Guillaume Musso: Chemarea îngerului
„Există ființe al căror destin este să se întâlnească. Oriunde ar fi. Oriunde s-ar duce. Într-o bună zi, se vor întâlni.” – Claude Gallay
Chemarea îngerului este genul de carte din care nu poti mai iesi. Guillaume Musso a reusit sa scrie o comedie romantică ce se transformă pagină cu pagină într-un thriller care te ține cu sufletul la gură.
Am fost fascinata de toate cărțile scrise de francez până în prezent, și menționez că încă nu le am pe toate scrise de el, dar cu siguranță le voi avea pe viitor. Poate o să am un raft în bibliotecă dedicat doar lui.
„Exista între ei intimitatea unui secret bine păstrat.” – Marguerite Yourcenar
Povestea de față, după cum autorul mărturisește în nota din final i-a fost inspirată de un moment din viața sa, moment în care și-a încurcat telefonul cu o tânără pe aeroport. De la un eveniment asemănător pornește și acțiunea din „Chemarea Îngerului”.
Jonathan Lempereur fost mare chef, iar acum e căzut în dizgrație se ciocnește pe aeroportul Kennedy, New York, cu Madeline Greene proprietara unei florării, fostă polițistă.
În învălmășeala lucrurilor căzute pe jos și din cauza faptului că aveau telefoane identice întâmplarea face ca fiecare să ia telefonul celuilalt și să nu descopere decât câteva ore mai târziu, când Jonathan era deja în San Francisco, iar Madeline în Paris.
După câteva încercări eșuate de a-și expedia telefoanele unul altuia, fiecare pătrunde în intimitatea celuilalt răscolind fișiere, poze, mp3-uri sau chiar e-mailuri. O dubla indiscretie si o revelatie: vietile lor sunt legate printr-un secret pe care-l credeau ingropat pentru totdeauna… Madeline vrea să afle de ce cariera lui Jonathan s-a încheiat brusc odată cu divorțul său și de ce a fost forțat să renunțe la lanțul de restaurant ce îi poartă numele. Jonathan, pe de altă parte, este întrigat de tristețea din ochii Madelinei, tristețe pe care o observă în pozele pe care le are salvate în telefon, iar mai târziu află că aceasta urmează ședințe de psihiatrie de două ori pe săptămână. De ce oare?
„Toată lumea are secrete. Trebuie doar să afli care sunt.” – Stieg Larsson
După primele pagini, ritmul de accelerează, se face lejer trecerea de la un secret la altul, se instalează foarte repede suspansul, și de fiecare dată când găsești răspunsul la o întrebare, apar altele, în număr mai mare. Cartea este o combinație între un roman de dragoste și unul poliţist.
Scrisă într-un ritm susținut și cu momente de suspans, cartea lui Musso vrăjește cititorul pur și simplu, determinându-l să afle ce secrete ascunde trecutul fiecărui personaj.
Musso alege pentru fiecare capitol al fiecărei cărți câte un citat interesant, ce reprezintă un indiciu din ceea ce va urma, reușind astfel să își captiveze cititorii și să îi transforme în mici detectivi. Câteva exemple și pe restul le descoperiți chiar voi:
„E îngrozitor să fii singur când ați fost doi.” – Paul Morand
„Inima femeii este un labirint de subtilități care sfidează spiritul grosier al masculului aflat la pândă. Dacă vreți într-adevăr să posedați o femeie, trebuie mai întâi să gândiți ca ea și primul lucru pe care-l aveți de făcut este să-i cuceriți sufletul.” – Carlos Ruiz Zafron
„Uneori, tot iubire e și asta: să-i lași să plece pe cei pe care-i iubești.” – Joseph O’Connor
Despre autor:
Guillaume Musso este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Romanele lui au fost publicate în 37 de țări și s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare.
S-a născut la Antibes în 1974 și a studiat științe economice. Mama lui, bibliotecară, i-a cultivat gustul pentru literatură, hrănindu-l cu „Proust la biberon“. La 19 ani, Musso a plecat în Statele Unite ale Americii și s-a îndrăgostit de New York. S-a întors în Franţa plin de idei pentru romanele sale.
La 24 de ani, a suferit un grav accident de maşină, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieţii şi la posibilitatea ca ea să se sfârşească pe neaşteptate. A scris apoi într-un suflet 80 de pagini dintr-un roman pe care editorii l-au primit cu laude și încurajări. „Et Après”/ „Afterwards”, publicat în 2004, s-a vândut într-un milion de exemplare în Franța, a fost tradus în 23 de limbi și a ajuns pe peliculă cu John Malkovich și Evangeline Lilly în rolurile principale. După „Et Après” au urmat alte 10 romane de mare succes.
„O poveste care te face sa visezi cu ochii deschisi. Guillaume Musso este un autor care-si cunoaste foarte bine cititorii.”
Paris Match
„Imposibil sa nu te prinda: Chemarea ingerului este fara indoiala unul dintre cele mai bune romane ale lui Musso.”
Terra Femina