Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Jeanette Winterson: O paranteza in timp

16237915_1498452686861092_1626067101_n“Se spune ca fiecare fulg de zapada este diferit. Daca ar fi adevarat, cum ar mai putea lumea sa mearga mai departe? Cum ne-am mai putea ridica in picioare? Cum ne-am mai reveni din contemplarea acestui miracol?” ( Jeanette Winterson)

Despre carte.

Aparuta la Editura Humanitas O paranteza in timp este o reimaginare a capodoperei  lui Shakespeare, Poveste de iarna.

O partanteza in timp este o Poveste de iarna contemporana, scrisa cu verva care o caracterizeaza pe Jeanette Winterson. In locul lui Leontes, regele Siciliei, cititorul  il va cunoaste pe Leo, magnatul londonez casatorit cu MiMi, o cantareata de origine franceza. Cand Xeno, prietenul acestuia din copilarie, se intoarce pe neasteptate, Leo crede ca exista o legatura amoroasa intre el si MiMi, suspiciune care merge pana la obsesie si autodistrugere. Perdita, fiica nerecunoscuta de Leo, in ciuda tuturor evidentelor, se va naste sub semnul acestei inchipuite tradari, iar drumul vietii ei va deschide o paranteza in timp, una pe care numai dragostea parinteasca o va mai putea inchide in chip fericit.

“O carte profund inteligenta si puternica, care il va atrage pe cititor in lumea ei framantata, a geloziei, suferintei, razbunarii si iertarii. Jeanette Winterson tese cu adevarata arta diferite fire narative si teme, astfel incat pe parcursul romanului ai senzatia ca asculti un preludiu si o fuga de Bach. O paranteza in timp este o meditatie despre trecere, despre cum trecutul si viitorul sunt iremediabil legate. Un roman fascinant, complex si intens, care trebuie apreciat pe toate palierele sale.”- Sunday Express

“Una dintre cele mai puternice voci literare ale timpului nostru, Jeanette Winterson reuseste sa ramana fidela originalului shakespearian, dar in acelasi timp sa inoveze plina de curaj, cu umorul subtil care a devenit o marca a scrisului sau.”- The Independent

Despre autor.

16244207_1498502843522743_131817905_n

 Nãscutã în 1959, la Manchester, JEANETTE WINTERSON este crescutã de o familie de evangheliști penticostali, în orãșelul Accrington din Lancashire. La 15 ani, adolescenta, pe care pãrinții o destinaserã unei cariere de misionariat în Africa, își pãrãsește cãminul. Pentru a-și putea continua studiile, lucreazã ca vânzãtoare de înghețatã, îngrijitoare într-un ospiciu, asistentã a unui antreprenor de pompe funebre. Este admisã la Colegiul St Catherine din Oxford, unde absolvã cursuri de literaturã englezã. Stabilitã la Londra, publicã în 1985 prima carte, cu o pronunțatã tentã autobiograficã, Portocalele nu sunt singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit; Humanitas Fiction, 2008), care îi aduce Whitbread First Novel Award. Romanul Pasiunea (The Passion; Humanitas, 2006) este distins în 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar Sexul cireșilor (Sexing the Cherry, 1989; Humanitas Fiction, 2009), cu E.M. Forster Award. Urmãtoarele romane – printre care Scris pe trup (Written on the Body, 1992; Humanitas Fiction, 2008), The Power Book (2000), Lighthouse keeping (2004), aflat în 2005 pe lista scurtã la Commonwealth Writers’ Prize, și Stone Gods (2007) – confirmã extraordinara originalitate și forța literarã ale autoarei. A mai scris nuvele, cãrți pentru copii și scenarii de film. În 2011 a publicat o carte de memorii, Why Be Happy When You Could Be Normal. O parantezã în timp (The Gap of Time) apare în 2015 ca prim roman al Proiectului Hogarth Shakespeare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares