Citeste si descopera lumea cartilor
There's a life in every book
Autori romani

Horațiu Mălăele: Rătăciri

tn1_malaele_rataciri-b5-cover-final_clape_2013„Doamnă, vă rog să vă ridicați, v-ați așezat pe pudoarea mea!”

Cheia cărții:

Volumul Rătăciri este o culegere de povestiri, citate, aforisme, frânturi de amintiri și gânduri născute din cele mai intense trăiri. Fără a se desprinde de rolul său, Mălăele continuă, chiar și atunci când scrie, să se joace, scrierile sale adoptând aceeași tonalitate ludică și profundă cunoscută admiratorilor din nenumăratele sale apariții scenice. Despre Rătăciri  Mălăele spune: „ Această carte măsoară, într-un fel subiectiv, existența mea, așa cum a fost, atât cât a fost. Este o carte a poveștilor, a amintirilor, a vorbelor în vânt, dar care sper să răspundă curiozității cititorului.”

Povestea cărții:

Cartea lui Mălăele nu este prea generoasă în ceea ce privește numărul de pagini, însă spațiu suficient pentru a putea transmite ceea ce a dorit prin aceasta, sentimente, gânduri și idei spuse direct și într-un mod aparte. Începe prin „Copilăria”, povestioara în care rememorează cu drag vremea din Tehomirul oltenesc, alături de mamă, tată și rude păstrate aproape de suflet „Tehomirul meu cald și nostalgic, cu oameni săraci dar gospodari, guralivi și bețivi, oltenii adevărați dintre dealurile ce despart Gorjul de Mehedinți, oltenii mândri ai fratelui Minulescu-”

După prezentarea începuturilor, marele nostru actor își așterne pe hârtie, într-o manieră puțin abstractă și cu un umor amar, constatările sale despre viață, învățături, își exprimă clar admirația pentru personalitățile pe care le-a cunoscut pe parcursul carierei sale, îi discreditează pe cei nedemni și presară mici porțiuni de fantezie ce inspiră la gândire.

Întrucât cuvintele lui Horațiu Mălăele nu pot fi decât citate, o să înșir câteva secvențe mai jos pentru a le putea descoperi mai ușor maestrul:

 

„Nu căuta prietenia oamenilor cinstiți! Vei suferi de singurătate.”

„Viața – societate pe acțiuni”

„După ce prostia se instală confortabil în teritoriu, urmă o perioadă de fericită adaptare.”

„Rămâi modest. Dar fă în așa fel ca lucrul ăsta să se știe. Trebuie să ai orgoliul modestiei tale.”

„Nu-ți explica greșelile. Învăluiește-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează.”

„Nu o iubesc, pentru că puținul meu refuză nimicul ei. Nu o urăsc, pentru că donquijotismul meu nu are nimic de-a face cu robespierrismul ei. Deosebirea dintre ea și o lopaa este că cea de-a doua lucrează totuși în cultură”

„A te chinui să faci un lucru așa cum vrei numai tu este ca și cum ți-ai dori să ai un copil cu o femeie gonflabilă.”

„Se spune despre o femeie << Ce cap frumos are! >> sau << Ce glezne frumoase are! >>. Eu cred că adevărul este undeva la mijloc.”

„Obosită-n bălării,/ Oftă Moartea: / C’est la vie!”

Despre autor:

„Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, la Târgu-Jiu, și a copilărit în satul Tehomi, despre care vorbește întotdeauna cu emoție și căldură. Și-a făcut debutul în teatru în 1974, iar u an mai târziu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, devenind cunoscut publicului prin interpretări remarcabile în piese ca Sinucigașul, Puricele, Mincinosul (Premiul UNITER, 1992), Unde-i revolverul? ( Premiul UNITER 1998), Lecția, Unchiul Vanea, Măscăriciul, Revizorul, Dineu cu proști sau Femeia care și-a pierdut jantierele. Când nu Joacă, Horațiu Mălăele desenează, scrie sau regizează spectacole de teatru. În anul 2009 s-a remarcat ca regizor de film, cu pelicula Nuntă mută, nominalizată la Premiile Gopo pentru << Cel mai bun scenario de lungmtraj>>.” (Rătăciri – coperta a treia)

De același autor mai poți citi „Horațiu despre Mălăele”.

„Tot ceea ce face Horațiu Mălăele atunci când nu e pur și simplu excepțional, e de-a dreptul genial. Dovadă acest volum pe care l-am citit cu uimire și admirație. Pe nerăsuflate. Ce mai pot să zic?”

Radu Beligan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares