Jane Austen: Mândrie şi prejudecată
„Orgoliul şi mândria sunt lucruri diferite, deşi de cele mai multe ori aceste cuvinte sunt tratate drept sinonime. O persoană poate fi mândră, fără să aibă pic de orgoliu. Mândria se raportează mai degrabă la propria părere de sine, în vreme ce orgoliul este legat de modul în care am vrea să fim văzuţi de ceilalţi.” (Jane Austen)
Care este cheia cartii?
Jane Auste scrie atat de realist, atât de sensibil şi de elegant încât reuşeşte fără doar şi poate să te poarte în mjlocul atmosferei romantice pe care o construieşte în romanele sale. Şi mai mult decăt atât, chiar in mijlocul trăirilor interioare ale personajelor sale, cu precădere femei, in mijlocul dramei şi iubirii. Mândrie şi prejudecată este, nu intâmplător, tocmai despre demolarea barierelor acestor doua trăiri umane, cu ironie, sensibilitate şi o suită savuroasă de aparenţe inselătoare dincolo de care vei descoperi prin iscusinţa lui Austen adevăratele feţe ale caracterelor din roman. O poziţionare mai clară a acţiunii decât prima frază din carte, nu cred că se putea: „Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă.” clar şi la obiect. Dar de aici incepe un dans clasic printre convenţii ale epocii, vanităţi de clasă şi conduită socială burgheză, căsătorii planificate, incăpăţânare şi, mai presus de toate, dovezi de iubire.
Care este povestea?
Acțiunea se concentrează asupra evenimentelor ce au loc în interiorul familiei Bennet: domnul și doamna Bennet și cele cinci fiice, Jane, Elizabeth, Mary, Kitty și Lydia. În lipsa unui fiu care să moștenească proprietatea lor din Longbourn, Hertforshire, doamna Bennet, această femeie frivolă, simplă, sâcâitoare dar simpatică, dorește ca cel puțin una dintre fiicele sale să se mărite cât mai repede. La polul ops se află soţul ei, domnul Bennet, un bărbat inteligent, sarcastic, răbdător şi un tată bun care işi iubeşte copii, dar cel mai mult pe Lizzy, inteligenta și spirituala protagonistă a poveştii tumultoase de iubire ce va fi esenţa romanului. Când domnul Bingley, un burlac bogat închiriază o frumoasă moșie în vecinătate, doamna Bennet dorește ca fiicele ei să-i fie prezentate cât mai curând. Iar domnișoarele Bennet au ocazia să-l cunoască la balul dat de Sir Lucas, un vecin al familiei. Bingley este insoţit de Caroline, doamna Hurst, de soțul acesteia dar mai ales de dragul său prieten domnul Darcy: un tânăr sclipitor, foarte bogat dar rece, superior, retras. Darcy va fi catalogat rapid ca înfumurat și mândru si primul contact al său cu Elizabeth ii plasează intr-o relaţie de respingere: in timpul balului Elizabeth este numită de Darcy acceptabilă, dar nu îndeajuns de frumoasă să-l tenteze. Elizabeth trateaza cu ironie aparentă situaţia dar Darcy îi va devini de atunci antipatic.
Domnul Bingley în schimb se indragosteşte de Jane şi sentimentul este reciproc. Surorile Bennet merg des în vizită la mătușa lor, unde il vor cunoaşte pe fermecătorul domn Wickham, înrolat de curând în regimentul din Meryton. Felul său de a fi cordial și fascinant îl fac să-și câștige simpatia tuturor, mai ales a domnișoarelor din zonă. Lydia și Kitty în mod particular sunt fermecate de Wickham, dar de altfel lor le plac toți ofițerii. Wickham pare să fie atras de Elizabeth insa. Si în timpul primei lor întâlniri îi destăinuie că-l cunoaște bine pe Darcy, deoarece au copilărit împreună la Pemberley, Wickham fiind fiul intendentului. Se plânge de modul în care a fost tratat de Darcy, dar totul se va dovedi a fi o minciună in a cărei capcană Lizzy cade pentru moment, alimentându-i ura pentru Darcy. Domnul Bingley organizează un bal iar atracția lui pentru Jane este atât evidentă. Lizzy are surpriza să fie invitată la dans de Darcy dar in ziua următoare lucrurile iau o turnură neaşteptată: Bingley comunică familiei Bennet că este nevoit să plece la Londra.
Timpul trece şi Elizabeth pleacă la Rosing, în Kent în vizită la familia Collins. Lady Catherine de Bourgh, protectoarea și vecina domnului Collins, este si mătușa domnului Darcy. Elizabeth se întâlnește întâmplător cu Darcy de căteva ori și într-un final în mod cu totul neașteptat, acesta o cere în căsătorie, nu fără să-i spună cât a luptat cu sentimentele lui din cauza diferenței de clasă dintre ei și a familiei. Elizabeth îl refuză categoric reproșându-i vanitatea, spunând că n-ar putea niciodată să se căsătorească cu cel care a provocat nefericirea surorii sale și ruina lui Wickham. A doua zi Darcy ii va da explicatii printr-o scrisoare si in lumina acestor revelații Elizabeth isi va schimba sentimentele față de Darcy. La începutul verii, protagonista romanului lui Jane Austen este invitată de către familia Gardyner într-o călătorie în Derbyshire si vor poposi la Pemberley, proprietatea domnului Darcy. Convinsă că acesta este plecat, acceptă la insistențele mătușii să viziteze casa. În timpul vizitei însă îl întâlnește pe Darcy, si va fi uimită să il vadă foarte schimbat, sociabil și gentil. Darcy este evident îndrăgostit de Elizabeth iar treptat si pentru ea sentimentul de admirație se transformă în dragoste.
Dar…lucrurile se precipită din nou. Lizzy primește o scrisoare de la Jane cu vești proaste: Lydia a fugit cu Wickham la Londra si pare că acesta nu are intenția s-o ia în căsătorie. Datorită șocului nu reușește să-i ascundă lui Darcy vestea si apoi impreună cu familia Gardiner pleacă în grabă la Longbourn. De aici unchiul pleacă la Londra și după câteva zile îi găsește pe cei doi. Situația scandaloasă vine mușamalizată cu o căsătorie de conveniență, costisitoare. După un timp, Elisabeth află mai întâi de la Lydia, apoi de la doamna Gardiner că Darcy a fost cel care l-a determinat pe Wickham s-o ia în căsătorie pe Lydia. Bingley și Darcy se întorc la Netherfield cu pretextul stagiunii de vânătoare, iar Bingley o va cere în căsătorie pe Jane care acceptă fericită. Elizabeth, îndrăgostită de Darcy, este confruntată de mătuşa acestuia, lady Catherine de Bourgh, binefăcătoarea lui Collins, care ii cere să promită solemn că nu se va căsători niciodată cu el. Elizabeth refuză iar Darcy, aflănd despre cele intâmplate se va intoarce catre aceasta. Finalul este clasic, si plin se sensibilitate.
De ce sa citesti?
- Pentru ca este o poveste romantica ce te va rupe din cotidian şi te va purta in săli de bal, in paşi de dans, printe cutume şi obiceiuri burgheze deziluzii şi fericire.
- Pentru că dincolo de povestea de dragoste, Mândrie şi prejudecată este un roman despre victoria sentimentelor in faţa constrângerilor sociale şi a preconcepţiilor.
- Pentru că Jane Austen are un talent fantastic de a te emoţiona şi se a te ţine in universul cărţilor sale, alături de personaje, cu sensibilitate, realism li satiră inteligentă.
- Pentru că este o carte clasica. Dintre acele cărţi din care invăţăm să visăm, să judecăm după propriile barometre interioare şi să fim autentici, dincolo de vremurile pe care le trăim.
Cine este autoarea?
Jane Austen (n. 16 decembrie 1775, Anglia, d. 18 iulie 1817, Anglia) este cea mai notabilă romancieră engleză a epocii sale. Datorită viziunii sale complexe asupra vieții interioare a personajelor, a stilului narativ profund şi realist care aproape crează dependenţă, a devenit una din cele mai populare autoare la nivel internaţional. Familia sa apartinea burgheziei rurale pre-victoriene, iar această condiţie i-a marcat intreaga opera. Aş spune că in operele lui Austen vei găsi, dincolo de imaginaţie beletristică, mereu un strop de sinceritate faţă de propriile poveşti de viaţă. Dovadă este mai ales biografia ei.
Ce mai poti citi de acelasi autor?
Raţiune şi simţire, Emma, Persuasiune, Familia Watson.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1dYv5u6v55Y]