Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

John Grisham : Avocatul rebel

20018968-7cc2-465d-b66a-57e1b755a5ea„Un avocat ca mine este obligat să lucreze în umbră. Opozanții mei sunt protejați de insigne și uniforme ori de legături invizibile cu puterea guvernamentală. Au jurat să apere și să aplice legea, dar, cum o înșală cât pot, mă obligă să înșel încă și mai mult.”

Unul dintre cei mai buni autori de thrillere ai literaturii contemporane dovedește că nu și-a epuizat resursele și reușește să creeze în continuare „personaje unice, situații juridice periculoase și modalități ingenioase de a ieși la liman“, după cum spune Maureen Corrigan, The Washington Post.

„Avocatul rebel” este unul dintre titlurile acelor cărți pe care trebuie neapărat să le ai în bibliotecă. Încă de la apariție s-a bucurat de un succes impresionant, menținându-se timp de două săptămâni în topul celor mai bine vândute cărți întocmit de New York Times și totodată, este considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului 2016 de Washington Post și NPR.

Acest thriller îl pune în scenă pe Sebastian Rudd, un avocat care iese cu totul din tipare. El nu lucrează la o firmă de avocatură celebră sau într-un birou luxos și nici nu se bucură de aprecierea celor din jur. Rudd folosește o dubiță blindată pe post de birou, nu are firmă și nici parteneri, singurul său ajutor fiind șoferul mereu înarmat care îi este bodygurad. Nici clienții săi  nu sunt o alegere pe care un avocat obișnuit ar face-o:

 Primul caz este al unui tânăr de 18 ani dependent de droguri care este arestat pentru uciderea a două fete. Nevinovăția acestuia este aproape imposibilă de dovedit,  mai ales că tatuajele, piercing-urile și atitudinea sa completează perfect imaginea suspectului unei astfel de crime. „Clienții mei sunt aproape întodeauna vinovați, așa că nu-mi bat capul prea mult cu ideea dacă primesc ceea ce merită. Totuși, de data asta Gardy nu este vinovat, nu că ar conta prea mult. Ceea ce este important pentru oraș este ca Gardy să fie condamnat și executat, pentru ca locuitorii să se simtă mai bine și să meargă înainte. Înainte unde, exact?”

Și cu toate acestea, cazul tânărului este printre cele mai ușoare. Pe listă  se mai află Link Scanlon, un interlop, care reușește să se sustragă de la pedeapsa cu moartea, doi pensionari foarte îndrăgiți de comunitate și care ajung în vizorul autorităților doar pentru faptul că routerul lor este folosit ca interfață pentru comercializarea drogurilor, iar când trupele SWAT își fac apariția la ei acasă, soția este împușcată, un tanăr luptător în cuscă care omoară în bătaie arbitrul unei partide și speră să scape necondamnat, deși camererele de filmat îi dovedesc clar vinovăția. Însă, lista nu se oprește aici, un alt caz este al dispariției fiicei șefului poliției, Jiliana Kemp, al cărui trup nu a fost descoperit nici după un an, iar atunci când criminalul Arch Swanger îl angajează pe Rudd să îl reprezinte  îi dezvăluie locul unde se află cadavrul fetei, doar că avocatul  nu va putea divulga secretul.

De ce Sebastian Rudd este de acord să îi reprezinte pe acești oameni care nu par că au vreo șansă să scape nevinovați?  Deoarece  el crede cu tărie că toată lumea are dreptul la un proces corect, iar pentru acest lucru  nu ezită să recurgă la fel și fel de stratageme, uneori la limita legalității, pentru a-și salva clienții.

„Sebastian Rudd este un fel de luptător pentru dreptate socială, iar Grisham îl folosește pentru a lua peste picior sistemul juridic… Un personaj direct, nepoliticos, poetic și înțelept care îl face să pară un fel de Philip Marlowe al secolului XXI.”- Benjamin Percy, The New York Times Book Review

„Avocatul rebel” este o carte  savuroasă, ideală pentru o lectură de weekend. Dacă e prima dată când pui mâna pe o carte a lui John Grisham vei fi cu atât mai fericit, pentru că te vei îndrăgosti de poveștile și personajele lui.

Fragment din carte:

 „N-am nici cea mai vagă idee cât sunt de supravegheat și urmărit acum, dar sunt sigur că destul de mult. N-am pus întrebări, n-am avut timp, însă știu că Roy Kemp și ai lui și-au chemat toți copoii. Am două microfoane în camionetă și un dispozitiv de urmărire în bara de protecție din spate. Le-am permis să-mi asculte telefonul, dar numai pentru următoarele câteva ore. Pun pariu că au deja oameni în orașul Jobes. Un elicopter sau două în aer deasupra mea nu m-ar surprinde. Nu sunt înspăimântat-Swanger n-are niciun motiv să-mi facă rău însă am nervii întinși la maximum, oricum.

 Banii sunt nemarcați și nu pot fi urmăriți. Polițiștilor nu le pasă să-i recupereze; ei n-o vor decât pe fată. De asemenea, presupun că Swanger e destul de inteligent cât să miroasă ceva dubios.

 Jobes e un oraș mic, cu trei mii de locuitori. Când trec pe lângă o benzinărie Shell de la marginea orașului, îl sun pe Swanger, așa cum m-a instruit.
-Ia-o înainte, îmi spune el. Fă la stânga imediat după spălătoria auto.

     Fac la stânga pe o stradă pavată întunecoasă, cu câteva case vechi de o parte și de alta.

    -Juri că ai cele cincizeci de mii, Rudd?

    -Da.

    -Fă dreapta și treci peste calea ferată!

     Mă conformez.

    -Acum fă iar dreapta pe prima stradă. N-are nume. Condu până la primul indicator de Oprire și așteaptă!

     Când opresc, o siluetă apare brusc din întuneric și trage de mânerul portierei din dreapta. Apăs pe buton că s-o deblochez, iar Swanger sare în mașină.

    -Ia-o încolo și nu te grăbi, zice el arătând spre stânga. Ne întoarcem spre autostradă.

    -Mă bucur să te revăd, Arch.

     Poartă o bandană neagră care-i acoperă sprâncenele și urechile. În rest, e complet în negru, de la eșarfa de la gât la cizmele militărești. Aproape că-l întreb unde a parcat, dar de ce m-aș obosi?

    -Unde-s banii? șuieră el.

     Fac un semn peste umăr și el ia punga. Deschide cutia de trabucuri și numără banii cu o lanternă-breloc. Ridică privirea.

    -Ia-o la dreapta, zice el, apoi continuă să numere.

     Când ieșim din oraș, inspiră adânc și satisfăcut și-mi oferă un rânjet stupid.

    -Sunt toți aici.

    -Te îndoiești de mine?

    -Poți să fii al dracului de sigur că mă îndoiesc de tine, Rudd. Vrei o bere? mă întreabă el arătând spre benzinăria Shell.

    -Nu. De obicei, nu beau bere la cinci și jumătate dimineața.

    -E cel mai bun moment. Oprește!”

Despre autor.

John Grisham s-a născut la 8 februarie 1955 în Jonesboro, Arkansas. După o copilărie grea petrecută în Sud şi un început relativ normal în cariera de avocat, John Grisham şi-a descoperit adevărata vocaţie în sala de judecată atunci când a auzit mărturia unei fetiţe de 12 ani ce fusese violată. Tema dezvoltată în primul său roman, …Şi vreme e ca să ucizi, a reprezentat punctul de pornire pentru un şir lung de bestseller-uri, vândute în sute de milioane de exemplare, traduse în 40 de limbi şi ecranizate în filme de succes. Când nu scrie, îşi dedică timpul unor acţiuni caritabile. Este supranumit povestitorul numărul 1 al Americii. Grisham a vândut peste 300 de milioane de cărți în lumea întreagă și este al zecelea cel mai bine plătit scriitor din lume: peste 30.000 de dolari pagină.

Ce mai poți citi de la același autor?

„Ultimul jurat”, „Partenerul”, „Avocatul străzii”, „Testamentul”, „Șirul de platani”, „Muntele familiei Gray”, „Informatorul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares