Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Proza lunga

J.R.R. Tolkien: Hobbitul

coperta_2682_big
„Legolas: Anotimpurile ce trec sunt doar valuri repetate la infinit în lungul, foarte lungul şuvoi. Numai că toate lucrurile de sub soare trebuie să ajungă, până la urmă, la un capăt.” (J.R.R. Tolkien)

Care este cheia cărţii?

J.R:R Tolkien reuşeşte prin excelenţă să creeze o lume total necunoscută nouă, plină de goblini, elfi, gnomi sau hobbiţi. Licoarea care dă viaţă acestei poveşti constă în mituri, poeme şi ghicitori.
O carte minunată de aventură, potrivită fiecărei categorii de vârste, care te fascinează prin măiestria cu care autorul a construit o lume atât de complexă, plină de culoare, fantezie şi detalii uimitoare rafinate cu grijă.

Care este povestea?

Romanul se deschide printr-o atmosferă de basm “într-o vizuină în pământ trăia odată un hobbit”. Hobbiţii sunt creaturi liniştite, care nu pleacă niciodată în aventuri, sunt statornici şi sunt vestiţi pentru asta.

Bilbo Baggins, este un hobbit care de altfel urăşte aventurile, însă care primeşte într-o dimineaţă o vizită din partea vrăjitorului Gandalf. Acesta îl întreabă pe hobbit dacă este dornic de aventură, însă Bilbo refuză. Gandalf nu-l ia în seamă şi îi lasă un semn pe uşă iar seara, 13 pitici apar în casa acestuia, consumându-i toată mâncarea şi plănuind o aventură de zile mari. Alăturându-se, în cele din urmă, celor 13 gnomi şi vrăjitorului Gandalf, Bilbo pleacă într-o călătorie plină de pericole spre Miazazi, trecând în Pustiiciune, traversând Munţii Ceţoşi, Codrul Întunecat şi Lacul cel Lung pentru a ajunge la Muntele Singuratic, unde domneşte temutul dragon Smaug. Desigur, drumul este anevoios şi plin de primejdii, dar odată trezit spiritul de aventură din interiorul hobbitului, el este în stare să facă orice pentru a-şi salva prietenii şi propria piele.

Cu ajutorul lui Bilbo, aceştia reuşeşc să ajungă la dragon. Hobbitul, foloseşte inelul furat de la Gollum, ce îl face invizibil ,pentru a vorbi cu Smaug şi astfel îi găseşte punctul slab. După ce dragonul se înfurie şi pleacă să distrugă Oraşul Lacului, piticii pun stăpânire pe averea lui Thorin. Smaug este învins de Bard, un arcaş care datorită hobbitului ştie unde să ţintească, astfel îl loveşte chiar în piept şi îl omoară.

Din nefericire datorită veştii despre comoară, piticii sunt nevoiţi să se baricadeze înăuntrul muntelui, ferindu-se de goblinii, ielele şi oamenii doritori să pună mâna pe acea comoară. Astfel porneşte un mare război, dar care va duce totuşi la o pace ce va domni multă vreme.

De ce să citeşti?

Pentru că este o carte de aventură ce merită citită de toţi, indiferent de vârsta, de genul de lectură, sau de scenarii care te atrag în mod normal la o poveste. Aici vei descoperi o lume fantastică, populată cu fel şi fel de creaturi, legende şi tradiţii.

Cine este autorul?

John Ronald Reuel Tolkien CBE (n. 3 ianuarie 1892, Bloemfontein, Statul Liber Orange, astăzi Africa de Sud – d. 2 septembrie 1973, Bournemouth, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.
A fost profesor de anglo-saxonă la Oxford din 1925 până în 1945 și profesor de limbă și literatură engleză din 1945 până în 1959. A fost un Romano-Catolic devotat și prietenul lui C. S. Lewis – amândoi fiind membri ai clubului de discuție cunoscut sub numele The Inklings.

Ce mai poţi citi de la acelaşi autor?

Frăția inelului, Cele două turnuri, Întoarcerea regelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares