Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

J. R. Moehringer: Sutton

„Bani. Iubire. Toate problemele sunt cauzate de una sau de cealaltă. Şi nu există nicio problemă care să nu se rezolve cu una sau cu cealaltă.”

SuttonJ.R. Moehringer face în Sutton” mai mult decât literatură. Face istorie. Redă viață unei figuri legendare la aproape un secol și o face să fie iubită de contemporani. În ajunul Crăciunului din ʼ69 Sutton a fost eliberat după 17 ani de închisoare la Attica, acesta petrecandu-și ziua cu un reporter și un fotograf care își doreau să redea, în exclusivitate, povestea sa publicului. Romanul este povestea pe care autorul și-ar fi dorit ca aceștia să o fi auzit din gura lui Sutton.

Willie Sutton (1901–1980) a fost unul dintre cei mai mari spărgători de bănci ai Americii. Jefuia băncile înarmat cu un pistol sau cu o mitralieră Thomson, dar nu a tras niciodată vreun foc de armă. Şi-a atins apogeul în perioada Marii crize economice (1929–1933), când a jefuit zeci de bănci. Americanii, sărăciţi de criză, l-au transformat în erou naţional: băncile îi jefuiseră pe ei, Sutton jefuia băncile vinovate. Başca incredibila performanţă de a evada de trei ori din închisori considerate de maximă siguranţă. Mare cititor, când a fost prins ultima dată, în 1952, în camera lui s-au găsit bani, arme şi opera lui Proust. Ziarele au scris despre asta şi toată lumea s-a repezit să cumpere În căutarea timpului pierdut. Dacă ar fi avut mai mulţi Suttoni, americanii ar fi devenit, fără discuţie, nişte oameni culţi… (Ştefan Agopian)

Ce-l dărâmă pe Sutton? Iubirea. Ce-l sperie? Singurătatea și neatașarea de cineva. Ce-l salvează? Cărțile. Lectura. Biblioteca. Lumea interioară. Willie Sutton a fermecat America în anii interbelici nu doar cu prezența sa impunătoare, nu doar cu imaginea de jefuitor de bănci cu mâinile nepătate de sânge, nu doar cu galanteria. A devenit erou național într-o perioadă de criză, în care băncile jupuiau cât puteau pe datornici. Sutton devenise haiducul sărmanilor jefuind băncile.

În unul din mulţii lui ani de puşcărie, Willie Sutton stă de vorbă cu un coleg, Chapin, un om pasionat de literatură care-i dă un sfat: „Citeşte. Învaţă. Ignoranţa te-a adus aici. Ignoranţa te va ţine aici. Ignoranţa te va aduce înapoi”. Sutton se decide să-i urmeze sfatul, însa se simte copleșit de numărul cărților existente într-o bibliotecă, neștiind care ar fi cartea potrivită pentru el, așa că primește un al doilea sfat de la același coleg: „Nimic nu e pierdere de timp. O carte e mai bună decât niciuna. Încet, sigur, una te va duce către alta care te va duce la cele mai bune. (…) O carte e singura scăpare din această lume căzută. În afară de moarte.”

În roman se vorbește despre planuri, jafuri, încarcerări, evadări deştepte, halucinante, despre altele slăbuţe şi prost gândire, despre mafioţi şi criminali, dar şi despre oameni respectabili care s-au războit cu băncile mai abitir decât Sutton pentru că, aşa cum va spune marele spărgător: „Acolo erau banii“.

Cititorii s-ar putea întreba cum a reușit Sutton să jefuiască atât de multe bănci. Planul lui era relativ simplu: se trezea la cinci dimineața, îşi umplea un termos cu cafea şi se posta într-o poziţie care-i permitea studiul obiectivului, al băncii. Îşi nota totul în carneţel şi plănuia acţiunea în detaliu tocmai pentru a nu vătăma pe nimeni. Zeci de bănci au picat în isteţimea planurilor lui, sute de angajaţi ai băncilor s-au trezit legaţi şi ameninţaţi „gentil”, cu un pistol ori o mitralieră cu care Willie nu a tras niciodată. A fost prins de trei ori, fiind condamnat la o perioada de 17 ani în total. A evadat precum El Chapo, chiar şi prin aceeaşi metodă, săpând un tunel pe sub zidul închisorii.

Despre autor:

J.R. Moehringer

Sursa: Google images

J.R. Moehringer este laureat al Premiului Pulitzer în anul 2000 şi fost bursier Nieman la Universitatea Harvard. J.R. Moehringer este cel care l-a ajutat pe Andre Agassi să-şi scrie apreciata carte de memorii, Open (Publica, 2011).

Cine atinge cărţile lui J. R. Moehringer trebuie ori să poarte mănuşi, ca să se protejeze, ori să ştie de la bun început că ele sunt bântuite de un microb ciudat, care stârneşte în scurt timp, în doar câteva minute, boala gravă a cititului. Şi nu a oricărui fel de-a citi, ci a unuia arzător (ca febra), care nu te mai lasă nici să mănânci, nici să bei apă, nici să dormi. Rar am pomenit la un scriitor şi la o scriitură o asemenea forţă a seducţiei şi acaparării.  (Filip Florian)

Sutton” poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/sutton/ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares