Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori internationali

Ichiro Kishimi & Fumitake Koga: Curajul de a nu fi pe placul celorlalți

ichiro-kishimi__curajul-de-a-nu-fi-pe-placul-celorlalti__606-33-3258-6-785334367669Apărută la editura Litera Curajul de a nu fi pe placul celorlalți este o adevărată rețetă spre mulțumirea de sine și fericirea interioară. 

Bazându-se pe teoriile lui Alfred Adler, Curajul de a nu fi pe placul celorlalți este rețeta japoneză pentru o viață mai fericită. Alfred Adler a pus bazele școlii sale de psihologie la începutul secolului XX. Acesta a fost la început printre fondatorii Societății Psihanalitice din Viena condusă de Freud, însă ideile lui Adler erau în contradicție cu cele ale lui Freud, așa că s-a despărțit de acesta și a dat curs propriilor sale convingeri, care astăzi sunt cunoscute sub denumirea de psihologia adleriană. 

Cartea este construită sub forma unui dialog socratic dintre filosof și tânărul în căutare de răspunsuri, care nu crede în fericire și este gata să dărâme orice argument al filosofului. 

Din dezbaterile celor doi descoperim un mod de gândire eliberator, suficient de puternic să ne schimbe complet viața. Aflăm cum putem fi cu adevărat fericiți, cum să nu lăsăm trecutul să ne definească persoana care suntem azi și cum să ne eliberăm de gândurile și atitudinile negative.  Doar noi putem decide cum vrem să arate viața noastră de acum încolo și această carte, prin psihologia adleriană, ne ajută să descoperim curajul de a ne schimba. 

,,Fii tu însuți! Nu-ți face griji cu privire la ce cred ceilalți despre tine, asta e problema lor, nu a ta.”

,,Lasă în urmă trecutul și începe o viață nouă. Orice s-ar fi întâmplat în trecut, nu are nimic de-a face cu viitorul pe care alegi să-l trăiești.”

Una dintre cele cele mai importante lecții este aceea de a nu îi lăsa pe cei din jurul nostru să ne ghideze modul de a trăi. Având mereu dorința de a fi pe placul celorlalți tot ceea ce facem este să ne negăm existența și să trăim în nefericire. 

,,Trăieșteți propria viață, nu pe-a altora. Nu-ți trăi viața în funcție de valorile celorlalți.”

Un subiect foarte interesant dezbătut de filosof și tânar are în centru complexul de inferioritate și diferența acestuia față de sentimentul de inferioritate. 

,,Modul în care cuvântul <<complex>> este folosit la noi se pare că are același sens cu <<sentimentul de inferioritate>>. Auzim oameni spunând:<<Sunt complexat din cauza ploapelor>> sau <<El are un complex legat de nivelul de educație>>; lucruri de felul acesta. Este o utilizare total greșită a termenului. La bază, <<complex>> se referă la o stare mentală anormală, alcătuită dintr-un set complicat de emoții și idei, și nu are nimic de-a face cu sentimentul de inferioritate.”

Urmând sfaturile date de cei doi scriitori în această carte putem să ne conturăm un traseu pe care să-l urmăm spre atingerea fericirii adevărate și spre succesul în orice domeniu al vieții noastre.

,,Iubirea este cea mai grea sarcină. Iubirea înseamnă o relație în care poți fi tu însuți, liber, liniștit, fără să te simți inferior sau să trebuiască să demonstrezi cât de bun ești.”

Despre autori.

af_kishimi_ichiro_websiteIchiro Kishimi s-a născut la Kyoto, unde încă locuiește, în anul 1956. Încă din liceu și-a dorit să devină filosof. După 1989, pe când studia filosofia clasică occidentală, cu accent pe folosofia lui Platon, a început să studieze lucrările de psihologie ale lui Adler; acum scrie și susține conferințe pe acest subiect și oferă consiliere tinerilor din clinicile psihiatrice în calitate de consilier acreditat și consultant în cadrul Societății Japoneze de Psihologie Adleriană. A tradus în japoneză mai multe dintre lucrările lui Alfred Adler, printre care Sensul vieții și Caracterul nevrotic, și este autorul volumului Introducere în psihologia adleriană, pe lângă numeroase alte cărți. 

.

af_koga_fumitake_websiteFumitake Koga, scriitor profesionist și autor deținător al multor premii, s-a născut în 1973. A publicat numeroase lucrări non-ficțiune, în general foarte apreciate de către cititori. A descoperit psihologia adleriană înainte să împlinească 30 de ani și a fost profund impresionat de modul în care aceasta sfiedează ideile convenționale despre înțelepciune. Ulterior, Koga l-a vizitt în multe rânduri pe Ichiro Kishimi în Koyoto, aflând de la acesta informații esențiale legate de psihologia lui Adler și de metoda clasică a fialogului din filosofia greacă, folosită în această carte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares