apropie din cealaltă direcţie. Era murdar, plin de praf, cu o prelată de pânză peste platforma din spate. Cobora în mare viteză spre poalele muntelui, dar rămânea pe banda potrivită. După ce trecu pe lângă ele, Samantha zise:

– Bănuiesc că aşa arată un camion cu cărbuni. Mattie se uită în oglinda retrovizoare, ca şi cum nu l-ar fi observat.

– A, da. Transportă cărbunele după ce a fost spălat şi este gata comercializare. Sunt pretutindeni.

– Donovan mi-a vorbit de ele ieri. Nu le vede cu ochi buni.

– Pun pariu că TIR-ul ăsta era supraîncărcat şi probabil nu ar trecut de inspecţie.

Nu le verifică nimeni?

– Nu în mod regulat. Pe deasupra, companiile miniere ştiu dinainte cănd vine inspecţia. Preferaţii mei sunt inspectorii de protecţia muncii care monitorizează exploziile. Au program prestabilit, aşa ca atunci când ajung la o exploatare de suprafaţă, ghici ce? Totul e ca la carte. De îndată ce pleacă, compania dinamitează fără să-i mai pese de reguli.

Samantha presupuse că Mattie ştia totul despre prânzul ei cu Donovan din ajun. Aşteptă o clipă să vadă dacă pomeneşte ceva derta de lucru. Nicio vorbă. Ajunseră în vârful unui munte şi incepură o nouă coborâre. Mattie zise:

– Hai să-ţi arăt ceva. Nu durează decât un minut.

Frână şi viră pe un drum mai îngust, cu mai multe curbe şi creste mai abrupte. Urcau din nou. Un semn anunţa o zonă de picnic cu o privelişte nemaipomenită chiar în faţă. Opriră pe o fâşie îngustă de cu două mese de lemn şi o pubelă. În faţa lor se întindeau kilometri întregi de munţi, acoperiţi cu păduri dese de foioase şi ,conifere. Coborâră din maşină şi se duseră până la un gard şubred care avea rolul să împiedice oamenii şi vehiculele să cadă într-o vale unde n-ar mai fi fost găsiţi niciodată.

– Ăsta-i un loc bun de unde poţi observa cum decurge o decopertare de la distanţă, rosti Mattie. Trei situri – îi arătă spre stânga. ..Acolo este mina de pe Muntele Cat, nu departe de Brady. Drept inainte este mina de la Loose Creek, din Kentucky. Iar în dreapta se vede mina Little Utah, tot din Kentucky. Sunt toate active şi toate extrag cărbunele cât de repede e omeneşte posibil. Munţii aceia aveau o inălţime de 900 de metri cândva, la fel ca vârfurile vecine. Si uită-te la ei acum. Culmile fuseseră scalpate de toată verdeaţa, fiind transformate in mormane de piatră şi noroi. Piscurile fuseseră îndepărtate şi acum păreau nişte cioturi de degete pe o mână schilodită. In jurul lor erau munţi neatinşi, toţi îmbrăcaţi în portocaliul şi galbenul toamnei, o privelişte splendidă schimonosită de cele trei excepţii.

Smantha încremeni, holbându-se cu gura căscată şi încercând sa cuprindă cu mintea gradul devastării. „

grishamDespre autor.

John Grisham s-a născut la 8 februarie 1955 în Jonesboro, Arkansas. După o copilărie grea petrecută în Sud şi un început relativ normal în cariera de avocat, John Grisham şi-a descoperit adevărata vocaţie în sala de judecată atunci când a auzit mărturia unei fetiţe de 12 ani ce fusese violată. Tema dezvoltată în primul său roman, …Şi vreme e ca să ucizi, a reprezentat punctul de pornire pentru un şir lung de bestseller-uri, vândute în sute de milioane de exemplare, traduse în 40 de limbi şi ecranizate în filme de succes. Când nu scrie, îşi dedică timpul unor acţiuni caritabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares