Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

John Grisham: Campionul din Arkansas

Talentul de a scrie cărți al lui John Grisham nu se rezumă doar la thrillere juridice excepționale, iar „Campionul din Arkansas” este dovada. Renunțând preț de 448 de pagini la lumea complexă a legilor, la avocații rebeli sau care luptă până la capăt pentru cauzele în care cred, la judecătorii corupți sau infractorii care nu trebuie să scape nepedepsiți, John Grisham ne introduce într-o lume mai simplă de această dată.

Romanul reprezintă o colecție de întâmplări, gânduri și sentimente care aparțin unui băiat în vârstă de 7 ani, pe nume Luke Chandler, care este atât narator, cât și protagonist la răsturnările de situații care îi schimbă nu doar viața sa și a familiei sale, ci și modul de a se raporta la oameni și la viață în general. Singura lui pasiune este baseball-ul și visul cel mai mare este acela de a juca la echipa numită Cardinals. Dar viața are alte planuri pentru Campionul din Arkansas….

John Grisham – Campionul din Arkansas review

Setată într-un cadru rural, acțiunea se desfășoară în perioada anului propice culesului de bumbac, principala activitate și sursă de venituri financiare în partea de nord-est a Arkansas. Familia Chandler, posesoare a peste 40 de hectare de bumbac, se vede nevoită să angajeze mână de lucru din exterior, pentru a reuși să strângă roadele din acel an înainte de încheierea sezonului.

Luke și bunicul său Pappy reușesc să „recruteze” o familie de delureni (cei mai populari și ieftini angajați de acolo) și încă 10 mexicani, care să-i ajute la culesul bumbacului. În acea zonă, tradiția era ca angajații să locuiască, pe perioada culesului de bumbac, în curtea familiei care le-au cumpărat serviciile. Zis și făcut.

Odată cu instalarea acestor străini în curtea familiei Chandler, necazurile încep să apară, iar Luke traversează un șuvoi de întâmplări și sentimente care îi marchează trecerea de la copilărie la maturitate. Până la intrarea acelor străini în viețile lor, Luke habar nu avea cum să țină un secret, cum arată o femeie dezbrăcată sau cum anume are loc aducerea pe lume a unui copil.

Misterele și crimele au început să-și facă loc în lumea unui băiețel de 7 ani, lăsându-l zdruncinat de cruzimea lor. Prima crimă la care Luke asistă fără să vrea zguduie întregul sat, dând naștere multor suspiciuni și semne de întrebare. A doua crimă pe care Luke o vede neintenționat îi pune în pericol viața mamei sale. Nașterea unui copil fără tată are mai multe legături cu familia lui Luke decât ar fi putut cineva suspecta.

Și totuși, între rafalele de ploi care amenință să distrugă culturile de bumbac și să le inunde casa, între secretele mistuitoare pe care este forțat să le păstreze și după dispariția misterioasă a adolescentei care inițial i-a pus inima pe jar, Luke învață lecții cu adevărat importante de la adulții din jurul lui, dar mai ales află ce este compasiunea și cum o poate revărsa asupra lui.

De ce merită să citești „Campionul din Arkansas”

  • Pentru că este prima încercare a lui John Grisham de a ieși din zona juridică și i-a ieșit mai bine decât te-ai fi așteptat
  • Pentru că a reușit să relateze întâmplări dramatice, de adulți, prin ochii unui copil
  • Pentru că e o carte amuzantă (la urma urmei, evidențiază gândirea simplă a unui băiat de 7 ani), dar și deosebit de emoționantă (momentul în care Luke vede primul lui meci de baseball în direct la un televizor)

Despre autor:

john-grisham-iubesc-sa-citesc

Cu fiecare carte pe care o scrie, John Grisham mai adaugă un triumf pe lista celor mai bine vândute romane, cu mai bine de 60 de milioane de cărți publicate.

Ce mai poți citi de același autor:

Și vreme e ca să ucizi”, „Avocatul Rebel”, „Informatorul”, „Muntele Familiei Gray

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares